Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

Taituri-ohjelma kouluttaa pakkausalan moniosaajia

Julkaistu 15.1.2018 11.01

Yhdistämällä kahta perustutkintoa Tampereen seudun ammattiopisto Tredu voi kouluttaa yhdessä DS Smithin kanssa painoviestintää tuntevia prosessinhoitajia. Pakkausala tarvitsee painoviestintää tuntevia prosessinhoitajia, tietävät Tredun opettaja, tiimivastaava Terhi Puntila sekä DS Smithin hr-asiantuntija Emmi Mustaniemi ja prosessivastaava Jaana Rahko-Nummi.

KUVA: Tredun ja DS Smithin edustajia
 

Pakkausvalmistaja DS Smith on aloittanut paperiteollisuuden ja painoteknologian moniosaajia valmistavan taituri-ohjelman yhdessä ammatillisten oppilaitosten kanssa.

-Olemme nyt valinneet ensimmäiset taiturit ohjelmaamme, kertoo DS Smithin HR-asiantuntija Emmi Mustaniemi.

Eurooppalainen pakkausjätti DS Smith haluaa osaavilla työntekijöillä varmistaa toimintansa jatkuvuuden ja huolehtia kilpailukyvystään.

Koulutukseen sisältyy ammatillisen opetuksen työssäoppimisjaksoja ja työharjoitteluita. Työssäoppimisjaksot ovat palkattomia.

-Opiskelijat eivät ole tuuraamassa työntekijöitä, vaan ovat työpisteillä työntekijöiden lisänä normaalien työvuorojen mukaisesti, kertoo tehtävien koordinoinnista Tampereen Lielahden tehtaalla huolehtiva prosessivastaava Jaana Rahko-Nummi.

Työharjoittelujaksoilla opiskelijat ovat määräaikaisessa työsuhteessa, josta maksetaan työehtosopimuksen mukaista harjoittelijan palkkaa.

Jokaiselle harjoittelijalle nimetään henkilökohtainen työpaikkaohjaaja, joka opastaa ja perehdyttää eri tehtäviin.

-Opiskelijat sijoittuvat esimerkiksi aaltopahvikoneelle, lähetysvarastoon ja jalostuskoneille. Jokaisella koneella on monta erilaista tehtävää, joten mahdollisuus on kehittyä todelliseksi moniosaajaksi, Rahko-Nummi sanoo.

Harjoittelijalle laaditaan DS Smithin oppimissuunnitelma. Ohjelmaan sisältyy mahdollisesti opintomatkoja DS Smithin muille tehtaille.

Ohjelmassa mukana olleilla on valmistuttuaan mahdollisuus työllistyä vakituiseen työsuhteeseen tuotantotehtävissä.

- Ammattioppilaitoksissa ei ole koulutuslinjaa, joka suoraan valmistaisi meille työntekijöitä. Nyt voimme työllistää heitä taituri-ohjelman kautta, Mustaniemi sanoo.

-Oppilaitoksen kannalta uutta on se, että nyt yhdistämme kahta perustutkintoa, sanoo Tampereen seudun ammattiopisto Tredun opettaja, tiimivastaava Terhi Puntila.

Heistä valmistuu painoviestintää tuntevia ja osaavia prosessinhoitajia.

-He suorittavat prosessiteollisuuden perustutkinnon, johon yhdistetään osia painoviestinnän perustutkinnosta, Puntila esittelee.

Myös painotuotannon opiskelijoita voi hakeutua ohjelmaan. Lisäksi Pakkausteollisuuden taituri-ohjelmaan valitut saavat osallistua DS Smithin omiin koulutuksiin.

-Meillä on teoriaopintopäiviä, jossa käymme asiantuntijoiden kanssa läpi yrityksen eri toimintoja esimerkiksi aaltopahvista, tilaustoimitusketjusta ja tuotannonsuunnittelusta, Mustaniemi luettelee.

Lisäksi osaan koulutuksista voi osallistua myös muita opiskelijaryhmiä ja opettajia.

-Yhteistyötämme kuvaa hyvin se, että opiskelijoillamme on mahdollisuus päästä mukaan yrityksen omiin koulutuspäiviin, Tredun Terhi Puntila kiittelee.


Teksti Hannu Virtanen

Kuvat Hannu Virtanen