Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

Uusi maahanmuuttajien osaamiskeskus tavoittanut jo yli 800 asiakasta

Julkaistu 30.8.2019 13.04

Maahanmuuttajien osaamiskeskus tarjoaa osaamisen tunnistamista ja kehittämistä, valmentamista työelämään sekä opinto-ohjausta.

 

Kuva: Meksikolainen Luis Pérez Noyola löysi maahanmuuttajien osaamiskeskuksen kautta polun työelämään

Tredun, Tampereen kaupungin työllisyyspalveluiden sekä TE-toimiston yhteistyössä keväällä starttaama Tampereen maahanmuuttajien kansainvälinen osaamiskeskus on käynnistynyt vauhdilla: asiakkaana on ollut jo yli 850 vieraskielistä asiakasta. Palvelulle on tarvetta, sillä Tampereen asukkaista 7,7% on vieraskielisiä ja Tampereelle muuttavista uusista kuntalaisista 23% on muuta kuin suomea äidinkielenään puhuvia.

Maahanmuuttajien kansainvälisessä osaamiskeskuksessa ohjataan ja valmennetaan vieraskielisiä tamperelaisia koulutukseen sekä työhön. Tredu tarjoaa osaamiskeskusyhteistyössä moniammatillisia osaamisen tunnistamisen palveluita, ohjausta sekä osaamiskeskukselle räätälöityjä koulutuksia. Osaamiskeskuksen yhteydessä Tredussa kehitetään myös maahanmuuttajien ammatillista erityisopetusta, oppimisvaikeuksien tunnistamista ja sosiaalisen kuntoutuksen palveluita.

Maahanmuuttajien osaamiskeskuksen yhteiskunnallisena tehtävänä on vieraskielisten tamperelaisten koulutus- ja työllistymispolkujen nopeuttaminen sekä työvoiman saatavuuden varmistaminen Pirkanmaalla. Lisäksi osaamiskeskus antaa panoksensa syrjäytymisen ehkäisyyn.

Uudessa hallitusohjelmassa on mainittu, että jatkossa vahvistetaan maahanmuuttajien osaamisen tunnistamista, ohjausta ja osaamiskeskustoimintaa. Tredu haluaa kehittää palveluitansa yhdessä eri toimijoiden kanssa ja tekee aktiivisesti uusia kokeiluita esimerkiksi tamperelaisen innovaatioalusta Demolan kanssa.

Demola osallistuu osaamiskeskuksen asiakaslähtöiseen kehittämiseen. Lisäksi tällä hetkellä kehitteillä on uudenlainen, yhteiskunnallisesti merkittävä ohjaus- ja oppimisympäristö Hiedanrantaan. Osaamiskeskustoiminnan jatkokehittämistä ideoimaan Treduun on kutsuttu myös kansanedustaja Sofia Vikman.

Onnistunut esimerkki polusta työelämään

Luis Pérez Noyola on kotoisin Meksikosta. Hän muutti Suomeen noin kymmenen vuotta sitten, ensiksi Kiteelle ja sieltä pääkaupunkiseudun kautta Tampereelle. Kotimaassaan hän on opiskellut kielitieteitä sekä turismin hallintoa. Hänellä on pätevyys opettaa espanjaa, italiaa ja englantia.

Tampereelle tulleessaan hän suoritti yliopistossa opettajan pedagogiset opinnot. Eräs ystävä yliopistolta kertoi hänelle digitaitokurssista, jollainen oli lähiaikoina alkamassa Tredussa. Kurssilla sai tukea työnhakuun: valmistauduttiin haastatteluun, paranneltiin omaa CV:tä ja lopulta tehtiin CV myös videona. Kaiken kaikkiaan Péres Noyola koki, että hänen digiosaaminen vahvistui tuon kurssin aikana.

Koska olin Tredussa paikan päällä, päätin kysyä sieltä töitä. Yllätyinkin, kun minulle soitettiin parin viikon päästä ja pyydettiin töihin jo samana päivänä. Ensiksi tiedossa oli työtä kahdeksi viikoksi, mutta nyt on pidempäänkin.

Tällä hetkellä Péres Noyola opettaa myyntiä, asiakaspalvelua ja matkailua Tredussa Pyynikin kampuksella. Hän on opettanut jo useamman vuoden eritasoisia espanjan kursseja Tampereen seudun työväenopistossa.

Haluan sanoa työtä etsiville, että älä pelkää. Yritä olla avoin ja uskalla kertoa itsestäsi rehellisesti. Työnantajia kannattaa tavata henkilökohtaisesti. Se on kaikkein paras keino!

Medialle treffit 2.9.2019 klo 10-11 Tredussa Pyynikin kampuksella

Median edustajat ovat tervetulleita kuulemaan lisää maahanmuuttajien kansainvälisen osaamiskeskuksen toiminnasta Tredussa. Median treffit järjestetään maanantaina 2.9. klo 10-11, os. Santalahdentie 10, kokoushuone Amuri.

Mukana kuulolla ja keskustelemassa myös kansanedustaja Sofia Vikman, ammatillisen koulutuksen johtaja Outi Kallioinen ja hankkeen asiantuntijoita.

Lisätietoja

Anne Erkinheimo-Kyllönen
Projektipäällikkö Maahanmuuttajien kansainvälinen osaamiskeskus, OKM
Tampereen seudun ammattiopisto
puh. 044 431 4461
anne.erkinheimo-kyllonen@tampere.fiTeksti Anne Erkinheimo ja Päivi Valkama

Kuvat Päivi Valkama