Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

Toista tuhatta oppivelvollista aloittaa opintonsa Tredussa – näin se näkyy opiskelijoiden arjessa

Julkaistu 5.8.2021 15.15

Tampereen seudun ammattiopisto Tredussa aloittaa tänään noin 3 000 uutta opiskelijaa, joista noin puolet kuuluvat laajennetun oppivelvollisuuden piiriin. Oppivelvollisuus tarkoittaa opiskelijoille opintojen maksuttomuutta, mutta myös vastuuta opintojen etenemisestä.

Tänään lukuvuotensa aloittavat ensimmäistä kertaa opiskelijat, joiden oppivelvollisuus jatkuu 18 ikävuoteen asti tai siihen, kunnes he suorittavat toisen asteen tutkinnon. Oppivelvollisuuden laajentuminen koskee nuoria, jotka ovat keväällä päättäneet yhdeksännen luokan. Perustutkintoon johtavan koulutuksen aloittaa yhteensä noin 1 500 oppivelvollista Tredun eri toimipisteissä.

Oppivelvolliselle opiskelu toisella asteella tarkoittaa maksuttomuutta. Oppivelvollinen on oikeutettu maksuttoman ruokailun ja opetuksen lisäksi ilmaisiin oppikirjoihin ja muuhun materiaaleihin sekä tarvittaviin työtarvikkeisiin, jotka oppilaitos luovuttaa opiskelijan käyttöön. Oppivelvollinen on oikeutettu myös maksuttomaan koulumatkaan, jos koulumatkan pituus on vähintään seitsemän kilometriä.

"Laajennettu oppivelvollisuus on hyvä asia"

Julia Kenttälä on media-alan ensimmäisen vuoden opiskelija ja kuuluu ensimmäiseen ikäryhmään, jota laajennettu oppivelvollisuus koskettaa. Hän valmistui viime keväänä peruskoulusta ja aloittaa audiovisuaalisen viestinnän opinnot Mediapoliksessa Tampereen Tohlopissa.

─ Olisin joka tapauksessa lähtenyt opiskelemaan heti peruskoulun jälkeen, kuten myös läheiset ystäväni. Mielestäni laajennettu oppivelvollisuus on hyvä asia, sillä siinä saa samalla ilmaiseksi koulukirjat ja työvälineet. On myös hyvä, että koulupaikka on pakko hommata, vaikka yhteishaussa ei muuten saisi opiskelupaikkaa, kertoo Julia.

Myös ensimmäisen vuoden opiskelija Mio Haveri pitää oppivelvollisuuden jatkumista hyvänä asiana. Tieto- ja viestintätekniikan opinnot aloittava Mio on keskustellut uudistuksesta kotona perheen kanssa.

─ On hyvä, että oppivelvollisuutta on jatkettu ja opiskelun pitäisi siis olla ilmaista opiskelijalle. Monissa ammattikouluissa opiskelijan pitää ostaa omat työkalut, mutta nyt ei sit kai tartte, pohtii Mio.

Samalla viivalla taustoista riippumatta

Oppivelvollisuusuudistuksen myötä samalla luokalla voi opiskella sekä oppivelvollisia, joille opiskelu on maksutonta, että opiskelijoita, jotka eivät kuulu oppivelvollisuuden piiriin ja joutuvat itse ostamaan omiksi tarvittavat koulu- ja työvälineensä.

─ Olemme kavereiden kanssa miettineet sitä, miten ikä ja erilaiset taustat vaikuttavat opetusryhmissä. En kuitenkaan usko, että oppivelvollisten saamat etuudet vaikuttavat ryhmähenkeen tai toisiin opiskelijoihin negatiivisesti. Aion suorittaa kaksoistutkinnon ja joka tapauksessa käyn aikuislukion, jossa opiskelijoiden taustat ovat erilaisia, toteaa Julia.

─ On kiva päästä peruskoulusta pois ja lähtee tekeen ihan uusien tyyppien kans ihan uusia juttuja, päättää Mio.

Lue lisää oppivelvollisuudesta: