Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

Maltti on valttia oluen panemisessa – Tredusta elintarvikealan ammattilaiseksi valmistunut Jukka Jokinen on ehdolla Vuoden oppisopimusopiskelijaksi

Julkaistu 28.9.2021 11.24

Tampereen seudun ammattiopisto Tredusta tänä vuonna valmistunut Jukka Jokinen on ehdolla Vuoden 2021 oppisopimusopiskelija -kategoriassa Oppisopimuspalkittavat 2021 -kilpailussa. Kilpailu on osa lokakuussa vietettävää valtakunnallista Oppisopimusviikkoa. Jokinen suoritti elintarvikealan perustutkinnon oppisopimuksella vääksyläisessä Kanavan Panimossa.

Oppisopimusopiskelija ja työpaikkaohjaaja maistelevat olutta.
 

Kuvateksti: Elintarvikealan oppisopimusopiskelija Jukka Jokinen (vas.) ja työnantaja Kanavan Panimon perustaja Janski Karlstedt (oik.) maistelivat olutta yrityksen Vääksyn tehtaalla toukokuussa 2021. Kuvakaappaus: Jukka Jokisen videoesittely, videokuvaaja Katrin Havia.

Valtakunnallista Oppisopimusviikkoa vietetään 4.–10.10.2021. Oppisopimuspalkittavat 2021 -kilpailussa palkitaan ansioituneita oppisopimusopiskelijoita, työnantajia, työpaikkaohjaaja ja mentori sekä yrittäjä-oppisopimusopiskelija.

Vääksyläinen Jukka Jokinen on Tredun ehdokas Vuoden 2021 oppisopimusopiskelija -kategoriassa. Jokinen suoritti elintarvikealan perustutkinnon elintarviketeknologian osaamisalan Tredussa oppisopimuksella 2,5 vuodessa ja valmistui elintarvikkeiden valmistajaksi kesäkuussa 2021.

Käytännönläheistä opiskelua aidoissa työtehtävissä

Oppisopimus on ammatillisen koulutuksen muoto, jossa koulutuksen järjestäjä, työnantaja ja työntekijä sopivat suunnitelmallisesta oppimisesta pääosin työpaikalla. Työntekijä ja työnantaja solmivat työsuhteen, jonka ajalta työnantaja maksaa työntekijälle palkkaa. Käytännössä osaaminen hankitaan työpaikalla aidoissa työtehtävissä, ja osaamista täydennetään oppilaitoksen oppimisympäristöissä.

Jukka Jokinen solmi oppisopimuksen vääksyläisen käsityöläispanimo Kanavan Panimo Oy:n kanssa. Jokinen suunnitteli ja valmisti työnantajan myyntiin oman skottityylisen Maltti Peat Smoked Ale -pintahiivaoluen osana näyttötutkintoaan. Jokinen työllistyi valmistumisensa jälkeen vakituisesti käsityöläispanimoon, ja osallistuipa työnantaja Jokisen panemalla oluella Suomen Paras Olut -kilpailuunkin.

"Oppisopimusopiskelu on toiminut minulle loistavasti. Olen opiskelijana sellainen, että voin lukea saman asian kirjasta vaikka kymmenen kertaa, ja se ei jää päähän. Mutta sitten kun sen tekee kerran tai kaks, niin sitten sen muistaa kyllä hyvin", Jokinen summaa ajatuksiaan oppisopimusopiskelusta.

Panimoala tutuksi oppisopimuksella

Juomien, kuten panimotuotteiden, valmistus on osa elintarvikealan perustutkinnon elintarviketeknologian osaamisalaa. Panimotuotteiden valmistuksen perustutkintotasoista koulutusta ei kuitenkaan juuri ole tarjolla Suomen oppilaitoksissa. Käytännössä panimoalan ammatillinen ydin- ja prosessiosaaminen opitaan parhaiten työssä, joten ala sopii hyvin oppisopimuksella opiskeltavaksi.

"Oppisopimuksella on iso merkitys suomalaisessa koulutusjärjestelmässä. Suurin osa panimoalan työstä on sellaista, mitä ei voi koulussa oppia, vaan se tapahtuu siellä työpaikassa paikan päällä. Se tavallaan valmistaa työntekijän suoraan yrityksen täysveriseksi työntekijäksi", Kanavan Panimo Oy:n perustaja Janski Karlstedt kertoo.

"Jukan tuotekehittämä olutkin sen osoittaa, että hän on saanut luottamusta työnantajalta. Täällä yrityksen seinien sisällä on se ydinosaaminen. Tredu tarjoaa siihen sitten muut tutkintokoulutukseen liittyvät asiat", Tredun koulutustarkastaja Osmo Tahvanainen valottaa yhteistyötä.

Oppisopimusviikolla näkyvyyttä työelämässä oppimiselle

Valtakunnallista Oppisopimusviikkoa vietetään tänä vuonna viidettä kertaa. Oppisopimusviikon tarkoituksena on, että mahdollisimman moni kuulisi oppisopimusopiskelun sekä työelämässä oppimisen lukuisista mahdollisuuksista sekä toisi esiin ammatillista osaamistaan.

Viikon yhteydessä Suomen Oppisopimusosaajat ry palkitsee kaksi ansioitunutta oppisopimusopiskelijaa, kaksi työnantajaa (kilpailussa on omat kategoriat alle 20 henkilöä ja yli 20 henkilöä työllistäville yrityksille), yhden työpaikkaohjaajan tai mentorin sekä yhden yrittäjäoppisopimusopiskelijan. Kilpailuun osallistuvien oppisopimusopiskelijoiden tulee olla valmistuneita tutkintoon vuoden 2021 aikana.

Koulutuksen järjestäjät voivat esittää kilpailuun yhden ehdokkaan kategoriaa kohden. Ehdokkaat ilmoitetaan videohakemuksilla. Esiraati valitsee videohakemusten joukosta kustakin kategoriasta 3–5 tuomaristolle esitettävää hakemusta, joista tuomaristo valitsee voittajat. Tuomaristo voi myös myöntää kunniamainintoja kaikissa kategorioissa.

Katso Tredun ehdokkaan Jukka Jokisen videohakemus Tredun YouTube-kanavalta. Videon on ohjannut, kuvannut, leikannut ja käsikirjoittanut Tredun media-alan opiskelija Katrin Havia.

Kiinnostaako sinua opiskelu oppisopimuksella? Lue lisää Tredun tarjoamista oppisopimusvaihtoehdoista ja ole yhteydessä Tredun oppisopimuspalveluihin.

Tredun oppisopimuspalvelut

oppi.sopimus@tampere.fi

puh. 03 5654 7999

avoinna ma–pe klo 12–15


Teksti Elsa Vähänen