Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

Kestävä elämäntapa Tredusta – katsaus turvallisuuteen ja ennalta ehkäisevään toimintaan

Julkaistu 4.10.2019 13.14

Kuopion valitettavat tapahtumat aktivoivat kiinnostusta Tredun turvallisuutta kohtaan. Tämä katsaus kokoaa Tredun yleiset varautumistoimenpiteet häiriötilanteita varten ja tiivistää ennalta ehkäisevän toiminnan.

Tredun yleinen varautuminen

Tredussa varaudutaan uhkiin ja häiriötilanteisiin osana normaalia toimintaa.

Järjestyssäännöt, ohjeet, turvallisuustaulut - Tredussa on laadittu eri viranomaisten ja yhteistyökumppanien kanssa kattavat ohjeistukset erilaisia vaara- ja uhkatilanteita varten. Esimerkkinä mm. Tampereen kaupungin julkaisema materiaali henkilöstölle sekä opiskelijoille jaetut Tredun turvaohjeet sekä ohjeet toimipisteiden seinillä ja luokissa.

Turvakävelyt – Toimipisteissä tehdään turvakävelyt koko henkilöstölle em. dokumenttien pohjalta, jonka jälkeen henkilöstö välittää tiedon opiskelijoille tarpeellisin osin.

Opiskelijoiden turvallisuusperehdytys – Lukuvuoden alussa OMA-opettajien johdolla opiskelijat saavat toimipisteensä turvallisuuteen liittyvän perehdytyksen, mm. poistumisreitit, kokoontumispaikat, alkusammutus, toiminta häiriötilanteissa.

Tilannekohtainen ohjaus, neuvonta ja tuki – Opettajat ohjaavat, neuvovat ja tukevat opiskelijoita erilaisissa tilanteissa.

Ammattiin liittyvä turvallisuus – Useilla aloilla ammatillinen osaaminen on kiinteässä yhteydessä turvalliseen tapaan työskennellä. Työsaleissa mm. käytetään suojalaseja ja turvajalkineita. Kokonaisuuteen kuuluvat myös päihteiden käyttöön ja alalle soveltuvuuteen liittyvät arvioinnit.

Kriisiryhmät – Toimipisteiden moniammatillisten kriisiryhmien toiminta on aktiivista ja mahdolliseen tilanteiden jälkihoitoon on saatavissa välitöntä apua.

Turvallisuusjärjestelmät – Toimipisteissä on kattavat tekniset turvallisuusjärjestelmät mm. tallentavaa videovalvontaa, rikosilmoitin- ja hälytysjärjestelmiä ja kulunvalvontajärjestelmiä sekä erilaisia lukitus- ja älylukitusjärjestelmiä.

Turvallisuusvalvojat –Toimipisteisiin on nimetty turvallisuusvalvojat, Tredun Turvaryhmä kokoontuu säännöllisesti. Eri viranomaisyhteistyö (mm. Poliisi, Pelastuslaitos, AVI, terveydensuojelu) on säännöllistä ja kattavaa.

Jatkuva arviointi – Vaarojen ja riskien arviointi on jatkuvaa erilaisen tarkastustoiminnan ohella. Tarkastustoiminta sisältä mm. terveydenhuoltolain velvoittaman moniammatillisen terveellisyyden, turvallisuuden ja hyvinvoinnin säännölliset tarkastukset. Tarkastuksilla ja arvioinneissa mahdollisesti esille tulleet asiat huomioidaan ja korjataan välittömästi.

Koulutus – Henkilöstölle tarjotaan turvallisuuskoulutusta säännöllisesti.

Harjoittelu – Vaara- ja uhkatilanteiden harjoittelua tehdään toimipisteissä Pirkanmaan Pelastuslaitoksen ohjeiden mukaisesti väh. 3 krt/v. Osa harjoituksista tehdään opiskelijoiden kanssa, osassa harjoituksia on mukana ainoastaan henkilöstö.

Ennalta ehkäisevä toiminta

Tredun yhtenä strategisena painopisteenä on "Kestävä elämäntapa Tredusta". Se tarkoittaa myös sosiaalisesti kestävää tapaa toimia yhdessä muiden kanssa. Kiusaamiseen on Tredussa nollatoleranssi.

Tredussa on valmisteltu suunnitelma opiskelijoiden suojaamiseksi kiusaamiselta, väkivallalta ja häirinnältä. Se julkaistaan lähiaikoina.

Oppilaitoksessa keskusteluapua tarjoavat opiskeluhuollon psykologit, kuraattorit ja opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitajat.

Ulkoinen linkkiTampereen kaupungin alueella sijaitsevien Tredun toimipisteiden psykologien ja kuraattorien yhteystiedot löydät täältä.
Ulkoinen linkkiTampereen seudun ammattiopiston ympäristökuntien psykologien ja kuraattorien yhteystiedot löydät täältä.

Matalan kynnyksen tukea saa Kohtaamoista. Paikalle voi tulla juttelemaan mieltä askarruttavista asioista oppilaitoksen henkilöstön ja vierailijoiden kanssa. Tredun toimipisteissä sijaitsevissa Kohtaamoissa vierailevat erillisen aikataulun mukaan esim. etsivä nuorisotyö, harrastustoiminta, erilaiset yhdistykset ja järjestöt. Aukioloajat ja ohjelma löytyvät toimipisteittäin info-TV:ltä.

Lisätietoja:

Tampereen seudun ammattiopisto Tredu, turvallisuusasiat
turvallisuuspäällikkö, työsuojelupäällikkö Eerik Laulajainen
p. 050 330 2040

Opiskelijahuoltopalvelut
opiskelijahuollon päällikkö, Marja Nurmi-Vuorinen
p. 040 672 3225

Kohtaamo-toiminta
kampuskohtaamo@tampere.fi
nuoriso-ohjaaja Piia Kallonen: Santalahti, Orivesi, Virrat, p. 044 431 4390
nuoriso-ohjaaja Kreetta Hyttinen: Kuru, Nokia, Lempäälä, Kangasala, Sammonkatu, Ylöjärvi, p. 044 431 4391
nuoriso-ohjaaja Katja Salonen: Ajokinkuja, Mediapolis, Koivistontie, Pirkkala, p. 044 431 4392


Teksti Tarja Luukko