Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

”Kyllä amis osaa!” – Tredussa valmistetaan muovituotteita opiskelijoiden käyttöön kiertotalouden periaatteilla

Julkaistu 4.4.2022 13.33

Tredun kuusi koulutusalaa aloittivat vuosi sitten aktiivisen yhteistyön, joka on johtanut kierrätyssyklin syntymiseen oppilaitoksen sisällä.

Tredun ammatillisen koulutuksen tavoitteena on, että opiskelijat oppivat ajattelemaan ja toimimaan kestävän elämäntavan mukaisesti. Kiertotalouden sisäistäminen ja käyttöönotto onkin lähtenyt jo vauhdilla käyntiin – niin henkilökunnan kuin myös opiskelijoiden toimesta.

Tuorein esimerkki on toimipisteiden kierrätys- ja tuotantoyhteistyö, johon osallistuvat tällä hetkellä elintarvikeala, prosessiala, laboratorioala, muovi- ja kumitekniikka, hius- ja kauneudenhoitoala sekä visuaalinen viestintä.

Hervannassa prosessiteollisuuden opiskelijat paloittelevat ja murskaavat muun muassa elintarvikealan puhdistamia ruoansäilytyspakkauksia. Kierrätetty ja rouhittu muovi toimii monenlaisten tuotteiden raaka-aineena - ja päätyy ideaalitilanteessa opiskelijoiden tai henkilökunnan uusiokäyttöön.

Tredun KEOSKI-kiertotaloushankkeessa mukana ollut lehtori Heli Lampinen toivoo, että alojen viimeaikaiset konkreettiset kiertotalouspanostukset huomataan.

"Minulla on aina semmoinen slogan, että kyllä amis osaa! Opiskelijoilla ja opettajilla on paljon erityisosaamista, jota ei aina tunnisteta. Kierrätetystä muovista tehdyille lastoille löytyi nyt kosmetologiopiskelijoista loppukäyttäjä eli olemme saaneet luotua täydellisen syklin."

Kiertotaloudella luodaan käyttöesineitä opiskelijoille ja yrityksille

Tredun kosmetologiopiskelijat hyödyntävät tällä hetkellä kierrätysprosessin avulla tehtyjä muovilastoja, "voiveitsiä", sekoitus- ja levitystyökaluina. Tulevaisuudessa myös hiusalan opiskelijat saavat mahdollisesti käyttöönsä kierrätysmuovista tehtyjä värjäyskulhoja. Visuaalisen markkinoinnin puolella valkoista muovimurskaa aiotaan käyttää tekolumena somistuksissa.

Kumipuolella valmistetaan lisäksi tuotteita yritysten käyttöön.

Tällä hetkellä yksi iso haaste on se, ettei kiertotalousmuovista tehty tuote saa olla elintarvikkeiden kanssa tekemisissä. Sen vuoksi esimerkiksi Tredu-mukien valmistus on jäänyt puolitiehen.

Tavoitteena kuitenkin on, että tulevaisuudessa kaikki tuotteet, mitä prosessialan opiskelijat valmistavat, tehdään pääosin kierrätetystä muovista. Kasvaneen kiertotaloustoiminnan myötä onkin mahdollista, että prosessialalle hankitaan uutta kalustoa, jolla muovin pystyy prosessoimaan puhtaammaksi ja oikeaan muotoon.

Kuva 1: Lehtori Heli Lampinen näyttää, miten Hepolamminkadun toimipisteen rouhin toimii. Tyhjät hoitoainepullot päätyvät uudelleen opiskelijoiden käyttöön muovilastojen muodossa.
Kuva 2: Muovirouheesta voidaan valmistaa jopa 100-200 tuotetta tunnissa. Kierrätettävää muovia riittää, ja kun oikeanlainen muotti on hankittu, tuotanto voi alkaa.

Kuva 3: Hepolamminkadun L-rakennuksesta löytyy visuaalisen viestinnän opiskelijoiden installaatio Tredun kiertotaloustoiminnasta sekä näytteitä opiskelijoiden valmistamista tuotteista.

Lue lisää:


Teksti Krista-Lotta Ojanen