Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

Hius- ja kauneudenhoitoalan opiskelijat harjoittelivat taitoja Pirkanmaan Prismoissa

Julkaistu 27.4.2022 14.37
Keväällä 2021 aloitettiin Tredun hius- ja kauneudenhoitoalan ja Pirkanmaan Prisma parturi-kampaamoiden yhteistyöprojekti, jonka tarkoituksena oli kehittää hiusalan työpaikalla tapahtuvaa oppimista sekä oppilaitoksen ja työelämän yhteistyötä.
 

Ensimmäisessä palaverissa oli mukana Pirkanmaan Osuuskauppa Prisma parturi-kampaamoiden myyntipäällikkö Paula Koivunen ja Osaamisen kehittäjä Milka Kuismanen sekä hius- ja kauneudenhoitoalasta vastaava koulutuspäällikkö Sisko-Liisa Sillanpää, asiakasvastaava/opettaja Nina Haring ja tiimivastaava/opettaja Minna Syvänniemi. Projektin tavoitteena oli, että omaopettaja ja asiakasvastaava parantavat tiedonkulkua työpaikkaohjaajille opiskelijoiden osaamisesta ja työpaikalla opittavista työtehtävistä ja annettavista näytöistä. Tavoitteena oli myös mahdollistaa opiskelijoille loistava oppimisympäristö ja vahvistaa heidän työelämätaitoja.

Yhteistyön mahdollisti Tredu Yritys- ja työelämäpalveluiden Yrityskoordinaattorin Sami Heikkilän luotsaama Asiakasvastaava projekti, jossa hiusalalta toimii opettaja Nina Haring. Tämän projektin myötä saatiin lisäresursseja, jotta omaopettajan Laura Aaltion ja asiakasvastaavan oli mahdollista jalkautua syksyllä 2021 työelämään.

Työssäoppiminen tiivisti yhteistyön

"Työpaikalla tapahtuva opintojakson pituus oli kahdeksan viikkoa, jonka aikana kävin eri liikkeissä 5 kertaa. Osaan käynneistä sisältyi ohjauskeskusteluja opiskelijan ja työpaikkaohjaajan kanssa. Joillakin käynneissä opiskelija teki hiusten leikkauksen asiakkaalle ja opettajana pääsin ohjaamaan sekä tukemaan oppilasta. Opettajana pääsin näkemään, minkälaisia haasteita työpaikkaohjaajat kokevat työpaikoilla. Yhdessä työpaikkaohjaajan ja opiskelijan kanssa tavoitteenamme oli saada onnistunut työssäoppimisjakso. Tämän tyyppistä yhteistyötä olisi hyvä tehdä jatkossakin, koska tämän kahdeksan viikon aikana ehdimme vain pinta raapaista sitä mitä kaikkea on vielä mahdollista kehittää yhteistyössä", kuvailee Laura Aaltio työelämäjaksoa.

Asiakasvastaava Nina Haringin mielestä tämä selkeytti yhteisiä työssäoppimisen tavoitteita opiskelijan, työpaikan ja oppilaitoksen näkökulmista. Nina Haringin mielestä tällainen toiminta lähentää oppilaitosta ja työelämää ja tämän myötä asiakasvastaavan on helpommin lähestyä työelämää.

Työpaikalla tapahtuvan oppimisjakson päätyttyä pidimme loppuvuodesta 2021 kehittämispalaverin Tredun Santalahdentien toimipisteessä projektissa mukana olleiden Prisma parturi- kampaamoiden työpaikkaohjaajien kanssa. Saimme paljon hyvää palautetta ja kehitysehdotuksia, kuinka oppilaitos ja opettajat voivat tukea oppilaan oppimista työpaikoilla, ja minkälaisissa tilanteissa he kaipaavat opettajan tukea. Pirkanmaan Osuuskauppa on ollut loistava yhteistyökumppani, ja he ovat olleet sitoutuneita tähän yhteistyöhön ja haluavat olla mukana kehittämässä parturi-kampaajaopiskelijoiden työssäoppimisjaksoja ja kiinnittymistä työelämään. Yksi tärkeimmistä tavoitteista oli, että työpaikkaohjaajilla olisi matala kynnys ottaa yhteyttä omaopettajaan aina tarvittaessa ja näin pystyisimme yhdessä reagoimaan mahdollisesti eteen tuleviin haasteisiin nopeasti.

.

Kirjoittajat:

Minna Syvänniemi, Laura Aaltio, Nina Haring

Kirjoittaja Kokemuksia Tredusta -blogin kirjoittajat