Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

Tredun taituri-ohjelmasta painotyön ammattilaiseksi

Julkaistu 28.2.2018 13.00

Taituri-ohjelma on pirkanmaalaisten ammattioppilaitosten prosessitekniikan ja media-alan opiskelijoille tarkoitettu koulutusohjelma, jonka tavoitteena on perehdyttää opiskelijat DS Smithin tuotantoprosesseihin. Koulutusohjelma on 1-2 vuoden mittainen, riippuen kunkin taiturin yksilöllisestä opintopolusta. Kouluttaminen tapahtuu osana työssäoppimisjaksoja ja työharjoitteluita.

- Taituri-ohjelma on rakennettu työelämän tarpeiden mukaan. Toisesta tutkinnosta voi ottaa osia ja kesätyöt tehdään työsuhteessa yritykseen, kertoo koulutuspäällikkö Ari Holsti.

Kolmannen vuoden prosessitekniikan opiskelija Jussi Nieminen haki DS Smith pakkausteollisuuden taituri-koulutusohjelmaan toisena opiskeluvuotenaan. Niemisellä on nyt takanaan yksi työssäoppimisjakso ja kesätyöt DS Smithillä. Hän täytti hakemuksen DS Smithin nettisivuilla syksyllä 2016 ja pääsi sen kautta haastatteluun.

Ds Smith etsii työntekijöitä, jotka ovat valmiita sitoutumaan yritykseen. Nieminen valittiin, koska hän halusi sitoutua yrityksen toimintaan ja hän haluaa työskennellä Ds Smithillä valmistumisen jälkeen.

- Yksi isoimmista motiiveista miksi halusin lähteä tähän oli se, että Ds Smithiltä tarjottiin opintojen ajalle töitä ja pystyn suorittamaan työssäoppimisjaksot samassa yrityksessä. Valmistumisen jälkeen on mahdollisuus jäädä sinne määräaikaisesti töihin tai sitten jopa parhaimmassa tapauksessa vakinaistua sinne, Nieminen kertoo.

Niemistä on motivoinut se, että hän pääsee itse vaikuttamaan painotyöhön ja hän voi nähdä lopputuotteessa oman kätensä jäljen. Työssäoppimisjaksolla hän työskenteli painokoneella syöttöprosessinhoitajana ja hän kiersi myös muilla tehtaan koneilla tutustumassa. Ds Smithin tehtaalla työtä tehdään kahdessa vuorossa ja aamuvuoro alkaa aikaisin.

- Aamuvuoroon tullaan vähän ennen kuutta, käynnistetään koneet ja tarkistetaan työjärjestys, että mitä töitä on luvassa. Varataan kaikki tarvittavat painovärit ja laatat. Tämän jälkeen aletaan ajamaan tuotteita, Nieminen kuvailee.

Painokoneella työskentely on pääasiassa prosessin valvomista. Työntekijän täytyy kuitenkin olla koko ajan valppaana mahdollisten häiriöiden varalta. Nieminen on päässyt myös Ds Smithin koulutuksiin. Hän on saanut koulutuksista syvällisempää tietoa tehtaan prosesseista ja työturvallisuudesta.

- Jos tulee häiriöitä prosessiin, niin siinä on vain pari sekuntia aikaa reagoida, ettei tapahdu mitään pahempaa. Tämä on pääasiassa valvontatyötä ja sitä, että pidetään prosessi kunnossa. Välillä saattaa joutua tekemään huoltotöitä. Olemme käyneet koulutuksissa tehtaan prosesseja hieman läpi ja mitä raaka-aineita käytetään. Koulussa opetetaan perusteet paperinvalmistuksesta, mutta siellä saa tietoa miten siellä tietyssä yrityksessä toimitaan, Nieminen sanoo.

Nieminen on tykännyt fyysisestä työstä tehtaalla ja hän suosittelee taituri-koulutusohjelmaa muillekin Tredun opiskelijoille.

- Ds Smith on mukava yritys työskennellä ja kun miettii tulevaisuuden näkymiä, niin oikein lupaavalta näyttää valmistuville paino- ja prosessipuolen opiskelijoille. Mukava työilmapiiri ja hyvät muutkin edut, Nieminen kehuu.

Niemisellä on keväällä edessään vielä yksi työssäoppiminen Ds Smithillä. Sen jälkeen hän valmistuu ja todennäköisesti jatkaa töitä yrityksessä määräaikaisella sopimuksella. Nieminen toivoo yrityksestä töitä vuosiksi eteenpäin.

- Olen valmis työskentelemään siellä vaikka loppuikäni, hän sanoo.

Lue myös aiemmat jutut taituri-ohjelmasta:

Tredun Kumitaituri-ohjelma tuo muovi- ja kumialan opiskelijat ja yritykset yhteen - lisää yrityksiä kaivataan mukaan!
Taituri-ohjelma kouluttaa pakkausalan moniosaajia


Teksti Miina Linnakangas