Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

Tredulaiset virkistävät työyhteisöä Tampereen Ikeassa

Julkaistu 26.4.2021 10.39

Ikea ja Tredu solmivat strategisen kumppanuussopimuksen huhtikuussa 2020. Kumppanuutta on edeltänyt pitkä yhteistyö mm. työssäoppimisen ja rekry-tilaisuuksien järjestämisen puitteissa. Nyt kumppanuus on laajentunut yhteiseen opintojen sisällön suunnitteluun, työpaikkaohjaajakoulutukseen ja mahdollisiin johtamiskoulutuksiin. Lisäksi osaamisen ylläpitämiseksi suunnitteilla on opettajien sparrausta myymälätyöskentelyyn Ikea-konseptilla. Kuvassa vasemmalla Ikean shopkeeper Satu-Marja Rantala vieressään tredulainen liiketoiminnan opiskelija Emilia Salo.

 

Virkistäviä, uusia osaajia Tredusta

Ikean shopkeeper ja myynnin esimies Satu-Marja Rantala on aikoinaan itsekin ohjannut tredulaisia työssäoppijoita ja näkee yhteistyön tiivistymisen todella tärkeäksi.

- Aiemmin henkilöstöosastomme hoiti Tredu-yhteistyötä, mutta huomasimme, että on helpompaa, että yhteistyötä hoitaa joku suoraan myynnin organisaatiossa. Koen paloa tähän verkostoon ja siihen, että saamme kouluttaa tulevaisuuden osaajia yhteistyössä Tredun kanssa.

- Yhteistyön suurin voitto on se, että saamme Ikeaan hyvin valmiita tekijöitä. Monet harjoittelijat ovat jääneet meille kesätöihin, osa-aikatöihin tai kokoaikaisiksi työntekijöiksi.

Rantala näkee Ikean hyötyvän kumppanuudesta myös siksi, että uudet harjoittelijat virkistävät työyhteisöä ja laittavat ajattelemaan käytäntöjä uudelleen. Harjoittelijoita on kaiken ikäisiä ja eri kansallisuuksista, 16-vuotiaista nuorista alanvaihtajiin.

- Sekä myynnin että logistiikka-puolen harjoittelijat ovat poikkeuksetta olleet erittäin hyviä, iloitsee Rantala. Harjoittelijoille perehdytetään koko työn kuva, eli meidän tapamme kohdata asiakkaita, Ikean järjestelmät ja rutiinit. Harjoittelijat otetaan osaksi työyhteisöä.

- Uusilla tulokkailla on tuoretta teoriaosaamista, jonka kautta syntyy hyviä keskusteluja ja pääsee itsekin pohtimaan ehkäpä kangistuneitakin toimintamallejamme.

Työpaikkaohjaajan koulutus sitouttaa ohjaustyöhön

Ikeassa on parhaillaan käynnissä Tredun toteuttama työpaikkaohjaajien valmennus, jossa myyjiä ja esimiehiä koulutetaan ohjaajiksi.

- Työpaikkaohjaajakoulutuksessa on mukana yhdeksän ikealaista. Koulutus antaa heille välineitä ohjaustyöhön ja sitouttaa ohjaamiseen. Työpaikkaohjaajakoulutus toteutetaan oppisopimuksella ja sen kesto on puolisen vuotta. Suosittelen koulutusta kaikille, jotka ohjaavat työssäoppijoita työpaikoillaan.

Vierailuja ja yhteistä opintojen suunnittelua

Tredun opiskelijaryhmiä on pitkään käynyt vierailulla Ikeassa, mutta nyt suunnitteilla on myös opettajien tutustumiskäyntejä.

- Kaupan ala muuttuu nopeammin kuin koskaan. Me seuraamme asiakkaan ostokäyttäytymistä ja kasvavan verkkokaupan myötä kivijalkamyymälöiden tulevaisuutta, monikanavaisuutta ja työvoiman sijoittumista. On tärkeää, että oppilaitoksetkin pysyvät vauhdissa mukana.

Tredun liiketoiminnan opettaja Tiina Seppälä toimii Ikea-yhteistyön kärkinaisena Tredussa.

- Odotan kovasti, että pääsemme aloittamaan opettajien vierailut Ikeaan, jotta pysymme ajan hermolla esimerkiksi siitä, mitä kassa- ja hyllytystyö on tänä päivänä. Tavoitteena on kerätä vierailulle mukaan kaikki halukkaat asiakaspalvelun ja myynnin opettajat Tredusta.

Tredu ja Ikea tuottavat yhdessä materiaalia liiketoiminnan ja kestävän kehityksen koulutuksiin.

- Saamme jatkuvasti hyviä vinkkejä liiketoiminnan ja asiakaspalvelun koulutuspäiviin Ikealta, joita välitän Tredussa eteenpäin eri toimipisteisiin, kertoo Seppälä.

- Kehitämme yhdessä myös kiertotalousopetusta, jota toteutetaan Tredussa Kurun, Nokian ja Hepolamminkadun toimipisteissä ja luomme materiaalia uuteen tutkinnon osaan, ilmastovastuullinen toiminta, iloitsee Rantala.

Rantala toivoo kumppanuuden tuovan tullessaan lisää uusia aluevaltauksia.

- Meillä on tavoitteena koko talon laajuinen työssäoppimisyhteistyö. Lisäksi yhteistyö voisi olla tapahtumien ja projektien järjestämistä ja esimerkiksi päättötöiden tekemistä.

- Haastan muitakin yrityksiä oppilaitosyhteistyöhön. Kun yritykseen tulee uusia, energisiä ihmisiä, joilla on päämääränä työllistyä ja tuoda mukanaan uusia näkökulmia, se pitää silmät fressinä!


Strateginen kumppanuus Tredun kanssa

- Kumppanuudet rakentuvat yleensä pitkäkestoisen yhteistyön pohjalle.

- Kumppanuudessa päämääränä on win-win –yhteistyö, jossa etsitään yhteisiä ratkaisumalleja alan haasteisiin ja ennakoidaan tulevaisuuden osaamistarpeita.

- Kumppanuussopimus on voimassa toistaiseksi, mutta toimenpidesuunnitelma päivitetään vuosittain.

Kiinnostaako kumppanuus Tredun kanssa?

Ota yhteyttä: asiakkuusjohtaja Pirjo Järvinen, puh. 050 555 5526, pirjo.a.jarvinen@tampere.fi


Lisätiedot

Ikea, shopkeeper Satu-Marja Rantala, puh. 040 665 3411, satu-marja.rantala@ingka.ikea.com

Tredu, liiketoiminnan opettaja Tiina Seppälä, puh. 040 806 2075, tiina.seppala@tampere.fi


Teksti Kaisu Paloheimo