Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

Pirkanmaan osuuskauppa: Tredun koulutusten hyötykerroin arjessamme on vaikuttava

Julkaistu 20.4.2021 14.59

Pirkanmaan osuuskauppa ja Tredu ovat toteuttaneet pitkään yhteistä merkonomikoulutusta, johon tämän vuoden tammikuussa oli ennätysmäärä ilmoittautujia.

 

Lisäksi yhteistyötä tehdään mm. työssäoppimisen saralla, kokeiluluontoisilla rekry-koulutuksilla ja viimeisempänä keskusteluissa on noussut esiin työpaikkaohjaajien koulutus. POK haastaa muitakin yrityksiä ottamaan oppisopimuskoulutukset osaksi arkea ja satsaamaan näin henkilöstönsä osaamiseen.

Liiketoiminnan perustutkinnosta potkua uralla etenemiseen

Pirkanmaan osuuskaupan osaamisen kehittämispäällikkö Milka Kuismanen hymyilee aurinkoisena.

- Merkonomikoulutukseen, johon kerätään joka vuosi oma ryhmä, oli tänäkin vuonna oikein hyvin ilmoittautuneita. Tammikuussa koulutuksessa aloitti 27 uutta opiskelijaa.

Liiketoiminnan perustutkinnon opiskelu oppisopimuksella on säännöllisin yhteistyö Tredun ja POK:n välillä. Koska koulutukseen hakeutuminen on Pirkanmaan Osuuskaupassa julkista, voi kuka tahansa POK:n työntekijöistä hakeutua opintoihin.

- Olemme kannustaneet henkilökuntaamme osaamisen kehittämiseen, joka mahdollistaa erilaiset kasvupolut joko meidän yrityksessämme tai S-ryhmässä. Tutkinnon hankkiminen on tärkeää etenkin silloin, jos haaveena on esimerkiksi työ toimipaikan päällikkönä.

S-ryhmän oma päälliköiden valmennusohjelma edellyttääkin, että ohjelmaan valitun taustalta löytyy vähintään kaupallinen perustutkinto.

- Myyjät ovat saattaneet olla pitkään töissä kaupan puolella, koulutus vahvistaa heidän ammatillista itsetuntoaan ja antaa varmuutta osaamiseen. Tutkinnon suorittaminen on osoitus kyvystä pitkäjänteiseen tavoitteelliseen työskentelyyn.

Opiskelijaa on tuettava opintojen aikana

Kuismanen näkee oleellisena opiskelijoiden tukemisen opintojensa aikana.

- Kysymys, joka pohdituttaa, on se, miten esimies ja työpaikkaohjaaja ehtivät tarpeeksi tukea harjoittelijoita ja opiskelijoita, kun työntekijöitä on paljon ja monella on käynnissä opintoja yhtä aikaa. Työpaikkaohjaajan rooli on merkityksellinen, ja heitä täytyy kouluttaa ohjaamiseen ja tutkintoasioihin.

Koulutusyhteistyössä tärkeää on opintojen sujuvuus ja kuulumisten kysely. Sujuvuus henkilöityy helposti.

- Merkonomikoulutuksen osalta voin heti olla yhteydessä Tredun koulutustarkastaja Mervi Lammiin tai lehtori Leena Ravilaan ja tiedän, että voin esittää avoimesti asioita ja kysymyksiä. He tuntevat meidän arkemme ja tietävät mitä on myymälän hektisyys. On tärkeää, että keskinäinen työnjakomme on selkeää ja sujuvaa.

- Jos mietitään näyttöjä, he pystyvät kertomaan, minkä tyyppisiä tehtäviä on tehty aiemmin. He osaavat myös haastaa opiskelijoita tarpeeksi, jotta kouluttautuminen on motivoivaa.

Oppisopimuskoulutuksessa kohtaavat työ ja teoria sekä verkostoituminen kanssaoppijoiden kanssa. Opiskelun kustannukset ovat myös pienet. Kuismanen haastaakin yrityksiä ottamaan oppisopimusopiskelun osaksi arkea.

- Meillä S-ryhmässä on pitkiä työuria ja olisi kummallista, jos emme haastaisi ihmisiä oppimaan ja kehittymään urallaan.

- Oppisopimusmuotoinen opiskelu sopii meille hyvin, koska kiinnitämme huomioita koulutusten vaikuttavuuteen. Tutkitusti suurin osa oppimisesta tapahtuu työtä tekemällä.

Myös Ravila iloitsee sujuvasta yhteistyöstä.

- Sen lisäksi, että POK kouluttaa aktiivisesti omia työntekijöitään oppisopimuksella, he tarjoavat ammattitaitoista ohjausta ja harjoittelupaikan isolle joukolle omaehtoisia opiskelijoita, jotka pystyvät suorittamaan merkonomin tutkinnon harjoittelupaikassaan.

- Pitkään jatkunut yhteistyö ja molemminpuolinen oppiminen ovat olleet erittäin hedelmällisiä. On ollut hauska tavata kentällä mm. entisiä merkonomiopiskelijoita, jotka ovat edenneet urallaan esimiehiksi ja ottavat uusia opiskelijoita ohjattavakseen.


Lisätietoja

Pirkanmaan osuuskauppa
osaamisen kehittämispäällikkö Milka Kuismanen
milka.kuismanen@sok.fi

lehtori Leena Ravila
puh. 050 433 4822
leena.ravila@tampere.fi

Tredun oppisopimuspalvelut
koulutustarkastaja Mervi Lammi
puh. 050 413 1900
mervi.lammi@tampere.fi


Teksti Kaisu Paloheimo