Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

Hoiva-avustajakoulutus tarjosi nopean väylän työllistymiseen

Julkaistu 30.6.2021 9.57
Damdouan Muensean opiskeli hoiva-avustajaksi Tredun Kangasalan toimipisteessä. Kahdeksan kuukautta kestäneet opinnot huipentuivat valmistujaisiin viime huhtikuussa, jonka jälkeen Damdouan aloitti suoraan työt Tampereella sijaitsevassa hoivakodissa.
 

─ Tavoitteeni oli päästä mahdollisimman nopeasti töihin ja se tavoite on nyt saavutettu. Tiesin, että sosiaali- ja terveysalalla on paljon vapaita työpaikkoja, ja se oli yksi suuri tekijä valittaessani koulutusta. Olen myös tottunut vanhusten hoitoon jo kotimaassani, ja se sujuu minulta luonnostaan, kertoo Damdouan.

Koulutuksessa kurkistettiin kahteen eri alaan

Laosista kotoisin oleva Damdouan muutti Suomeen 2,5 vuotta sitten. Lyhyestä ajasta huolimatta vieras kieli ja uusi kotipaikkakunta ovat tulleet Damdouanille tutuiksi. Suomeen muutettuaan hän kävi ensin kaksi suomen kielen kurssia, joissa oppi kirjoittamaan ja puhumaan suomeksi. Sen jälkeen vuorossa olivat VALMA-opinnot, jotka auttoivat oikean ammatin etsimisessä. Tredun hoiva-avustajakoulutukseen Damdouan haki keskellä lukuvuotta, jatkuvan haun kautta.

─ Opinto-ohjaaja oli suuri tuki hakiessani kouluun. Hän auttoi hakemusten kanssa ja kannusti minua alalle, Damdouan kiittelee.

Hoiva-avustajakoulutuksen opinnot koostuivat sekä ravintola- ja cateringalan että sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon osista. Samaan aikaan ryhmässä aloitti noin kymmenen uutta opiskelijaa, joille jokaiselle laadittiin yksilöllinen opintopolku omien kiinnostuksen kohteiden mukaan. Pieni ryhmäkoko mahdollisti opiskelijoille myös opettajan jatkuvan tuen koko opintojen ajan.

─ Korona-aikaan, kun suurin osa opetuksesta tapahtui etänä, oli opettajan tuki todella tärkeä. Koulutus antoi mahdollisuuden kurkistaa molempiin aloihin ja päättää lopulta, minne oma ammatillinen intohimo vie, kertoo Damdouan.

Auttaminen on työn suola

Opinnot sisälsivät teoria- ja ammatillisten opintojen lisäksi kaksi harjoittelua. Niistä toisen Damdouan teki päiväkodin ruokalassa ja toisen päiväkodissa lasten kanssa. Jälkimmäisen harjoittelun aikana Damdouan haki aktiivisesti töitä sosiaali- ja terveysalalta. Lopulta työ löytyi hoivakodista.

─ Mies ja anoppi auttoivat työn haussa. Hain monia työpaikkoja ja pääsin useaan haastatteluun. Lopulta pääsin itse valitsemaan työpaikan. Mielestäni se osoittaa hyvin sen, että alalla on töitä ja tekijöitä tarvitaan, pohtii Damdouan.

Hoiva-avustajalle on monia eri suuntautumismahdollisuuksia. Koulutuksen aikana voi keskittyä esimerkiksi lapsiin, ikäihmisiin tai kehitysvammaisiin. Koulutuksen jälkeen töitä on tarjolla mm. vanhainkodeissa, kehitysvammaisten ryhmäkodeissa, päiväkodeissa tai ruokaloissa.

─ Omassa työssäni parasta on, kun voi auttaa vanhuksia ruokailussa, pukeutumisessa, peseytymisessä, ulkoilussa ja muissa tarvittavissa asioissa, joita he eivät itse pysty tekemään. Haluan, että vanhukset tuntevat iloa, kertoo Damdouan.

Tulevaisuus täynnä mahdollisuuksia

─ Kun tulin Suomeen, tavoitteeni oli päästä mahdollisimman nopeasti töihin ja vasta sen jälkeen suunnitella tulevaisuutta ja jatko-opintoja. Tällä hetkellä tavoitteeni on kartuttaa alan ammattisanastoa, mutta muuten tulevaisuus on vielä täynnä mahdollisuuksia, kertoo Damdouan.

Vapaa-ajalla Damdouanin intohimo on ruuanlaitto, erityisesti laosilaisen ruuan. Koska hoiva-avustajakoulutuksessa opiskellaan osia ravintola- ja cateringalan perustutkinnosta, ovat ovet avoinna myös kokiksi kouluttautumiseen.

Silti Damdouan on tyytyväinen tämänhetkiseen elämäntilanteeseensa ja iloitsee työstä, jossa voi auttaa vanhuksia.

─ Voin suositella hoiva-avustajakoulutusta kaikille, joita kiinnostaa erityisesti sosiaali- ja terveysala. Koulutus on oiva kurkistus alalle: voit kokeilla ensin lyhyen koulutuksen ajan ja miettiä vasta sen jälkeen tuntuuko se omalta. Jos ei, et ole menettänyt mitään. Jos kyllä, sinun on helppo jatkaa jatko-opintoihin. Työtä on aina tarjolla, summaa Damdouan.

Kirjoittaja Kokemuksia Tredusta -blogin kirjoittajat