Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

Muutosmatkalla digitaalisessa vuorovaikutuksessa toimimiseen

Julkaistu 11.6.2021 13.05
Suoritan Tredussa oppisopimuksella Vanhustyön erikoisammattitutkinnon muistihoitajan osaamisalaa. Tänä keväänä opintoni tulivat siihen vaiheeseen, että OMA-opettajani ehdotteli valinnaiseksi opinnoiksi mielenterveys- ja päihdeammattitutkinnosta Digitaalisessa vuorovaikutuksessa toimiminen -tutkinnon osaa.
Nainen ja ikäihminen tutustuvat tabletin käyttöön
 

Ensin ajattelin, tuostahan nuo suoritetaan, nopeasti ja rasittamatta itseä enempiä. Opinnot kuulostivat jotenkin tylsiltäkin, digitaalinen vuorovaikutus höh. Vaan kuinkas minun sitten kävikään. Otin yhteyttä tutkinnon osan opettajaan ja hän valoi minuun semmoista buustia, että innostuin ajatuksissani.

Työskentelen ikääntyneiden asumispalveluissa muistiasiakkaiden kanssa. Lähdin halukkaasti oppimaan uutta tietoa ja taitoa vuorovaikutukseen, sen digitaalista muotoa ikääntyneiden palveluille. Siitä hetimiten toin ajatukseni käytännön tasolle töissä.

Opin, havainnoin, luotin ja kokeilin. Uskoin saavani asukkaidemme elämään täten myös uusia tärkeitä asioita, ja siten digitaalisessa vuorovaikutuksessa toimiminen pääsi elämässämme ihan uudelle levelille.

Työn arvo on tärkeä arvo elämässäni. Ikääntyneiden parissa työskentelyn kautta saan olla tunnustamassa ja tunnistamassa ettei ikä ole mitenkään olennainen osa oppimista vaan päinvastoin, oppiminen on olennainen osa ikääntymistä. Joka päivä opimme jotakin, mikä tuo Ilon Elämään. Toteamus "Minä opin ja osaan ja elämä kohtelee minua hyvin" muuttuu päivittäin niin todeksi.

Fyysisten rajoitusten viedessä meitä kauemmaksi toisistamme jäivät läheiset vain puhelinyhteyden päähän. Meidätkin haastettiin tällöin uuteen tilanteeseen koko maailman tavoin. Asukkaidemme toimintakykyä kuormittaa muistisairaus, joka näkyy ennen kaikkea tiedonkäsittelyn heikentymisenä. Huoli läheisten pärjäämisestä oli asukkaissamme käsinkosketeltavaa.

Oli aika hankkia tabletti, johon ladattiin myös WhatsApp. Läheiset muuttuivat taas äänestä kuvaksi asukkaiden soittaessa videopuheluita omaisille. Alkuun videoyhteys oli ihmettelyä, kyyneleitäkin havaittiin puolin ja toisin sekä hoitajienkin silmäkulmissa. Asukkaan ja hänen läheisen toiveista järjestettiin vaikka yhteiset päiväkahvitkin videopuhelun välityksellä.

Yksityisyyttä kunnioitettiin, puhelut hoituivat pääsääntöisesti asukkaan ja läheisen kesken. Videopuhelut hoituivat niin muutaman sadan metrin päähän, kuin muutaman sadan kilometrin päähän ja toiselle puolen maailmaa. Elämänlaatu lisääntyi selvästi asukkaidemme elämässä.

Tabletti toi muutakin iloa asukkaidemme elämään. Aiemmin usean kerran viikossa tansseissa käynyt asukas pääsi YouTuben kautta jälleen kuuntelemaan tuttuja artisteja. Vahvikkeesta saimme iloa laulunsanojen ja tietovisailuiden kautta. Pasianssia pelattiin ja lehtiä luettiin. Mielekkyys arkeen alkoi palata. Muitakin erilaisia harrastehetkiä järjestettiin ja toteutettiin digitaalisesti, osa liittyi luontoon, osa elämänkatsomukseen, osa kulttuuriin. Digitaalisessa vuorovaikutuksessa toimiminen on monimuotoista ja samalla asukkaidemme elämänlaatua kohottavaa.

Teimme koronataidenäyttelyn, jota mainostimme Facebookissa. Taidenäyttelyyn osallistuivat kaikki viisi ryhmäkotia, ja se järjestettiin ulkoa katseltavaksi. Facebookia käytämme muutenkin paljon palvelukeskuksemme arjen tapahtumista tiedottamiseen.

Kukaan ei tunne asukkaamme koko elämää niin hyvin kuin hänen läheisensä. Hyvä yhteys ryhmäkodin kanssa antaa läheiselle mielenrauhaa ja tuo elämänlaatua asukkaan elämään.

Läheisillä on tärkeää tietoa asukkaasta ja läheisen kautta saamme tiedon hoitajille, jolloin asukkaan mielekkään arjen toteutumista voidaan tukea palvelulupauksemme mukaisesti "Eletään koko elämä" asukkaan toimijuudesta lähtöisin.

Läheisten kanssa säännöllisesti pitämämme läheisten tapaaminen siirtyi rajoitusten aikana Teamsin välityksellä tapahtuvaksi. Läheiset olivat tästä hyvin ilahtuneita, mukaan pääsivät näin myös fyysisesti kaukanakin olevat.

Lähitulevaisuudessa hoivan tarve lisääntyy voimakkaasti. Toimintamalleja on kehitettävä ja Digitaalisessa vuorovaikutuksessa toimiminen ikääntyneiden palveluiden muutoksessa on tärkeä muoto parantaa toimintakulttuureja.

Arjessa nousseista esimerkeistä, joita otin esiin, ovat vain osa meillä toteutuneista digitaalisessa vuorovaikutuksessa toimimisessa.

Digitaalisessa vuorovaikutuksessa toimiminen -opinnot laajensivat ajatuksiani, opin paljon uutta sekä virkistin ammatillisuuttani ja avarsin asenteitani. Saatan opiskella aihetta jatkossa lisää.

Avartavia ja kehitysmyönteisiä toimintamalleja luomaan ikääntyneiden palveluihin!

Kiitos!

Sari Rantanen
Vanhustyön erikoisammattitutkinnon opiskelija

Kirjoittaja Kokemuksia Tredusta -blogin kirjoittajat