Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

Osaamiskartoitus onnistuu myös etänä

Julkaistu 30.4.2020 12.59

Maahanmuuttajien kansainvälisen osaamiskeskuksen osaamiskartoitukset siirrettiin etätoteutukseen maaliskuun lopusta alkaen. Osaamiskartoitukset järjestetään verkossa ja puhelimitse, ja jakson pituus on sama kuin lähiohjauksena tehtävässä kartoituksessa (kaksi viikkoa). Osaamiskartoituksen pohjana toimii internetsivu, jolle on koottu eri aihepiireihin kuuluvaa tietoa, tehtäviä ja testejä.

Osken opinto-ohjaaja Outi Lahtinen
 

Tampereen seudun ammattiopisto Tredun opinto-ohjaaja Outi Lahtinen on ollut tyytyväinen etätoteutukseen. Ennen kartoitusjakson alkua Lahtinen ottaa osallistujiin yhteyttä puhelimitse ja kertoo, kuinka osaamiskartoitus toteutetaan. "Vaikka osaamiskartoituksen pohjana toimii nettisivu, henkilökohtaisesti annettava ohjaus on kartoituksen ydin, ja sen toteuttaminen on onnistunut etänä yhtä hyvin kuin lähikartoituksissa", Lahtinen kertoo.

Joitakin haasteita etäversion toteutukseen tuo se, ettei kaikilla asiakkailla ole tietokonetta tai älypuhelinta, mutta perinteisillä puheluilla toteutettavat henkilökohtaiset haastattelut ovat kuitenkin antaneet hyvät mahdollisuudet pohtia asiakkaan jatkosuunnitelmaa. "Etäkartoituksissa asiakkailla on jopa suurempi osallistumisprosentti kuin lähijaksoilla, ja etäkartoituksella voimme myös tavoittaa asiakkaita, joille Osaamiskeskuksen tiloihin tuleminen on syystä tai toisesta haasteellista", Lahtinen jatkaa.

Osken Tiina Miikkulainen

Osaamiskartoituksissa kartoitetaan myös asiakkaan suomen kielen taitotasoa ja matematiikan osaamista, jotka ovat usein olennaisia esim. opiskeluja suunniteltaessa. Erilaisten osaamista mittaavien tehtävien ja testien tekeminen on onnistunut Tredun S2-opettaja Tiina Miikkulaisen mukaan odotuksia paremmin. "Suomen kielen osaamista voi kartoittaa monella eri tavalla, ja nykyaikaiset välineet mahdollistavat luovien ratkaisujen keksimisen", Miikkulainen iloitsee, ja jatkaa: "lähikartoituksessa kartoittaisimme myös asiakkaiden digitaitoja, mutta etäversiossa digitaidot tulevat esille jo itse toteutuksen muodossa".

Osken sosiaaliohjaaja Hannakaisa Hänninen

Osaamiskartoitukseen kuuluu olennaisena osana sosiaaliohjaajan osuus, jossa voidaan pohtia erilaisia tukitoimia asiakkaalle ja hänen perheelleen. Aikuissosiaalityön sosiaaliohjaaja Hannakaisa Hänninen pitää etäkartoitusta sosiaaliohjauksen kannalta toimivana, sillä asiakkaat voivat rauhassa perehtyä heille annettuihin materiaaleihin. Materiaalia löytyy kartoitussivustolta monella eri kielellä. "Monen on helpompi keskustella vaikeista aiheista puhelimitse sosiaaliohjaajan kanssa kuin kasvokkain", Hänninen huomauttaa, ja kertoo, että asiakkaista suuri osa on ollut todella iloisia, kun heihin ollaan oltu yhteydessä. "Tulevaisuuden suunnittelun tärkeys ja ihmisen kohtaaminen korostuvat erityisesti poikkeustilanteen aikana, ja etäkartoitus on luonut erinomaiset puitteet molempiin", Hänninen toteaa.

Kenelle osaamiskartoitus on tarkoitettu?

Osaamiskartoituksiin voi tulla kuka tahansa maahanmuuttajataustainen tamperelainen. Ilmoittautuminen tehdään Työllisyys- ja kasvupalveluiden OMA-valmentajan tai TE-palveluiden asiantuntijan kautta. Touko-kesäkuussa järjestetään vielä kaksi kartoitusjaksoa, jonka jälkeen toiminta jatkuu jälleen elokuussa.


Teksti Mariia Haatanen