Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

Kestävä kehitys Tredussa – kartta perille

Julkaistu 2.12.2020 10.40
Hiilineutraalisuus saavutetaan vain yhteistyöllä, jossa myös Tredulla on tärkeä rooli.
Nainen tutkii karttaa
 

Hiilineutraalisuus saavutetaan vain yhteistyöllä. Tampereen kaupungin mittava "Kestävä Tampere 2030" -ohjelma on tästä loistava osoitus. Kunnianhimoinen tavoite, jonka toteen panemiseksi on käytössä peräti 236 kirjattua toimenpidettä tiekarttaan listattuna osallistaa jokaisen. Toimenpiteistä löytyy niin lähijunaliikkuminen, uusiutuvan energian suosiminen, puurakentaminen kuin öljylämmittämisestä luopuminenkin. Jokaiselle jotakin aivan varmasti.

Tredullekin riittää puuhattavaa. Tredun oma tiekartta on koottu Tampereen kaupungin tiekartasta mallia ottaen. Tiekartta jaettiin kolmeen kauteen: 2019–2021, 2019–2025 ja 2019–2030.

Ensimmäisen kauden

tavoitteisiin kuuluu muun muassa valinnaisen kestävän kehityksen kurssin valmistelu ja markkinointi, sähkön ja veden kulutuksen seurannan tehostaminen sekä tulostamisen ryhtiliike: tulostetaan vähemmän ja viisaammin. Myös lajittelua kehitetään. Paljon ollaankin jo aloitettu: Virtaa opiskelijoiden koulupäiviin-pajatoiminta kannustaa mm. liikkumaan, kestävän kehityksen valinnainen kurssi on jo kovaa kyytiä valmisteilla ja tulostamisessakin on tehty jo paljon. Se, minkä voi allekirjoittaa sähköisesti, allekirjoitetaan siten. Kiitos, että olet jo osallistunut.

Kaudelle 2019–2025

kirjattuja toimenpiteitä ovat esimerkiksi opetuksessa ja oppilaiden kuljetuksissa käytettävän polttoaineen ja sen vaihtoehtojen tarkastelu, kiertotalousajattelun juurruttaminen toimintaan, kuten ohjaukseen ja opetukseen sekä muun muassa verkko-opetuksen kehittäminen. Koronapandemia aiheuttikin hurjan sysäyksen verkko-opetuksen kehittämiseen, joten siinä olemme jo hyvällä mallilla. Opiskelijat ovat olleet kiinnostuneita jätteiden lajittelusta, hyväntekeväisyydestä ja hävikkiruuasta, ja näitä on tarkoitus kehitellä lisää. Ruokapalvelumme järjestäjä Voimia hoitaa jo hävikkiruokaa hyväntekeväisyyteen! Miten paljon me jo teemmekin!

2030 vuoteen mennessä

hyötyliikuntaan ja kestävään liikkumiseen ollaan ehditty kannustaa jo pitkään. Tällöin suurimpien kampustemme lähelle ruksuttaa jo ratikkakin. Sen käyttäminen on kestävää, kätevää ja toivon mukaan edullista. Tredun oman ajoneuvo- ja konekaluston ajanmukaisuus tarkistetaan. Tavoitteena on myös vaikuttaa kiinteistöjen omistajiin siten, että saisimme mahdollisimman paljon uusiutuvaa energiaa käyttöön. Vuonna 2030 nautimme mahdollisuuksien mukaan automaattivalaistuksen helppoudesta, henkilöstömme on koulutettua ja kouluttautuu kestävän kehityksen teemoihin, KeKe-viikko on tiivis osa vuodenkiertoamme ja opiskelijat osallistuvat sen suunnitteluun. Opetuksen ja työelämän yhteistyö on entistä ehompaa. Koemme ylpeyttä toimipisteidemme Kestävän Kehityksen sertifioinneista. Kirsikkana kakun päällä tämä kaikki näkyy tyylikkäästi viestinnässämme.

Nyt mietit ehkä, kuka ja kenen ajalla tämä hoituu. Huoli pois, sanoinhan sen jo alussa. Me teemme tämän yhdessä. Emme yksin. Tätä kaikkea ei onneksi tarvitse ponnistaa käyntiin, sillä se on jo monelta osin tehty. Uppoudu aiheeseen lisää Tiekartta-kaavion ja videoesittelyn avulla.

Kuten Kestävä Tampere 2030 -tiekarttaa esitellyt Aino Järventausta asian tiivistää, olemme Tredussa aitiopaikalla. Pääsemme ohjaamaan tulevaisuuden tekijöitä kestävään elämäntapaan ja meillä on yhteys Tampereen asukkaisiin ja yrityksiin.

Meillä on langat käsissämme jokaiseen suuntaan.

#kestävä elämäntapa Tredusta
Kirjoittajat: Ella Karvinen ja Pia Korhonen

Ella Karvinen on elinikäisen oppimisen ja kasvatuksen opiskelija Tampereen yliopistossa ja hän on nyt harjoittelijana Tredussa. Tredussa hän on päässyt Pia Korhosen (kestävän kehityksen koordinaattori ja raudanluja ammattilainen) siipien suojaan kehittämään paitsi omaa osaamistaan, myös maailmaa paremmaksi, tai ainakin kestävämmäksi paikaksi. Hän on päässyt kurkkaamaan jo moneen kestävän elämäntavan hankkeeseen, kuten tiekarttaan ja sertifiointiprosesseihin.

Kirjoittaja Kokemuksia Tredusta -blogin kirjoittajat