Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

40 metriä Tredun opiskelijoiden hääkakkuosaamista esittäytyy Ideaparkissa

Julkaistu 22.1.2019 12.07

Tredun Kangasalan toimipisteen leipuri-kondiittoriopiskelijat ovat syksystä asti valmistautuneet Ideaparkissa 26.1. pidettävään Euroopan suurimpaan hääkakkunäyttelyyn. Kakkuja tulee näytille yhteensä noin 60.

Kasvein, kukin ja helmin koristeltuja kakkuja.
Senja Kiintosen kukkasin ja kasvein koristellussa kakussa näkyy hänen oma taideharrastus.

Tredun kondiittori- ja leipurimestari Reijo Heinosen mukaan näyttelyn tarkoituksena on esitellä valinnaiselle taitotyö-kurssille osallistuneiden 24 opiskelijan osaamista ja harjoittaa heitä myös esiintymään omassa työssään. Näyttely on avoinna liikekeskuksen keskusaukiolla lauantaina 26.1. klo 11–16.

– Opiskelijat tekevät mielettömän hyvää ja pitkäjänteistä työtä. Yli 40-vuotisen urani aikana mitään tämänkaltaista ei ole tullut Euroopassa vastaan. Olen nimennyt näyttelyn Euroopan suurimmaksi opiskelijoiden loihtimaksi näyttelyksi.

Opiskelijoita on mukana kaikilta kolmelta vuosikurssilta. Ensimmäisen vuoden opiskelija Elina Rauhalalla oli aikaisempaa kokemusta kakkujen tekemisestä. Kirkkaan väriset sokerikoristeet ja macarons-leivokset hän valmisti alusta alkaen itse.

– Päärynäviipaleet keitin sokeriliemessä ja kuivatin uunissa. Kakussa on hempeitä värejä ja häihin sopivaa rauhallisuutta.

Elina Rauhala koristelemassa yhtä kakkua konditoriassa.
Elina Rauhala valmistaa näyttelyyn yhteensä kolme erilaista kakkua.

Pitkään kestänyt projekti on opettanut ajan organisointia ja stressin hallintaa. Konditorian tilaustyöt ja muut kurssit ovat pyörineet hääkakkukurssin kanssa samanaikaisesti. Leipurimestari Heinosen mukaan kakkuihin heijastuu tekijöiden persoonat ja luonteenpiirteet.

– Tämän vuoden kakuissa korostuu tyylikkyys ja hillitty romantiikka, kertoo Heinonen

Toisen vuoden opiskelija Sanni Saloketo valmistaa näyttelyyn kolme erilaista kakkua. Yksi kakuista on kokonaan valkoinen. Sitä koristaa tarkasti piirretty pitsikuvio ja yksityiskohtaiset helmikoristeet.

– Tähän on mennyt hurjasti työaikaa, mutta harva konditoria-alan opiskelija saa koskaan tehdä mitään tallaista. Työt näyttävät hyviltä taidonnäytteiltä ansioluettelossa, Saloketo sanoo.

Elina Rauhala kakussa on sokeriset koristeet ja macarons-leivoksia kakun päällä.
Elina Rauhalan kakussa on hempeitä sävyjä.

Kakkujen valmistus aloitettiin jo syksyllä. Osa opiskelijoista valmistaa yhden kakun. Toiset tekevät jopa kolme upeaa kakkuluomusta. Opettaja Heinosen mukaan kakut eivät häviä ammattilaisten töille millään osa-alueella.

Kakut tehdään viimeistä piirtoa myöten valmiiksi Kangasalla, josta ne kuljetetaan pakettiautolla Ideaparkiin. Liikekeskuksen asiakkaat voivat antaa äänensä parhaalle kakkutaideteokselle. Opiskelijat ovat mukana tapahtumassa koko näyttelyn ajan.

– Keskusaukion halkova 40 metriä pitkä kakkupöytä opiskelijoineen on näyttävä näky, Heinonen sanoo.

Kakkuja äänestäneiden kesken arvotaan lahjakortti Kangasalan toimipisteen myymälä-kahvilaan. Heinonen itse palkitsee kolme eniten ääniä saanutta opiskelijaa.

Hääkakkunäyttely järjestetään viidettä vuotta peräkkäin. Näyttely on osa Häähumua Ideaparkissa -tapahtumaa. Liikekeskuksessa järjestetään muun muassa parisuhdesuunnistusta, häätanssiesityksiä ja häämusiikkia. Häihin liittyvät yritykset esittelevät palveluita ja tuotteitaan liikekeskuksen keskusaukiolla.

Merenneitoja hääkakkukoristeena
Koristeissa näkyy mielikuvitus ja tekijöiden persoonallisuus.

Teksti Nette Tuominen

Kuvat Toivo Taivainen