Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

Väliaika - reformin toinen näytös jatkuu elokuussa

Julkaistu 18.6.2018 13.18

Tredulaisten vuoden 2018 alkupuoliskoon on mahtunut runsaasti ammatillisen koulutuksen uudistamiskeskusteluja ja reformipuhetta.

kuvituskuva
 

Reformin toimeenpano on ollut käytännön tekemistä ja osallistumista. Kevään aikana toiminnan kohteena ovat olleet erityisesti uuden lainsäädännön mukainen henkilökohtaistaminen ja osaamisen osoittamisen yhteiset käytänteet. Uuteen tekemiseen on voinut osallistua yhteisten keskustelujen ja valtakunnallisen Amisreformi-sivuston lisäksi myös Tredun sisäisillä foorumeilla.

Kevätkauden päivissä on ollut sisällöiltään erilaisia ja monenkokoisia tilanteita ja kohtaamisia, tiedotustilaisuuksia. On tavattu kasvokkain ja skypessä, väittelyitä, tiedonetsintää, soveltamista, kaavioita, nettisivustoja ja webinaareja. Osa on ollut aktiivisesti mukana alusta asti, osa vasta havahtuu asialle.

Keskustelut ovat nostaneet esiin kukkurakaupalla kysymyksiä: Miksi, mitä, miten, milloin? Mitä ensiksi, mitä sitten? Millaiset ryhmäprosessit mahdollistavat yksilön oppimisen? Millaiset polut mahdollistavat yksilön osaamisen karttumisen joustavasti tulevia työelämän muutostarpeita ja urasuunnitelmia varten? Millaiset menettelyt ovat yhdenvertaisia opiskelijoille? Miten Tredun tiimien kokoonpanot ja rakenne sekä monialainen, monitoimipisteinen ja maakunnallinen toiminta nivotaan kokonaisuudeksi, joka parhaiten palvelee asiakasta muuttuvissa olosuhteissa? Miten järjestelmät taipuvat sekä uusiin että vanhoihin tietoihin yhtä aikaa? Mistä löytyy lomake? Miten tämä on linjattu? Kuka keksi reformin?

Ilmassa on tunteita, tietoa, tiedon puutetta ja uteliasta asennetta. Arki on täynnä hyvää tahtoa ja välillä sen vastakohtaakin, tahdottomuutta. Etenemistä arjessa hetki kerrallaan, toistaen, asiaan palaten ja kerraten eri foorumeissa sekä keskusteluja opiskelijoiden, kollegoiden ja kumppaneiden kanssa. Reformi on kuuntelua ja puheeksi ottamista, yhteisen ymmärryksen rakentamista ja kokemusten jakamista. Muutos syntyy vähitellen. Tarvitaan koeponnistuksia, yrittämistä, erehtymistä, pientä ja isompaa säätöä, tarkistusta ja erilaisia kokeiluja hoksauksesta, työelämäyhteistyöstä, osaamisen osoittamisesta ja ohjauksesta. Työ on synnyttänyt oivalluksia ja iloa siitä, että meillä on osaamista ja ammattitaitoa aivan valtavasti!

Jatkuvasti muuttuvassa toimintaympäristössä vilahtelee ja elää monenlaista asennetta ja tulkintaa. Mikä on minun asenteeni? Mikä on minun tulkintani? Mikä on minun lokerointini? Miten vertaan työnteon ja toimintani perusteita uusiin ammatillisen koulutuksen uudistamista koskeviin perusteisiin? Voinko jatkaa entiseen tapaan tai miltä osin voin jatkaa entiseen tapaan? Mikä on Tredun toimintamalli ja mikä rooli juuri minulla on siinä?

Etsitään yhteistä ymmärrystä. Samalla saatetaan miettiä niukkenevien resurssien vaikutuksia, oman asiantuntijuuden häviämistä, oman osaamisen uudistamisen vaatimuksia. Kysytään, muuttuuko mikään tai toisaalta koetaan, että kaikki muuttuu. Mistä näkee muutoksen - voiko sitä nähdä tässä hetkessä vai vasta kuukausien ehkä vuosienkin päästä? Koitetaan tasapainoilla uudistumisen mahdollisuuksien ja uhkien välillä. Halutaan turvaa ohjeista, joissa sanotaan, että juuri näin pitää tehdä. Toisaalta toivotaan väljyyttä omaan päätöksentekoon, itsenäiseen tapauskohtaiseen ratkaisemiseen, jossa voi soveltaa ja kokeilla uutta.

Myönteistä kaikkien vaihtoehtojen keskellä on vapaus: Koulutuksen järjestäjälle on annettu valtaa ja vastuuta koulutuksen toteuttamisen tapojen ja toimintamallien rakentamiseen yhdessä henkilöstön ja opiskelija- ja työelämäasiakkaiden kanssa.

Tredussa on edetty rohkeasti kohti uutta ammatillisen koulutuksen järjestämistapaa. Työkaluja, kertynyttä osaamista ja tietoa on paljon. Olen nauttinut kaikesta yhteisestä tekemisestä ja vuoropuhelusta, jota mennyt kevät on tuonut mukanaan. Se on haastanut, innoittanut ja tuottanut uutta ymmärrystä.

Hyvä hautuu hiljalleen. Jatketaan ammatillisen koulutuksen uudistamista syksyllä.

Hyvää kesää!


Teksti Satu Nevalainen