Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

Reseptiikasta lähtien kaikki tehdään Taitaja-finaaleissa itse

Julkaistu 15.5.2019 7.00

Ammattitaidon suomenmestaruuksista kisaillaan Taitaja2019-kilpailuissa 21.–23.5. Joensuussa. Tredusta kilpailuihin lähtee 29 opiskelijaa, jotka osallistuvat yhteensä 19 lajiin. Kilpailijoiden kanssa kisapaikalla jännittää myös 19 huoltajaa.

Rosa Dahlberg leipomassa Tredun konditoriassa.
Rosa Dahlberg harjoittelee omia kilpailutuotteitaan koulussa lähes päivittäin.

Tredun opiskelija Rosa Dahlberg kilpailee Taitajissa lajinaan kondiittori. Ensikertalainen Dahlberg on vielä levollisin mielin, vaikka kaikki aika Tredussa meneekin tuotteiden harjoitteluun ja ennakkotehtävän kokoamiseen. Osa kilpailutehtävistä selviää vasta kilpailupaikalla.

– Ennakkotehtävänä pitää lähettää kuvat ja reseptit valmistamistani tuotteista

Kondiittorin kilpailulajissa Dahlberg valmistaa yhteensä kuusi tuotetta, jotka ovat neljä eri leivonnaista, koriste ja kakku. Tuotteisiin täytyy sisältyä tiettyjä ainesosia, mutta reseptit ja tuotteiden ulkonäön Dahlberg on suunnitellut alusta asti itse.

Rosa Dahlberg harjoittelemassa konditoriassa. Hän kaataa taikinaa kiposta.
Rosa Dahlberg valmistaa Tataija-finaaleissa yhteensä kuusi konditoria- ja leipomotuotetta.

Kilpailut komeilevat myöhemmin ansioluettelossa

Taitajissa kilpailusuoristukset jaetaan kolmelle kilpailupäivälle. Lajista riippuen yhtenä kisapäivänä ahkeroidaan noin 4–6 tuntia.

Taitaja2019-verkkosivuilla kerrotaan, että kondiittori-kilpailulajin tehtävien suunnittelussa tehdään tiivistä yhteistyötä työelämän kanssa. Kilpailutehtävät perustuvat työelämän vaatimuksiin. Tuotteiden valmistuksessa huomioidaan hygieenisyys ja kestävä kehitys sekä yrittäjämäinen ja omavalvonnan mukainen toiminta.

Dahlberg näkee ammattitaitokilpailuihin osallistumisen tärkeänä kohtana omassa ansioluettelossaan. Mikäli Taitaja-kilpailuista tulee kisamenestystä, hän on kiinnostunut myös EuroSkills- ja WorldSkills-tapahtumista, joissa ammattitaitomestaruuksista kisataan Euroopassa ja maailmanmestaruus-tasolla.

– Tulevaisuuden työnantajani näkevät, että minulla on taitoa. Olen pienestä tytöstä lähtien leiponut ja tiedän olevani oikealla alalla.


Teksti Nette Tuominen

Kuvat Samuel Laukkanen