Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

Yhteistyö AiRRhow-allianssin kanssa tarjoaa Tredulle laajempia mahdollisuuksia ilmailualan koulutusten vientiin

Julkaistu 15.11.2019 15.05

Suomen lentokoneasentajakoulutus on maailman huippua. Siitä on osoituksena jatkuva kansainvälinen kiinnostus Suomessa tarjottavaa koulutusta kohtaan. Tredu on tehnyt kansainvälistä yhteistyötä ilmailualan koulutuksissa jo toimintansa alusta alkaen. Opiskelijoilla on ollut mahdollisuus lähteä työssäoppimaan ulkomaisiin lentoyhtiöihin ja vastaavasti Suomessa on vieraillut aktiivisesti kansainvälisiä opiskelijoita. Parhaillaan Tredu on mukana uudessa johtavien ilmailualan osaajien perustamassa AiRRhow-kumppanuusverkostossa, jonka tavoitteena on tehdä Suomesta ilmailualan koulutuksen kärkimaa. Allianssi käynnistämän koulutusvientihankkeen ideana on viedä ilmailualan koulutusta Suomen ja Euroopan ulkopuolelle.

 

Kuva: Opiskelija tekemässä Pitot-staattisia mittauksia lentokoneen avioniikkajärjestelmässä.

Tredun lentokoneasentajan koulutus käynnistyi vuonna 1996 ja heti siitä lähtien Tredu on tehnyt kansainvälistä yhteistyötä. Opiskelijoilla on ollut mahdollisuus lähteä harjoittelemaan ulkomaisiin lentoyhtiöihin, esimerkiksi Sveitsiin, Itävaltaan, Unkariin ja Viroon. Käytännön harjoittelu kestää 10 viikkoa. Myös Tredun Pirkkalan toimipisteessä nähdään säännöllisesti kansainvälisiä vaihto-opiskelijoita. 2000-luvun alusta lähtien Tredu on ollut jäsenenä Euroopan ilmailualan huoltohenkilöstön kouluttajien järjestössä (EAMTC) ja verkostoitunut myös sitä kautta kansainvälisten alan toimijoiden kanssa. Kansainvälinen toiminta lisääntyy Tredun ilmailualan koulutuksessa jatkossa enemmän. Tredu on aktiivisesti mukana AiRRhow-kumppanuusverkostossa, jonka lähivuosien koulutusvientihanke tarjoaa maksullista koulutusta Suomen ja Euroopan ulkopuolelta tuleville opiskelijoille.

- Olemme erittäin iloisia siitä, että voimme tehdä yhteistyötä Suomessa ilmailualan huippuyritysten sekä Tampereen korkeakouluyhteisön kanssa. Olemme myös rakentaneet yhteistyötä samoissa tiloissa toimivien Patria Aviationin ja Pilot Trainingin sekä Finnavian kanssa Pirkkalassa. AiRRhow-kumppanuusverkoston kautta yhteistyökumppaneitamme ovat myös muut merkittävät ilmailualan osaajat ja toimijat, Tredun lentokonekoulutuksen koulutuspäällikkö Juhani Anttila kertoo.

Tredun koulutuspäällikkö Juhani Anttila kertoi AiRRhow-allianssin tiedotustilaisuudessa, että AiRRHow-yhteistyö luo hyvät mahdollisuudet koulutusviennin edistämiselle. Namibia on erityisen kiinnostunut Tredun koulutuksista, mutta kyselyitä on tullut myös muualta. Kuva: Aaron Salminen

AiRRhow-allianssin tyyppiselle yhteistyölle on suuri tarve, sillä ennusteiden mukaan matkustajalentokoneiden määrä koko maailmassa tuplaantuu seuraavien 20 vuoden aikana noin 48 000 koneeseen ja yli kahdeksaan miljardiin matkustajaan. Myös haastavan ja mielenkiintoisen lentokonetyön osuus lisääntyy jatkuvasti ja alan työllisyysnäkymät ovat hyvät.

- Koulutus on hyvin vaativaa, ja se edellyttää opiskelijalta lähes 100 prosentin läsnäoloa sekä teoria- että käytännön tunneilla. Kuitenkin lähes kaikki koulutukseen päässeet läpäisevät tutkinnon. Suomen lentokoneasentajakoulutus on maailman huippua. Kaikki opintonsa tunnollisesti suorittaneet työllistyvätkin joko kotimaahan tai ulkomaille teollisuuteen tai huoltoyrityksiin, Anttila kertoo.

Ilmailualan koulutuksesta kova kysyntä Afrikassa

Allianssi neuvottelee muun muassa namibialaisten kanssa siviili-ilmailun osaamiskeskuksen perustamisesta Afrikkaan. Namibia on erityisen kiinnostunut myös Tredun tarjoamasta koulutuksesta.

- Ilmailualan tietotaidolle on kasvavaa kysyntää Afrikassa ja osaajia koulutetaan pitkälti maanosan ulkopuolella. Mantereen lentomatkailun tiedetään vain kasvavan, sillä vuoteen 2050 mennessä eteläisen Afrikan väkiluku tulee kaksinkertaistumaan, Namibian kunniakonsuli ja Suomen Yrittäjien edustaja valtioneuvoston nimittämässä kehityspoliittisessa toimikunnassa KPT:ssä toimiva Timo Palander sanoo AiRRHow-allianssin tiedotteessa.

Ainutlaatuista avioniikka-asentajan koulutusta

Tredussa annetaan ainoana Suomessa B2-lupakirjaan tähtäävää avioniikka-asentajan koulutusta yhteiseurooppalaisen Part 66 -koulutusohjelman mukaan. Avioniikka-asentajan (B2) opinnot painottuvat lentokoneautomaatioon ja niissä keskitytään yhteydenpito-, navigointi-, mittaristo- ja autopilottijärjestelmiin. Elokuussa 2020 Tredussa alkavassa lentokoneasentajan (B1) koulutuksessa keskitytään pääasiallisesti ilma-alusten mekaanisiin rakenteisiin, huoltotekniikkaan, materiaaleihin ja voimalaitteisiin. Lentokoneasennuksen perustutkinnosta valmistuvat asentajat hallitsevat perustiedot ja -taidot ilma-alusten aerodynamiikasta, rakenteista sekä järjestelmistä. Tavoitteena on varmistaa ilma-aluksen ja sen osien sekä järjestelmien virheetön toiminta ja lentokelpoisuus.

Lisäksi Tredu järjestää lentokonealan erityyppisiä muunto- ja rajoituksenpoistokoulutuksia aikuis- ja oppisopimuskoulutuksina sekä lentoasemahuoltajan ja turvallisuusalan koulutuksia. Opiskelijoilla on mahdollisuus suorittaa opintojen yhteydessä myös ylioppilastutkinto. Kolmivuotisen asentajan tutkinnon suoritettuaan opiskelijalla on mahdollisuus hakeutua jatko-opintoihin ammattikorkeakouluun tai yliopistoon. Tredun lentokonekoulutusorganisaatio on Suomen Ilmailuviranomaisen hyväksymä (FI.147.0002).


Teksti Sirpa Consiglio