Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

Kiitotiellä kohti unelma-ammattia

Julkaistu 9.3.2021 10.01
Tredun maahanmuuttajakoulutus juhlii 20-vuotisjuhlavuottaan vuonna 2021. Juhlavuoden aikana julkaisemme tarinoita maahanmuuttajakoulutuksesta Tredun verkkosivuilla, Facebookissa, Instagramissa ja LinkedIn:ssä. Seuraa hashtagia #tredumaahanmuuttajakoulutus20v
Tredun lentokoneasennuksen opiskelija
 

Nuori nainen makaa työskentelypenkillä maastonvihreän harjoituslentokoneen alla ja ruuvaa pulttia tottunein ottein. Tehtävänä on ollut kiinnittää siivet ja polttoainesäiliö koneen runkoon. – Aina kiinnitykset eivät ole helppoja, koska lentokoneen tilat ovat ahtaita. Sen vuoksi esimerkiksi sokan varmistukset ovat joskus vähän haasteellisia, Marinalva Luis toteaa.

22-vuotias Luis opiskelee Tredun Pirkkalan toimipisteessä lentokoneasennuksen perustutkintoa. Angolasta kotoisin oleva Marinalva on asunut Suomessa vuodesta 2016.

Luis alkoi opiskella suomea heti Suomeen tultuaan. Aluksi suomen kieli kuulosti portugalia äidinkielenään puhuvasta Luisista todella oudolta. – Suomi on vaikea kieli, mutta jostain syystä opin nopeasti. Jos oikeasti haluaa, niin kyllä sen oppii. Täytyy vain uskaltaa puhua.

Suomessa Luis halusi hyödyntää hyvät opiskelumahdollisuudet ja hän pääsikin opiskelemaan Treduun suomen kielen ja kulttuurin alkeiskurssille, vaikka hänellä ei vielä ollut oleskelulupaa. Luis osasi suomea jo sen verran, että hän pääsi siirtymään perusopetuksen ryhmään.

– Opiskelu on minulle todella tärkeää. Tykkään oppia ja opin helposti. Halusin opiskella myös ammattiin, koska uskoin sen parantavan viihtymistäni Suomessa. Valmistavista opinnoista sain todella hyvän perustan ammatillisiin opintoihin.

Unelma-ammatti

Luis kertoo rakastaneensa lentokoneita lapsesta asti, ja hänen pitkäaikainen unelmansa on ollut päästä työskentelemään lentokonealalle. – Heti kun pääsin VALMAsta, hain Treduun opiskelemaan lentokoneasennuksen perustutkintoa. Tämä oli ainoa koulutus jonne hain, koska en oikeastaan halunnut minnekään muualle.

Luis tiesi kyllä, että alalle on vaikea päästä, mutta hän oli päättänyt panostaa pääsykokeisiin. Suomen kieli tuntui hänestä pääsykokeiden vaikeimmalta osa-alueelta, sillä matematiikasta ja fysiikasta hän on pitänyt aina. Haastattelukin tuntui menevän hyvin.

Lentokoneasennusta Luis pitää mielenkiintoisena sen monipuolisuuden vuoksi. – Opiskelemme mekaniikan lisäksi elektroniikkaa, sähkötekniikkaa ja digitaalitekniikkaa. Lisäksi on tunnettava lentokoneiden rakenne ja erilaiset lentokonejärjestelmät. Ja tietysti kaikki tämä myös englanniksi, joka on ilmailun peruskieli.

Tutkinnon ensimmäiset kaksi vuotta opiskellaan ainoastaan teoriaa eikä tuossa vaiheessa vielä päästä lentokoneiden pariin. – Minun on kyllä myönnettävä, että alku oli aika raskasta, koska ammattisanasto oli vaikeaa. Piti opiskella kotona ihan joka päivä, että pysyin kärryillä, Luis muistelee. – Haasteista huolimatta nyt tuntuu, että olen oppinut todella paljon. Toki vielä on opittavaa.

Luisin mielestä naisten kannattaa rohkeasti hakea miesvaltaiselle alalle. – Naisetkin voivat olla kyvykkäitä lentokonemekaanikkoja. Tärkeintä on oma halu oppia. Naisten fyysiset ominaisuudet kyllä riittävät.

– Valmistun kesäkuussa, mutta haluan vielä jatkaa opiskelua, määrätietoinen nainen miettii. Lentokonetekniikan opiskeleminen ammattikorkeakoulussa kiinnostaa. Opiskelu Tredun puoli vuotta kestävässä lentokoneasennuksen konversiokoulutuksessa olisi myös yksi vaihtoehto.

Tulevaisuudessa Luisin mielessä siintää työpaikka avioniikassa, joko Suomessa tai ulkomailla.

– Tällä hetkellä tuntuu kuitenkin siltä, että haluaisin työskennellä täällä Suomessa. Olisi hienoa myös lentää ja nousta itse koneen puikkoihin, Luis hymyilee.

Lue lisää Tredun jutuissa mainituista koulutuksista näiltä sivuilta:
Ulkoinen linkkiTredu.fi: Hae opiskelemaan Suomen kieltä ja kulttuuria Ulkoinen linkkiTredu.fi: Hae opiskelemaan VALMAan Ulkoinen linkkiTredu.fi: Hae opiskelemaan lentokoneasentajaksi


Kirjoittaja:
Kirsi Hakoniemi
opettaja, suomi toisena kielenä / Tredu maahanmuuttajakoulutus

Kirjoittaja Kokemuksia Tredusta -blogin kirjoittajat