Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

Kun kolmas vuosi onkin palkallista työtä

Julkaistu 4.1.2018 9.00

Tampereen seudun ammattiopisto Tredun X + Y-malli toimii erityisen hyvin rakennusalalla. Valmistuva nuori saa parhaimmillaan jatkaa oppimassaan ammatissa.

KUVA: Pojat työn touhussa
 

Tamperelainen Matias Eerikäinen, 19, ja pälkäneläinen Valtteri Anttila, 18, ovat rakennustyömaiden tulevaisuuden lupauksia, joita yhdistää myös rakennusalan perustutkintoon johtava opintie. Matias on jo valmis talonrakentaja, jonka esimerkkiä Skanskan rakennustyömaalla Tampereen Kalevassa seuraa Valtteri.

Malli kantaa nimeä X+Y, ja sen piirissä on vuodesta 2009 alkaen ollut 60 rakennusalan opiskelijaa, heistä kymmenkunta rakennusliike Skanskan työmailla.

-Valmistumisprosentti on ollut täydet sata, Tampereen seudun ammattiopisto Tredun opettaja Juha Laatu kehuu.

-Tämä on merkittävä ja toimiva malli erityisesti rakennusalalla. Isoista rakennusliikkeistä Skanska on selvästi aktiivisin toteuttamalla X+Y-mallia järjestelmällisesti, Laatu sanoo.

Opiskelija siirtyy kirjoille Tredun oppisopimuskeskukseen, mutta ohjaavana opettajana toimii vanha tuttu opettaja. Malli tarjoaa erinomaisen tavan työllistymiseen opintojen jälkeen.

-Oikeastaan perustutkinnon jälkeen se rakennusalan opettelu vasta alkaakin täällä töissä, jossa ammatteina ovat esimerkiksi muurari, maalari, timpuri, mittamies tai elementtiasentaja, Skanskan Pirkanmaan alueen pääluottamusmies Heikki Qvick luettelee.

-Opiskelussa nuori saa tiketin tälle alalle ja elämänkouluun, hän lisää.

Heikki Qvickin mukaan kymmenen viikon työharjoittelujakso on vielä palkaton.

-Jos se menee hyvin, pääsee kesätöihin ja sitä kautta X+Y-malliin, Qvick kertoo.

Matias Eerikäinen valmistui talonrakentajaksi viime vuonna.

-Hain ja pääsin aluksi Skanskalle kesätöihin. Sitten minulle kerrottiin tästä X+Y-mallista, ja jäin tänne vuodeksi oppisopimuksella. Nyt olen vakituisesti töissä, Matias Eerikäinen kertoo.

-Ehtona X+Y-malliin pääsemiseen oli, että kaikki yleisaineet on suoritettu ja kurssit käyty. Edellytyksenä oli myös se, että on löytänyt paikan itselleen, Matias kertoo.

Valtteri Anttila tuli Skanskalle aluksi työssäoppimisjaksolle. Sen jälkeen hän jäi kesätöihin ja jatkaa nyt oppisopimuksella.

-Enemmän täällä on työtehtävissä monipuolisuutta kuin koulussa, Valtteri sanoo.

Molemmat nuoret miehet arvostavat luonnollisesti myös mallin tarjoamaa taloudellista puolta:

-Täällä tienaa rahaa!

Lukaise voisiko oppisopimuskoulutus sopia sinulle tredu.fi/oppisopimuskoulutus


Teksti Hannu Virtanen

Kuvat Hannu Virtanen