Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

Tredu kuuntelee yhteistyökumppaneita tarkalla korvalla

Julkaistu 11.6.2018 13.43

On aika löytää uusia pelimerkkejä. Enää ei riitä, että toimitaan ahkerammin tai tehokkaammin. Nyt on aidosti valittava, mitä oikeasti tehdään ja mitä tehdään aivan uudella tavalla. Visio-työpajassa Tredun yhteistyökumppanit, johto ja koulutuspäälliköt haarukoivat yhteistä tahtotilaa. Työ loi pohjan loppuvuodesta valmistuvalle strategiselle ohjelmalle.

Visiotyöpajaan osallistuneet vaikuttajat pohtimassa Tredun tulevaisuutta.
 

Tampereen kaupungin apulaispormestari Anna-Kaisa Heinämäki valotti strategiatyön tärkeyttä. Toimintaympäristö on oleellisesti muuttunut ja muutostahti tuntuu vain kiihtyvän. Rahoitusleikkaukset pakottavat tekemään asioita uudella tavalla. Tredun rahoitusta on lyhyellä ajalla leikattu 17,4 miljoonaa. Kuluvan ja kahden seuraavan vuoden sisällä tapahtuva vähennys on tämän päälle vielä yli 9 miljoonaa.

Apulaispormestari muistutti myös mahdollisen maakuntauudistuksen heijastuksista. Laadukkaalla koulutuksella on tärkeä asema kaupunkiseudun vetovoiman säilyttämisessä.

Yritykset oppimisympäristöiksi

Johtaja Peer Haataja Tampereen kauppakamarista haastoi visio-työpajan väkeä pohtimaan toimintamalleja, joilla työpaikoilla tapahtuva oppiminen saadaan kasvamaan.

- Myös PK-sektorin on oltava mukana ja avauduttava oppimisympäristöiksi. Miten tavoitamme yritykset ja kehitämme uudenlaisen oppimiskulttuurin?

Peer Haataja korosti oppilaitoksen roolia yhteistyön rakentajana kaikkiin suuntaan. Yhteistyötä tulee vahvistaa niin työllisyyden hoitoon, perusopetukseen, korkea-asteelle kuin yritysten kanssa. Jotta jatkossakin yritykset saavat osaajia, yhteistyötä on syvennettävä.

Isojenkin työn muutosten ja murrosten keskellä yritysten työvoimantarve on säilynyt. Yrityksen henkilöstö rakentuu siten, että 50 % on ammattiosaajia ja 50 % on korkeasti koulutettuja.

- Jotta piilossa olevat Tampereen seudulle erityisen tärkeät teolliset työpaikat tulevat jo peruskoululaisille tutuiksi, luvassa on tutustumiskäyntejä, Peer Haataja kertoi.

Sitran johtaja  Päivi Hirvolan mukaan visio on valinta, kuinka suhtaudumme megatrendeihin.
Sitran johtaja Päivi Hirvolan mukaan visio on valinta, kuinka suhtaudumme megatrendeihin.

Kokeillen kohti uutta

Sitran johtaja Päivi Hirvola esitti, kuinka visio on valinta, kuinka suhtaudumme megatrendeihin. Hän kannusti rohkeasti kokeilemaan. Täysin uutta ei voi pelkästään suunnitella, se täytyy kokeilemalla luoda. Hirvola esitteli työkalupakin uuden kokeiluun:

1. Nosta ideoiden laatua.
2. Laske kokeilukynnystä.
3. Kokeile nopeasti ja pienellä budjetilla.

Työpajoissa näkemyksiä kirkastettiin

Pajoista koottiin terveisiä jatkojalostukseen. Katja Karintaus Tampereen elinvoima- ja osaamislautakunnan varapuheenjohtaja korosti etenkin teknologia-alalla tärkeää oppimaan oppimista. Vesilahden elinkeinopäällikkö Jarkko Pakaslahti uskoo etäkoulutuksen yhä vahvistuvan. Se edellyttää yksilöllistä ohjausta.

Nuoret halutaan työelämään koulussa tylsistymisen sijaan. Nuoret tarvitsevat yhä paljon ohjausta ja tukea. Osaamisen karttuminen tapahtuu eri aikakäsityksissä, joskus hyvinkin nopeasti. Yritykselle on oltava hyötyä opiskelijan työpaikalla oppimisesta. Jaksot voisivat olla pidempiä.

Virtain kaupunginjohtaja Vesa Haapamäki esitti työskentelyn päätteeksi kommenttipuheenvuoron.

Hänen mukaansa yksi malli ei sovi kaikille. Tarvitaan paikallistuntemusta ja skaalautumista. Strategiatyön yhtenä osana tulee muistaa jatkossakin ennakointi. Mikä on Tredun tapa ja prosessi tehdä ennakointityötä tulevaisuudessa?

- Tähän mennessä Tredu on pystynyt reagoimaan notkeasti esim. Virtain tarpeisiin.

Vesilahden kunnan elinvoimapäällikkö Jarkko Pakaslahti kokosi ryhmätyöskentelyä. Hänen mukaansa opiskelijoiden yksilöllinen ohjaaminen vaatii tulevaisuudessa yhä enemmän resursseja.
Vesilahden kunnan elinvoimapäällikkö Jarkko Pakaslahti kokosi ryhmätyöskentelyä. Hänen mukaansa opiskelijoiden yksilöllinen ohjaaminen vaatii tulevaisuudessa yhä enemmän resursseja.

Verkkoaivoriihi ja avoimet työryhmät osallistavat myös opiskelijat ja henkilökunnan

Visio-työpajan anti loi pohjan syksyllä yhä vahvemmin käynnistyvälle strategiatyölle.

- Tredu tarvitsee strategisen ohjelman, tämä tuli ilmi toteuttamassani toimipistekierroksessa sekä laajassa selvitystyössä, joka valmistui viime vuonna. Strategiaohjelma selkiyttää esimiestyötä ja auttaa tekemään valintoja tulevaisuudessa ja arjessa. Koska tilanne on muutosherkkä, yhteisen tahtotilan rakentaminen on entistäkin tärkeämpi tapa selviytyä, Tredun johtaja Outi Kallioinen linjaa.

Kallioinen odottaa mittavalta prosessilta koko organisaatiota palvelevaa selkärankaa. Tarkoitus on, että vision kautta löydetään selkeät yhteiset painopisteet arjen valintoihin ja tulevaisuuden tekemiseen. Työskentely jatkuu syksyllä mm. yhteistyökumppaneita, henkilökuntaa ja opiskelijoita osallistavalla verkkoaivoriihellä. Uusi strategia valmistuu loppuvuonna 2018.


Teksti Tarja Luukko