Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

Valoa ravintola- ja cateringalan ammattilaisille

Julkaistu 7.6.2019 12.36

Ravintola- ja cateringalan vetovoimaisuuden heikkeneminen näkyy myös oppilaitoksissa. Alalle hakeutuvien määrä on laskenut viimeisen kahden vuoden aikana niin Tredussa kuin valtakunnallisesti muuallakin.

Kuvituskuva, jossa kokki hyppää ilmaan.
 

Ravintola- ja cateringalaa koettelee pula osaavasta työvoimasta. Yrittäjä, ravintoloitsija Pekka Terävä kuvailee tilannetta näin: Alan kysyntä on vihdoin hieman elpynyt. Uusia ravintoloita syntyy ennätystahtiin. Tilanteen tekee vaikeaksi se, että kokkeja ja tarjoilijoita ei löydy Kehä Kolmoselle ulkopuolelle. Yrittäjät paikkaavat pulaa tekemällä itse 16-tuntisia päiviä, jolloin liiketoiminnan kehittämiselle ei jää aikaa. (Talouselämä 19/2019)

Joukko Tredun ravintola- ja cateringalan opettajia kokoontui miettimään millaisilla toimilla osaavan työvoiman saaminen voitaisiin varmistaa. Valoa ammattialalle -tilaisuuteen oli kutsuttu myös työnantajia ja muita alan edustajia. Tilaisuus järjestettiin 4.6.2019 Santalahdentien toimipisteessä.

Ohjelma koostui koulutusjohtaja Virpi Siirasen avauspuheenvuorosta, jossa hän maalaili tulevaisuuden kuvia, jotka väistämättä vaikuttavat ravintola- ja cateringalaan: elinikä pitenee, työviikon pituus lyhenee ja sen myötä vapaa-ajan osuus ihmisten elämässä kasvaa. Tämän takia tarvitaan erilaisia palveluita yhä enemmän.

Siirasen puheenvuoron jälkeen oli vuorossa paneelikeskustelu, jossa osallistujina olivat:
Juha Berglund, suomalainen viinialan yrittäjä
Mika Roito, ravintoloitsija
Christina Suominen, ravintoloitsija
Katja Tuttavainen, ravintolapäällikkö
Iris Mäkinen, yrittäjä, MaRa ry
Arja Luiro, opettaja TAMK
Pia Korhonen, opettaja Tredu

Paikalla olleet yrityksien edustajat korostivat motivaatiota työhön. Ei haittaa, vaikka osaamisen taso ei olisi ihmeellinen. Työnantajat ovat valmiita opettamaan ja kouluttamaan. Motivaatio ja halu tehdä töitä ovat asioita, joilla pärjää pitkälle. Oppilaitoksen tehtävänä on opettaa perustaidot. Tärkeäksi nähtiin myös se, että nuorilla olisi mahdollisuuksien mukaan tukihenkilö uuteen työpaikkaan mennessä. Liian usein nuoret kokevat joutuvansa työskentelemään yksin heti parin päivän perehdytyksen jälkeen. Tukihenkilö olisi tarpeellinen siksi, että häneltä voisi kysyä aina tarvittaessa. Perinteinen oppipoika-kisälli –malli nähtiin tärkeäksi.

Panelisteja istumassa piirissä.
Paikalla olleet yrityksien edustajat korostivat motivaatiota työhön. Ei haittaa, vaikka osaamisen taso ei olisi ihmeellinen.

Tredu on toteuttanut Roadshowta perusopetuksen kahdeksasluokkalaisille. Samaa mallia jatketaan edelleen. Roadshowssa näytetään nuorille, millaista työskentely on ravintola- ja cateringalalla. Tällä pyritään herättämään nuorten mielenkiinto alalle hakeutumista kohtaan.

Paneelissa otettiin esille mobiilimarkkinoinnin hyödyntäminen. Koska nuoret jo ovat sosiaalisessa mediassa kaiken aikaa, heidät on hyvä tavoittaa mobiililaitteiden avulla.

Yksi keino alan vetovoimaisuuden lisäämiseen löytyy siitä, että kukin ammattilainen on itse ylpeä omasta osaamisestaan. Oppilaitosten kannattaa tehdä yhteistyötä yritysten kanssa. Näin tapahtuukin. Paneelipöydän ympärillä oli nytkin alan ammattilaisia, jotka kertoivat mielellään vierailevansa oppilaitoksissa kertoen oman tarinansa, miksi he päätyivät alalle ja miksi työskentely ravintola- ja cateringalalla on heille tärkeää.

Vastaukseksi siihen miten sisään tulleiden opiskelijoiden mielenkiinto alaa kohtaan saadaan säilymään, eräs opettajista ehdotti nykytekniikan hyödyntämistä. Koko ryhmänä ei ole mahdollista vierailla kovin usein ravintolassa, mutta sen sijaan Tredun opiskelijoille voidaan näyttää reaaliaikaista videokuvaa ravintolatyöskentelystä. Opiskelijat voivat toteuttaa samanlaista tekemistä mallin mukaan oman oppilaitoksensa keittiössä.

Opiskelijoille toivottiin myös mahdollisuutta tutustua ja tarkkailla omaa alaa lyhyillä TET-jaksoilla ennen varsinaisen työpaikalla järjestettävän koulutuksen alkua. Tämän havainnoimisjakson aikana ei vielä edellytettäisi opiskelijalta osaamista, vaan tavoitteena olisi, että opiskelija saisi mahdollisuuden nähdä erilaisia alan työpaikkoja.


Teksti Päivi Valkama, Viljami Sahlgren ja Vladislav Kopranen