Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

Media-alan moniosaaja Aatu Itkonen ei jätä tulevaisuutta yhden kortin varaan

Julkaistu 18.12.2018 14.15

Kouvolasta kotoisin oleva Aatu Itkonen muutti Tampereelle aloittaessaan media-alan opinnot syksyllä 2017. Aatu on 17-vuotias ja opiskelee audiovisuaalista viestintää Tredun toimipisteellä Mediapoliksella. Jo neljän vuoden ajan hän on työskennellyt esiintyjänä, taikurina, juontajana sekä luennoitsijana.

Aatu Itkonen henkilökuvassa
Aatu Itkonen on esiintynyt 13-vuotiaasta lähtien. Hän opiskelee media-alaa Tredussa Mediapoliksella.

Tämän syksyn aikana Aatu on kiertänyt Tredun toimipisteitä Kangasalla, Lempäälässä, Ylöjärvellä, Orivedellä, Virroilla ja Nokialla.

Lisäksi Duunipolku on järjestänyt Roadshown Hepolamminkadulla kahteen kertaan. Aatun kertoman yrittäjyystarinan on kuullut yli 500 Tredun opiskelijaa. Aatu on myös jakanut tietoa itsensä työllistämisen mahdollisuuksista.

Loppuvuodesta Aatu on ollut työssäoppimassa Ilta-Sanomien toimituksessa, jossa hän on saanut tehdä hyvin monipuolisia tehtäviä: valokuvausta, videokuvausta ja henkilöhaastatteluita.

– Ei täällä tarvitse olla paljon paikallaan. Ilta-Sanomat on Suomen suurin media ja työ on hektistä. Aina mennään sinne missä tapahtuu.

Esiintyminen alkoi jo 6-luokan lopulla. Ensimmäiset taikurikeikat olivat tuttavaperheiden lasten synttäreillä korttitemppujen kanssa. Paikalla olevat perheet kertoivat nuoresta taikurista eteenpäin ja puskaradion voimalla tuli lisää esiintymismahdollisuuksia.

Aatu Itkonen esiintymislavalla
Esiintyminen on keikkaluontoista työtä. Opinnot ja tutkinnon saavuttaminen ova tärkeitä askelia kohti tulevaisuuden media-alan ammattilaisuutta.

Markkinointi alkoi jo nuorena

Aatu teki määrätietoista markkinointityötä kahden vuoden ajan ollessaan 13–15-vuotias. Tuon ponnistelun myötä asiakaskunta muuttui entistä enemmän yrityksiin päin. Tällä hetkellä Aatun keikat sijoittuvat niin perhejuhlista yritystilaisuuksiin ja kaupunkitapahtumiin ympäri Suomea. Keikkoja kertyy vuoden aikana yhteensä 60–70, suurin osa niistä on Kaakkois-Suomessa. Kuluneen vuoden aikana noin 20 000 ihmistä on nähnyt Aatun juontajana, taikurina tai luennoitsijana.

Vaikka esiintyminen työnä on mielekästä ja Aatu aikoo sitä jatkaa niin kauan kuin intoa ja kysyntää riittää, on tulevaisuuden kannalta hyvä hankkia tutkinto media-alalta

– Tämä esiintymisduuni on keikkaluontoista työtä. Minulla on keikkatilauksia hyvin, mutta en laske mitään niiden varaan. Hyödynnän varmasti Tredussa opittuja taitoja myös jatkossa. Voisin kyllä nähdä itseni jatkossakin tällaisissa töissä, mitä täällä Ilta-Sanomilla olen saanut tehdä.

Tärkeälle työlle löytyy aina aikaa

Aatun kalenteri on työntäyteinen. Lähes kaikki hänen aikansa opiskeluiden ulkopuolella menee työn tekemiseen. Päivistä tulee pitkiä. Osa keikoista on matkojen takana, joten Aatu on kotona illalla vasta myöhään. Kun ihmettelee, millä ihmeellä nuori mies jaksaa tällaista, Aatu vastaa pienen pohdinnan jälkeen:

– Olen itse motivoitunut, innostunut ja tykkään tehdä tätä. Kyllä ihminen tekee sitä mistä tykkää. Esiintyminen on minun juttu. Silloin siihen löytyy aikaa, vaikka se joskus raskasta onkin.

Aatu haluaa ottaa kuitenkin myös opiskelun tosissaan.

– Olen omasta mielestäni pyrkinyt pitämään koulun ykkösenä. Saan sieltä paljon asioita tulevaisuuteen ja oikean ammatin. Tein itselleni selväksi jo alussa, että en aio jättää koulua kesken tai hylätä opintoja. Ne kulkevat käsi kädessä. Priorisointi ja aikataulutus ovat tärkeitä.

Aatu ryhtyi 15-vuotiaana kevytyrittäjäksi. Se oli oikeastaan välttämätöntä, koska hyvin alkanut ura oli kaatua siihen, että yritykset eivät halunneet maksaa palkkiota verokortilla, vaan vaativat laskua. Laskuttaminen toimii laskutuspalvelun kautta, koska toiminimen perustaminen tuntui liian suurelta haasteelta. Aatu suosittelee kevytyrittäjyyttä muillekin nuorille.

– Se on helppo startti kokeilla eikä sido mihinkään. Se tuo ammattimaisuuden, kun voit sanoa, että toimit tällaisen laskutuspalvelun kautta. Voin sanoa, että se toi lisää töitä, kun pystyin sanomaan, että olen kevytyrittäjä.

Aatu Itkonen nuorten ympäröimänä.
Aatu on esiintynyt kuluneen vuoden aikana yli 20 000 suomalaiselle erilaisissa tilaisuuksissa juontajana, taikurina ja luennoitsijana.

Teksti Päivi Valkama

Kuvat Ninni ja Marko Partanen