Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

Harjoittelu huipentuu ammattitaidon maailmanmestaruuskilpailuihin

Julkaistu 2.1.2019 15.55

Kolmannen vuoden laboratorioalan perustutkinnon opiskelija Pinja Harakkamäki sai ainoana tredulaisena kutsun ammattitaidon maailmanmestaruuskilpailuihin. WorldSkills-kilpailu järjestetään elokuussa 2019 Venäjän Kazanissa.

Pinja Harakkamäki seisoo laboratorioympäristössä Hepolamminkadun toimipisteessä.
Pinja Harakkamäki keskittyy koko kevään ja kesän ajan ammattitaidon maailmanmestuuskilpailuihin valmistautumiseen.

Pinja Harakkamäki suorittaa kaksoistutkintoa ja valmistuu ensi keväänä. Laboratorioala on ensimmäistä kertaa mukana kilpailussa. Kazanin koitokseen on vielä aikaa, mutta Harakkamäkeä mietityttää jo nyt, minkä tasoinen kilpailusta tulee.

– Aika paljon jännittää jo nyt, vaikka kilpailuun on vielä aikaa. En ole koskaan käynyt Venäjällä. Siellä on kilpailijoita ympäri maailmaa ja kaikkialla opiskellaan vähän erilailla.

Maailmanmestaruuskilpailut eivät ole Harakkamäen ensimmäinen taidonnäytemahdollisuus, sillä ensimmäisenä opiskeluvuotenaan hän osallistui Helsingissä pidettyihin Taitaja-kilpailuihin voittaen hopeaa. Kilpailussa oli monipuolisia kemian alan tehtäviä esimerkiksi. mikrobiologian tehtävä, aistinvaraisia makujen maistelutehtävä ja maitohappobakteerien määrittäminen jogurtista.

Tulevaan WorldSkills-kilpailuun Harakkamäki valmistautuu tekemällä koulusta saamiaan erikoistehtäviä. Hänellä on oma valmentaja, Leena Kainulainen, joka lähtee mukaan kilpailuun ekspertiksi. Harakkamäki saa myös koulun järjestämän kesätyöpaikan, jossa työskentely kuuluu oleellisella tavalla kilpailuun valmistautumiseen. Työpaikalla harjoitellaan monipuolisesti erilaisia laboratorioalan tehtäviä. Viime kesän Harakkamäki oli töissä Tampereen yliopiston lääketieteellisellä laitoksella tutkimustehtävissä.

Kilpailu mukautuu paikalliseen kulttuuriin

Kilpailukielenä on englanti. Vieras kieli ei ole Harakkamäelle ongelma, sillä koulussakin harjoituksien ohjeet ovat usein englanniksi. Samoin myös laboratoriolaitteiden ohjeet ovat englanniksi, sillä Suomessa ei valmisteta laboratoriolaitteita.

Harakkamäki odottaa kilpailua ja siihen liittyvää oheistoimintaa innolla. Hän on kuullut, että aiemmat isäntämaat ovat järjestäneet omalle maalleen tyypillistä ohjelmaa. Esimerkiksi Abu Dhabissa kilpailijat vietiin aavikkoretkelle. Helsingin Taitaja-kilpailuissa kilpailijat viettivät yhden päivän Linnanmäellä.

WorldSkills on joka toinen vuosi järjestettävä nuorten kansainvälinen ammattitaitokilpailu, johon osallistuu kilpailijoita yli 60 maasta. Kilpailussa ratkotaan maailmanmestaruudet noin 50 lajissa, jotka edustavat ammatillisen koulutuksen aloja. Suomen joukkue koostuu 27 kilpailijasta, jotka kilpailevat 25 eri lajissa. Jokaisessa lajissa, jossa kilpailee suomalainen, toimii myös suomalainen ekspertti eli lajituomari.

Tredusta lähtee kilpailuun kaksi eksperttiä: Leena Kainulainen laboranttialan eksperttinä ja Kimmo Koskinen graafisen suunnittelun eksperttinä. Tredusta lähtee vielä kolmaskin asiantuntija, media-alan opettaja Minna Alanko-Pirinen, joka toimii yhtenä Suomen joukkueenjohtajista.

Pinja Harakkamäki keskittyy työhönsä laboratoriossa.

Teksti Päivi Valkama ja Heidi Rantanen