Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

Sisäilman laatu selviää älykkäillä laitteilla – Nokeval Oy:n ja Tredun yhteistyö synnyttää osaamista

Julkaistu 1.2.2018 14.00

Kun sähköasentajiksi opiskelevat Abdulrahman Khaleel ja Ossi Sirén tekevät tarkkuutta kysyvää kalibrointityötä mittalaitteiden parissa, ollaan oikean työelämän ytimessä nokialaisessa Nokeval Oy:ssä.

-Kahdeksan viikon työharjoittelu on nyt puolivälissä. Onhan tämä toisenlaista kuin koulussa, kun täällä tehdään koko ajan jotakin oikeaa työtä, Sirén miettii työnsä äärellä.

Tampereen seudun ammattiopisto Tredun valmiudet toteuttaa ensi vuoden alussa voimaan tulevat ammatillisen koulutuksen uudistukset näkyvät myös nokialaisen Nokeval Oy:n kanssa tehtävässä yhteistyössä.

Mittausjärjestelmiin erikoistunut Nokeval valmistaa tuotteita ja tarjoaa palveluita moniin mittaustehtäviin.

Sähkö- ja automaatiotekniikan opiskelijoille yritys tarjoaa oivan mahdollisuuden saada tuntumaa huimasti kehittyvään alaan mittauksien ja automaation saralla.

Minkälaista tietoa ja oppimisnäkymiä Nokeval voisi juuri nyt tarjota aikaisempaa enemmän alan opiskelijoille?

-Ensimmäisenä tulevat mieleen IoT-asiat (Internet of Things, esineiden internet, teollinen internet), Nokeval Oy:n myyntipäällikkö Teemu Lehtonen sanoo.

Kuva: Nokeval Oy:n myyntipäällikkö Teemu Lehtonen ja Tredun sähkö- ja automaatiotekniikan opettaja Antti Tomminen tarkastelevat uuden radioteknologian laitteita ja niiden mahdollistamia mittauspalveluita.
Nokeval Oy:n myyntipäällikkö Teemu Lehtonen ja Tredun sähkö- ja automaatiotekniikan opettaja Antti Tomminen tarkastelevat uuden radioteknologian laitteita ja niiden mahdollistamia mittauspalveluita.

IoT liittyy Lehtosen mukaan kaikkiin toimialoihin, mutta sen tarkempi sisältö ja merkitys vaihtelee toimialoittain. Yhdistäväkin tekijä löytyy, ja se on merkittävää Nokevalin valmistamien tuotteiden kannalta.

-Yhdistävä tekijä IoT:ssä on se, että jotakin asiaa mitataan.

-IoT:ssä pystymme auttamaan nopeasti, jos esimerkiksi Tredulla on joitain pilottikohteita. Esimerkkinä voi olla vaikkapa sisäilman laadun mittaaminen jossakin kiinteistössä, Lehtonen selvittää.

-Meillä yrityksenä ei ole resurssia opettamalla opettaa IoT-asioita, mutta mittalaitevalmistajana pystymme tukemaan opetusta, hän tähdentää.

-Meillä on 35 henkilön koulutustila, jossa voimme vaikka heti järjestää ammattiopistolle tilaisuuden IoT:stä, tuotekehityksestä ja useammastakin radiotekniikasta, Lehtonen heittää esimerkin nopeasta reagoinnista opetuksen tarpeisiin.

Yrityksissä tehtävän työharjoittelun lisäksi, työpaikkojen ajatuksia ja odotuksia on pyritty koulutuksessa tuomaan esille jo ennen harjoittelun alkamista, kertoo Tredun sähkö- ja automaatiotekniikan opettaja Antti Tomminen.

-Se herättää hyvin ajatuksia siitä, mitä asioita tulisi osata jo heti ensimmäisissä työharjoitteluissa. Mahdollinen työllistyminen yritykseen pyritään pitämään mielessä jo heti siitä saakka, Tomminen korostaa.


Teksti Hannu Virtanen

Kuvat Hannu Virtanen