Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

AR- ja VR-teknologiaa hyödynnetään oppimisessa ja opetuksessa

Julkaistu 27.11.2019 11.28

Ammatit ja työelämä muuttuvat kovaa vauhtia, yksi kiivaasti kehittyvä alue on teknologia. Tredussa teknologisesti älykkäämpi tulevaisuus on nostettu osaksi strategista ohjelmaa. Ammattiosaamista tarvitaan jatkossa muun muassa robotiikan, hyvinvointiteknologian, ohjelmoinnin, data-analytiikan ja digitalisoituva liiketalouden saralla.

 

26.11.2019 Tredun Hepolamminkadulla jaettiin kokemuksia AR- ja VR-teknologiaa hyödyntämisestä koulutuksessa. AR (Augmented Reality) tarkoittaa lisättyä todellisuutta ja VR (Virtual Reality) on virtuaalitodellisuutta. Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymässä, Riveriassa teknologiaa on kokeiltu esimerkiksi autonasennuksen, metallin koneistuksen ja leikkaussalin siivouksen harjoittelussa.

– Mitä tahansa alaa voi opiskella AR- ja VR-teknologian avulla. Oppikirjojen sisällöt voivat olla vanhentuneita. Ensimmäiset harjoittelut vievät aikaa ja opiskelija tarvitsee paljon ohjausta. Näitä haasteita on ratkottu meillä teknologian avulla, kertoi digitaalisen teknologian opetuskäytön kehittäjä Teemu Tiainen Riveriasta.

Tiainen jatkaa, että toteutukset on mietittävä alakohtaisesti. Sama pedagoginen lähtökohta ei toimi kaikissa koulutuksissa. Teknologiset oppimisympäristöt ovat tuoneet monia hyötyjä, esimerkiksi työkoneiden käyttöä voi harjoitella turvallisesti ja taloudellisia vahinkoja pelkäämättä. Opiskelija saa myös tarkkaa palautetta oikeista toimintatavoista ja suorituksista.

– Kannattaa kokeilla alkuun jollain pienemmällä jutulla. VR:n avulla voi laittaa vaikka pään koneen sisälle ja tutkia sen toimintaa. Toteutuksista voi tehdä visuaalisesti näyttäviä ja käyttötapoja on monia, jakoi kokemuksiaan digitaalisen oppimisympäristön asiantuntija Pekka Ouli Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto POKEsta.

Kuva: Pekka Ouli (vas.) ja Teemu Tiainen ovat innostuneita kehittämään ammatillista koulutusta teknologian avulla.


Tampereen ammattikorkeakoulussa (TAMK) on useita kokeiluja teknologian käytöstä opetuksessa.

– Kun on opetellut yhden laitteen käytön, on helppoa ottaa haltuun muitakin, sanoi erikoissuunnittelija Teija Lehto.

– AR-laseja käyttämällä kädet jäävät vapaaksi työskentelylle. Näihin saa esimerkiksi kuvaa, videoita, ohjetekstejä ja puheohjausta. Tekijä voi myös lähettää livekuvaa ja pyytää vaikkapa huoltotoimiin lisäohjeita, kertoi lehtori Jarkko Peltonen.

Projektipäällikkö Marja Keräsen mukaan myös oppimisanalytiikka ja -data ovat TAMK:ssa kiinnostuksen kohteena. TAMK koordinoi APOA, Oppimisanalytiikka – avain parempaan oppimiseen AMKeissa -hanketta, jossa pilotoidaan ja tutkitaan oppimisanalytiikan käyttöä ammattikorkeakouluissa.

– Olemme voimakkaassa kehitysvaiheessa. Esimerkiksi sosiaali- ja terveysalalla on teknologian suuntaan hyvä draivi, Keränen toi esiin.

Strateginen ohjelma selkeytti Tredulle teemat, joiden kautta teknologiaa viedään opetukseen.

- Osa koulutuksista on jo pitkään hyödyntänyt kehittynyttä teknologiaa, vähitellen tämä leviää muillekin aloille, pohti projektipäällikkö Sanna Kattelus.

Kuva: Marja keränen (vas.) ja Sanna Kattelus näkevät teknologian hyödyntämisessä monia mahdollisuuksia. Tilaisuutta oli järjestämässä myös projektipäällikkö Juha Sormunen.

Metsä- ja logistiikka-aloilla opettavat Janne Ruokonen ja Jorma Eskola käyttävät tekniikkaa koko ajan opetuksessa. Ajoharjoittelussa simulaattoreihin voidaan lisätä ääriolosuhteita ja muita tilanteita, joita ei oikeassa ympäristössä voi edes harjoitella.

– Tredun metsäala on kehittänyt VR-ympäristön yhdessä John Deerin kanssa. Olemme Suomen ensimmäinen oppilaitos tämän käyttöönotossa. VR vie simulaatiot aivan uudelle tasolle. Kokemus on todentuntuisempi ja esimerkiksi syvyysnäköä tulee lisää.

Kuva: Jorma Eskolan (kesk.) ja Janne Ruokolan (oik.) mukaan opiskelijat käyttävät mielellän hyvin toimivia oppimisympäristöjä.


ARVI-yhteistyöiltapäivän järjestivät 6Aika-hankkeet Tulevaisuuden älykkäät oppimisympäristöt ja 6Aika – 365/12 Aina avoin oppilaitos, Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK) ja Tampereen seudun ammattiopisto Tredu yhteistyökumppaneiden kanssa.

Lisätietoja

Ulkoinen linkki6Aika Tulevaisuuden älykkäät oppimisympäristöt -hanke

Ulkoinen linkki6Aika 365/12 Aina avoin oppilaitos -hanke

Ulkoinen linkkiTredun strateginen ohjelma


Teksti Niina Ylönen