Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

Opintojen ja työelämän yhteistyö tekivät Lehtosesta prosessialan ammattilaisen

Julkaistu 23.1.2019 15.47

Mira Lehtonen opiskeli prosessialan perustutkintoa Tredussa ja valmistui prosessinhoitajaksi viime joulukuussa. Viime kesän hän työskenteli Valmetilla ja suoritti samalla opintoja oppisopimuksella. Kesän jälkeen Lehtonen jatkoi satunnaisten työvuorojen tekemistä opintojen ohella.

Mira Lehtonen istumassa sohvalla.
Mira Lehtonen sai töitä heti oppisopimusjakson jälkeen. Hän työllistyi Valmetille opintojen päätyttyä.

– En kerennyt olemaan montaa viikkoa koulussa, kun minua pyydettiin töihin enemmän. Opettajat täällä koulussa rohkaisivat tarttumaan työhön, koska tiedossa oli oman alan töitä. Valmistuin syyslukukauden lopussa ja ennen joulua tein puolen vuoden määräaikaisen työsopimuksen.

Prosessialan työt sijoittuvat teollisuuteen ja panimoalalle. Työhön voi kuulua valvontaa, tietokoneen näytön ääressä istumista, mutta myös "kenttätöitä", esimerkiksi venttiilien säätelyä. Työt ovat erilaisia riippuen siitä millaisessa tehtaassa työskentelee.

– Koulusta sain perustiedot, mutta oman alan ammattilaiseksi tullaan työelämässä. Tämän hetkinen työni on pikkutarkkaa. Jos tulee ongelmia, on selvitettävä solmuja ja nypittävä lankoja.

Työ tehtaassa on vuorotyötä: aamu-, ilta- ja yövuoroja. Kuusi päivää on töitä peräkkäin ja sen jälkeen on neljä vapaapäivää.

– Opinnoissa matematiikka on ollut minulle aina vaikeaa. Nyt kuitenkin astuin mukavuusalueen ulkopuolelle. Opiskelin matematiikkaa enemmän kuin olisi ollut minimivaatimus.

Tredun rohkaisu vei eteenpäin

Vaikeudet matematiikassa juontavat juurensa jo lapsuusajoista lähtien. Koulukiusauskokemukset heijastuivat aikuisuuden kynnykselle asti.

Peruskoulun jälkeen hän kokeili pariin kertaan opiskeluiden aloitusta, mutta opinnot jäivät kesken.

– Täällä Tredussa opiskellessani tuli selväksi, että en olekaan tyhmä, vaikka matematiikka on ollut minulle vaikeaa. Olen päässyt eroon omista peloistani. Tredu ja opettajat ovat luoneet uskoa siihen, että tulen menestymään elämässä hyvin.

Prosessiala tarjoaa tällä hetkellä hyvin töitä. Paperiala on ollut pitkään Suomessa voimissaan.

– Tehtaat ovat täynnä pitkänlinjan työntekijöitä, jotka lähestyvät eläköitymisikää. Aivan lähivuosina tulee tapahtumaan suuri sukupolvenvaihdos. Olen tyytyväinen, että onnistuin opiskelemaan juuri tähän aikaan ja tälle alalle, jossa palkkakin on hyvä.

Juuri nyt Lehtonen aikoo tehdä töitä muutaman vuoden. Jatko-opiskelusuunnitelmatkin siintävät mielessä. Häntä kiinnostaisi eniten ammattikorkeakoulusta metsätalousinsinöörin opinnot tai yliopiston tarjonnasta ympäristöenergiatekniikan opinnot. Aika näyttää mihin sinnikkyys johtaa.