Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

Ammatilliset perustutkinnot avaavat ovia työelämään

Julkaistu 23.4.2021 13.56

Tampereen seudun toisen asteen toimijat järjestivät yhteistyössä perusopetuksen kanssa jatko-opintoillan 8-luokkalaisten huoltajille 15.4.2021. Illan aikana kerrottiin mahdollisuuksista perusopetuksen jälkeen. Tapahtumassa oli mukana Tampereen lukiot sekä ammattiopistot Tredu, Sasky ja Varala.

Yhteishaku kevät 2016
 

Jatko-opintoiltoja on aiemmin järjestetty livenä eri toimijoiden toimipisteissä. Nyt diginä järjestetyssä tapahtumassa oli osallistujia yli 600. Keskustelua herätti erityisesti ammatilliset opinnot ja kaksoistutkinto.

Kolmen vuoden aikana opitaan työelämätaitoja

Ammatillinen koulutus kehittää osaltaan työelämää, vastaa työelämän osaamistarpeisiin, edistää yrittäjyyttä sekä tukee elinikäistä oppimista. Ammatillisissa perustutkinnoissa hankitaan alalla vaadittavat perustaidot. Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä (osp), ja se jakautuu ammatilliseen tutkinnon osaan (145 osp) sekä yhteisiin tutkinnon osiin (35 osp). Kolmivuotisten opintojen aikana syvennytään erityisesti alan teoriaan, viestintä- ja vuorovaikutustaitoihin, matematiikkaan, työssäoppimiseen sekä yhteiskunta- ja työelämäosaamiseen. Kaikkiin ammatillisiin perustutkintoihin voi yhdistää myös lukio-opinnot, jotka suoritetaan lukion opetussuunnitelman mukaisesti. Tällöin kyseessä on kaksoistutkinto.

Vuonna 2005 ja sen jälkeen syntyneille tai vuonna 2021 peruskoulun päättäville opetus, työvälineet ja työvaatteet ovat maksuttomia. Lisäksi opiskelija saa maksuttoman lounaan, opiskeluterveydenhuollon palvelut sekä muut tukipalvelut.

Opinnot kulkevat yksilöllistä opintopolkua

Opintojen alussa jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtaisen osaamisen kehityssuunnitelma (HOKS), jossa huomioidaan opiskelijan toiveet sekä tavoitteet, aiemmin hankittu osaaminen, tuen tarve ja tukitoimenpiteet, ura- ja jatko-opintosuunnitelmat, työpaikalla tapahtuva oppiminen sekä valinnaiset osaamisalavalinnat. HOKSin avulla jokaisen opintopolku on ainutlaatuinen.

Opiskelu etenee jaksoittain. Ensimmäisenä vuotena opiskellaan teoriapainotteisesti ammatillisia sekä yhteisiä opintoja. Toisena vuotena opintojen rinnalle tulee työpaikalla tapahtuva työssäoppiminen. Kolmantena vuotena opiskellaan syventäviä opintoja sekä oppilaitoksessa että työpaikalla.

Opetus toteutuu joustavasti joko etänä verkossa, oppilaitoksen työsaleissa, työpaikalla, toisissa toimipisteissä tai aidoissa oppimisympäristöissä. Opintoja on mahdollista suorittaa myös kesäopintoina.

Monien mahdollisuuksien oppilaitos

Tredu on talo täynnä monia mahdollisuuksia. Ammatillisiin opintoihin voi yhdistää urheilun, opiskelun ulkomailla, korkeakouluopintoja sekä toimimisen oppilaskunnassa tai tutorina. Opintoja on mahdollista suorittaa myös englannin kielellä.

Ammatillinen tutkinto antaa opiskelijalle eväät jatko-opintoihin, työelämään tai oman yrityksen perustamiseen. Ammatillisen tutkinnon suorittaneilla on yleinen jatko-opintokelpoisuus eli mahdollisuus hakea ammattikorkeakouluun tai yliopistoon.

Lisätietoa

kehittämispäällikkö Jaakko Saulamaa
p. 041 730 5691

opinto-ohjaaja Ulla Haavikko
p. 050 345 1088

opinto-ohjaaja Minna Rompasaari
p. 050 576 1593

etunimi.sukunimi@tampere.fi

Lisätietoa hakeutumisesta Treduun:
TreduNavi-hakupalvelu
tredu.haku@tampere.fi