Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

Kohtaamosta juttuseuraa ja apua arkeen

Julkaistu 8.4.2019 13.24

Kohtaamon tarkoituksena on edistää opiskelijoiden hyvinvointia ja tehostaa koulun läpäisyä ja ehkäistä keskeytyksiä. Opiskelijoiden hyvinvoinnin tukemiseen tarvitaan myös koulun ulkopuolisia toimintoja ja tekijät halutaan tuoda opiskelijoille näkyviksi.

Nuoriso-ohjaaja Saara Lehtinen istuu pöydän ääressä.
Saara Lehtinen on yksi Kohtaamon nuoriso-ohjaajista.

Kohtaamo-toiminnan tavoitteena kertoa opiskelijoille, että apua ja tukea on saatavilla. Kohtaamon avulla pyritään tuomaan eri palvelut nuorten tietoon matalalla kynnyksellä. Toiminta-ajatuksena on ennaltaehkäistä koulun keskeytyksiä, vähentää poissaoloja, pyrkiä auttamaan syrjäytymisvaarassa olevia nuoria sekä lisätä yhteisöllisyyttä kampuksilla. Kohtaamon toiminta ei ole tarkoitettu pelkästään nuoriso-opiskelijoille, vaan mukaan ovat tervetulleita myös aikuisopiskelijat ja opettajat. Toimintaa löytyy kaikista toimipisteistä.

Käynti Kohtaamossa

Kohtaamossa on useimmiten paikalla nuoriso-ohjaaja, vaihtuvia vierailijoita koulun ulkopuolelta ja vaihtelevasti koulun omaa henkilökuntaa, kuten esimerkiksi kuraattori, terveydenhoitaja tai psykologi. Nuoriso-ohjaajat Saara Lehtinen ja Kreetta Hyttinen kertovat, että keskustelemaan voi tulla kaikista mieltä askarruttavista asioista. Jutustelu onnistuu täysin nimettömänä. Paikalle voi tulla kysymään asioita myös kaverin puolesta.

– Toki jos tilanne vaikuttaa isommalta, pyydetään nuorta tulemaan ensi kerralla paikalle ystävän kanssa, jotta saataisiin tarjottua apua. Nuoret sitten päättävät itse tulevatko uudestaan, kertoo nuoriso-ohjaaja Lehtinen.

Kreetta Hyttinen istuu pöydän ääressä.
Nuoriso-ohjaaja Kreetta Hyttinen kiertää Tredun toimipisteiden Kohtaamoissa kahden muun ohjaajan kanssa viikoittain.

Keskustelut ovat myös luottamuksellisia ja mitään asioita ei viedä eteenpäin ilman nuoren lupaa. Nuoriso-ohjaaja voi myös mahdollisuuksien mukaan lähteä yhdessä nuoren kanssa tutustumaan tahoon, josta olisi hänelle enemmän apua, esimerkiksi kuraattorin luo tai laittaa hänelle yhdessä nuoren kanssa viestin. Kohtaamo löytyy jokaisesta Tredun toimipisteestä.

Lisätietoja:
Anne Haapalehto
Projektipäällikkö
anne.haapalehto@tampere.fi
050 582 4103


Teksti Sirpa Aho

Kuvat Samuel Laukkanen