Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

Tredu kisaa paikoista Taitaja2018-finaaliin

Julkaistu 31.1.2018 15.52

Tredusta osallistuu tänä vuonna komea joukko, yhteensä 109 opiskelijaa Taitaja2018-semifinaaleihin. Kilpailijoita on 31 lajissa ja he kaikki tavoittelevat paikkaa 14. - 17.5. Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa järjestettävissä Taitaja2018-finaaleissa. Jännittävät kotikisat siis lähestyvät kovaa vauhtia.

Kuva: taitaja2018 lähihoitaja
 

Kisojen semifinaalit pidetään eri puolilla Suomea tammi-helmikuussa ja valtakunnallisesti semifinalisteja on ilmoittautunut yli 1400 henkeä kilpailemaan 44 ammattitaitolajin suomenmestaruuksista. Tänään keskiviikkona 31.1.2018 olemme mukana Tredun kahdessa toimipisteessä seuraamassa huonekalupuuseppien ja lähihoitajien semifinaaleja.

Ilmassa on käsinkosketeltavaa innostusta ja jännitystä, kun nuoret kisaajat valmistautuvat näyttämään osaamistaan erilaisissa ammattitaitoa mittaavissa tehtävissä. Kisat jatkuvat sekä lähihoitajilla että huonekalupuusepillä koko päivän, aamu yhdeksästä myöhäiseen iltapäivään saakka.

Kuva: huonekalupuuseppien taitaja2018 semifinaalin materiaalit

Tästä se alkaa huonekalupuusepillä! Koska täysin nollasta eli raakalaudasta aloittaminen veisi liikaa aikaa, ovat kilpailijat saaneet valmistella etukäteen ja ottaa mukaansa aihiot, joista lähtevät rakentamaan ohjeen mukaan maustehyllyä. Aikaa on kuusi tuntia. Tuomareita on paikalla kolme ja heillä on tarkat arvosteluohjeet, joiden perusteella kilpailijoiden tulokset laitetaan paremmuusjärjestykseen.

Kuva: Mikko Ovaskainen työn touhussa

"Huonekalupuuseppien Taitaja2018 semifinaalit käydään neljällä paikkakunnalla ympäri Suomea yhtä aikaa ja joka paikassa tehtävä on sama", kertoo Tredun lajivastaava opettaja Ismo Pentinlehto. Tässä kuvassa Tredun Mikko Ovaskainen aloittelee hyllynsä rakentamista. Työ on tarkkaa puuhaa, sillä jo yhden millimetrin heitoista hyllyn mitoissa sakotetaan.

Kuva: Olli Pyhäluoto Taitaja2018 semifinaaleissa

Tredussa järjestettävissä semifinaaleissa mukana ovat yksi kilpailija Salosta, yksi Hyvinkäältä, kaksi Porista ja kaksi Tredun omaa nuorta. Jokaiselta semifinaalipaikkakunnalta kaksi parasta jatkaa finaaliin. Kuvassa Tredun Olli Pyhäluoto keskittyy työhönsä kuvaajasta piittaamatta, ja hyvä niin!

Kuva: Matias Kuisma valmiin työnsä kanssa

Päivän puurtamisen jälkeen: valmista tuli! Tässä Salon seudun ammattiopiston Matias Kuisma ja käsityönä syntynyt maustehylly.

* * * * *

Lähihoitajien semifinaalit kisataan niin ikään neljällä paikkakunnalla samanaikaisesti: Joensuussa, Mikkelissä, Turussa ja tietysti Tampereella. Jokaiselta kisapaikalta etenee kaksi parasta finaaliin, aivan kuten huonekalupuuseppienkin kisassa. Mutta siihen yhtäläisyydet sitten loppuvatkin. Lähihoitajien semifinaali koostuu tällä kertaa kolmesta eri osiosta: päiväkotitilanteen havainnointiin liittyvästä videotehtävästä, kirjallisesta osiosta sekä kuntouttavan hoitotyön tehtävästä.

Kuva: lähihoitajien semifinaalit

Lähihoitajien kisan toisessa tehtävässä lähtötilanne on tämä: kuusi huonetta on lavastettu identtisiksi ja paikalla odottavat muistisairasta potilasta näyttelevä avustaja, kilpailun tuomaristo sekä yleisöä. Tehtävänannon saatuaan kilpailijalla on puoli tuntia aikaa suunnitella ja sen jälkeen tunti aikaa toteuttaa hoitotoimenpiteitä muistisairaan kanssa.

Kuva: lähihoitajien semifinaalit

Tredussa järjestettävässä semifinaalissa kilpailee yhteensä 12 opiskelijaa eri puolilta Suomea. Tässä kuvassa numerolla yhdeksän kilpaileva Sedun opiskelija Tanya Marttila esittelee taitojaan tuomareiden tarkkaillessa vieressä. Kilpailijoiden suoritusten arvioinnissa on apuna tarkat kriteerit, joiden mukaan jokaisen työnäyte pisteytetään. Tehtävä ei ole helppo, ja yksi kilpailija päättääkin jättää sen kesken.

Kuva: Mari Salmi ja Elina Tarkki

Tredun lajivastaavat opettajat Elina Tarkki (vas.) ja Mari Salmi ovat painaneet pitkää päivää kisavalmisteluiden parissa. He ovat tyytyväisiä siihen, kuinka hienosti kaikki on sujunut vaikka kiirettä onkin piisannut. "Kaikki mukana olevat tutor-opiskelijat, talkooväki ja mukaan lähteneet yhteisöt ovat pelanneet tosi hyvin yhteen", Mari kiittelee.

Kuinka kisoissa sitten kävi? Tulokset saadaan iltaan mennessä ja niitä voi tutkia Ulkoinen linkkiTaitaja2018-kilpailun nettisivuilla !

Taitaja-kilpailu on ammatillisen koulutuksen suurin vuosittainen tapahtuma, jonka tavoitteena on ammatillisen koulutuksen kehittäminen ja vetovoiman parantaminen niin alueellisesti kuin valtakunnallisestikin. Skills Finland ry:n hallitus on myöntänyt vuoden 2018 Taitaja-kilpailujen järjestämisoikeudet Tampereen kaupungille. Ilmainen ja kaikille avoin tapahtuma järjestetään 14. - 17.5.2018 ja pääasiallisena tapahtumapaikkana on Tampereen Messu- ja Urheilukeskus.


Teksti Sanna Juvonen

Kuvat Sanna Juvonen