Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

Yhteistyö opiskelijoiden kanssa voimauttaa

Julkaistu 28.6.2021 11.40
Tredun maahanmuuttajakoulutus juhlii 20-vuotisjuhlavuottaan vuonna 2021. Juhlavuoden aikana julkaisemme tarinoita maahanmuuttajakoulutuksesta Tredun verkkosivuilla, Facebookissa, Instagramissa ja LinkedIn:ssä. Seuraa hashtagia #tredumaahanmuuttajakoulutus20v
Suomen kieltä ja kulttuuria sekä englantia Tredussa pitkään opettanut Dimitri Kuzmenok istuu työpöytänsä äärellä
 

Kuvassa: Suomen kieltä ja kulttuuria sekä englantia Tredussa pitkään opettanut Dimitri Kuzmenok on nähnyt maahanmuuttajaopetuksen vakiintumisen vuosien varrella. Maahanmuuttajien määrän noustua Suomessa ja koulutuksen saatua näkyvyyttä ei sitä enää kyseenalaisteta.

Lempeästi hymyilevä lehtori istuu työpöytänsä takana. Etäopetusjakson jälkeen on jälleen mukavaa opettaa tutussa luokassa. Koronakurimuksen pakottamat etäopetusjärjestelyt ovat haastaneet niin opettajaa kuin opiskelijoitakin.

− Aluksi etänä opettaminen oli vaikeaa, mutta nyt suomen kielen ja kulttuurin etäopetus ja uusien välineiden käyttäminen maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden kanssa sujuu jo hyvin, Dimitri Kuzmenok toteaa.

Hänellä on vankka kokemus suomen kielen ja kulttuurin opettamisesta. Aikaa Tredun maahanmuuttajakoulutuksessa onkin ehtinyt vierähtää peräti 20 vuotta.

Maahanmuuttajakoulutuksen muoto on muuttunut Dimitrin työvuosien aikana, mutta ei niinkään sen sisältö. Vuorovaikutus opiskelijoiden kanssa on edelleen työn keskiössä.
− Tehtävän ydin säilyy erilaisista opetusjärjestelyistä huolimatta, suomenopetuksen konkari painottaa.

Kuzmenok on kotoisin Venäjältä ja asunut Suomessa jo noin 30 vuotta. Hän opiskeli aikoinaan Petroskoissa historiaa ja englantia. Dimitri paljastaa, ettei opettajan työ ollut hänen haaveensa, mutta kiinnostus historiaan ja yhteiskunnallisiin aineisiin sekä kieliin johdatti työn pariin. Suomeen tultuaan hän aloitti myös venäjän kielen opettamisen.
– Nyt olen erittäin tyytyväinen, että olen suuntautunut kielten opettamiseen. Pidän siitä todella paljon.

Opettajan ammatissa Dimitriä kiehtoo työn luovuus. Oppimisen huolellinen havainnoiminen ja tilanteiden mukaan eteneminen mahdollistaa pedagogisen improvisoinnin. Luovassa työssä voi toimia näyttelijän tavoin. Opettaja toimii tiiviissä vuorovaikutuksessa oppijan kanssa, ja antamalla itsestään hän voi rohkaista myös opiskelijoita heittäytymään uuden kielen käyttäjiksi.

Lisäksi opettajan työssä tärkeää Dimitrille on kasvatuksellinen näkökulma.
– Minun osuuteni on tehty kun tiedän, että opiskelijat pärjäävät jatkossa. On kuitenkin myönnettävä, että näin kevätjuhlien aikaan ja tiiviin yhteistyön päättyessä valmistuvien opiskelijoiden hyvästeleminen on haikeaa.

Luottamus opettajan ammattitaitoon palkitsee

Kuzmenok kertoo olevansa Sortavalan poikia, joten suomalaisuus ja suomalainen kulttuuri olivat läsnä jo hänen lapsuudessaan. Myös vaimon suomalaiset sukujuuret johdattivat heitä Suomeen. Suomeen oli siis helppoa ja luontevaa muuttaa ja toisaalta myös jättää hyvä työpaikka Venäjällä.
− Myönnän olleeni onnenpekka. Syystä tai toisesta kaikki on mennyt elämässäni hyvin, mies tuumii.

Työt Tampereen seudun ammattiopistossa Dimitri aloitti jo vuonna 2001. Maahanmuuttajakoulutus oli tuolloin juuri aloitettu silloisessa Tampereen terveydenhuolto-oppilaitoksessa Sairaalankadulla.

Ei tarvitse arvailla, onko yli 20 vuotta saman työnantajan palveluksessa työskennellyt ammattilainen viihtynyt työssään.
– Olen viihtynyt, koska kielten opetus tuntuu omalta − tämän minä osaan. Intensiivinen yhteistyö opiskelijoiden kanssa on minulle luontevaa. Henkilökohtaisesti pidän tärkeänä sitä, että oman työni tulokset ovat selkeästi nähtävillä. Luonnollisesti myös opiskelijoiden kiitollisuus palkitsee.

Dimitri haluaa nostaa esille myös esimiesten roolin työssään Tredussa. Hänellä on vahva kokemus siitä, että hänen tekemäänsä työhön on luotettu.
– Olen toiminut neljän johtajan alaisuudessa: Atanas Aleksovskin, Regina Blomin, Pauliina Sarhelan ja Kristiina Teissin. Heitä kaikkia yhdistää luottamus opettajaan ja opettajan ammattitaitoon. Minulla on ollut vapaus tehdä työtä omien näkökulmieni sekä periaatteideni pohjalta, Dimitri kiittää.

Työvuosien varrelta lämpimänä muistona Dimitrin mieleen nousee erityisesti Sairaalankadun työyhteisön ohjaavien kurssien opettajien tiivis yhteistyö.
– Siellä oli vähän toisenlainen meininki, ja se on ehkä sellaista työurani kultaista aikaa, jota minä kaipaan. Mutta toki myös aika on muuttunut ja tilanne kokonaisuudessaan on opetusalalla toisenlainen.

Pitkän linjan maahanmuuttajaopettaja lataa selkeän haasteen koulutusjärjestelyistä päättäville tahoille.
– Maahan muuttaneen integroituminen suomalaiseen yhteiskuntaan ja siirtyminen työelämään on monimutkainen prosessi. Valitettavasti se ei aina onnistu, ja senhän me opettajat tiedämme. Erilaisia toteutusmahdollisuuksia, tukea ja joustavuutta pitäisikin olla koulutuksissa enemmän, Kuzmenok toivoo.


Kirjoittaja:
Kirsi Hakoniemi
opettaja, suomi toisena kielenä / Tredu maahanmuuttajakoulutus

Kirjoittaja Kokemuksia Tredusta -blogin kirjoittajat