Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

Reipas työtahti, kauniit koristelut ja käsityöläisyys korostuvat leipuri-kondiittorin ammatissa

Julkaistu 20.12.2018 8.48

Jenna Vainionperä valmistuu leipuri-kondiittoriksi Tredun Kangasalan toimipisteestä torstaina 20.12. Jenna on jo aiemmin, keväällä 2017 valmistunut kokiksi. Hän halusi kuitenkin jatkaa opiskeluita, koska halusi lisää ammatillista osaamista jälkiruokien ja leivonnaisten valmistamiseen.

Jenni Vainionpää jouluisessa kuvassa joulukuusen ja piparkakkutalon kanssa.
Jenna Vainionperä on ennen leipuri-kondiittoriksi opiskeluaan valmistunut jo kokiksi keväällä 2018.

Opiskelu on ollut Vainioperän mielestä todella monipuolista. Hän on päässyt tekemään paljon erilaisia suolaisia ja makeita leivonnaisia sekä isoja suklaakoristetöitä. Opiskeluiden aikana on ollut mahdollista osallistua hienoihin juttuihin, muun muassa hääkakkunäyttelyyn, joka järjestetään Ideaparkissa vuosittain.

– Olen oppinut paljon ja nopealla tahdilla. Hienointa on ollut ulkomaan työssäoppiminen Saksassa viime keväänä. Kuusi viikkoa olin siellä ala carte ravintolassa. Sain tehdä jälkiruokia ja opin saksalaista jälkiruoka- ja leivontakulttuuria. Suomessa on ollut parasta opiskelussa nuo kaikki isot projektit, joihin olen saanut osallistua.

Leipuri-kondiittori voi tehdä asiakkaan juhlapäivästä erityisen

Tuore leipuri-kondiittori iloitsee siitä, että melkein joka viikko on tullut onnistumisen kokemuksia.

– Omat taidot ovat kehittyneet kädenjäljessä ja siisteydessä. Osaan myös suunnitella oman työn järjestyksen järkeväksi, loogiseksi ja tehokkaaksi. Se on ollut mukava huomata.

Kondiittorin työ on vaativaa. Työssä on hallittava erilaisia koostumuksia, osattava käsitellä suklaata ja ymmärtää lämpötilojen vaikutusta leivonnassa.

– Parhainta on se, kun pystyy luomaan kaunista, nättiä ja hyvänmakuista asiakkaille ja sitä kautta asiakkaan juhlapäivästä tulee mahdollisesti aivan erityinen. Se on kondiittorin työssä hieno juttu ja kyllä siitä tulee itsellekin hyvä mieli.

Jenna Vainionpää Kangasalan toimipisteen vuokralla olevan jäätelömyyntikojun luona.
Vainioperän mukaan leipuri-kondiittorin ammatti on edelleen käsityöläisammatti.

Tavoitteet ovat ravintola-alalla

Vainioperälle on kertynyt jo paljon työkokemusta. Hän on työskennellyt Finlaysonin palatsilla, Astorissa, Viikinsaaren ala carte ravintolassa sekä Hopealinjoilla. Valmistumisen jälkeen hän haluaa työskennellä tamperelaisissa ala carte -ravintoloissa ja kartuttaa edelleen vahvaa ammattiosaamista eri osa-alueilta.

Leipuri-kondiittorikoulutusta suunnittelevan hakijan pitää viihtyä keittiössä sekä olla jollain tavalla kiinnostunut käsillä tekemisestä, sillä kondiittorin työ on edelleen käsityöammatti.

– Sitten pitää tykätä reippaasta työtahdista, mutta sitä kyllä täällä koulussa oppii väistämättäkin. Koulutuksesta kannattaa ottaa kaikki mahdollisuudet irti, niin silloin on mahdollisuus työllistyä sellaisiin työtehtäviin mihin itse haluaa.

Vainioperälle jää hyvät muistot Tredusta. Hän arvelee, että tulee ikävöimään luokkakavereitaan sekä Kangasalan toimipisteen huippuopettajia.

– Opiskeluaika täällä on ollut mahtavaa.


Teksti Päivi Valkama

Kuvat Moira Åkerman