Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

Aron ja Mikko taitavat putkiasennuksen salat – kaksikko edustaa Tredua Taitaja-kilpailun finaalissa

Julkaistu 1.4.2021 13.48
Tavallisesti Tampereen seudun ammattiopisto Tredun Kangasalan toimipiste kuhisee opiskelijoita ja opettajia, mutta nyt käytävillä ja eri ammattialojen opetusympäristöissä on satunnaisia kahvilan take away -asiakkaita ja henkilöstön edustajia lukuun ottamatta hiljaista. Käynnissä on kevään etäopiskelujakson viimeinen viikko ennen ansaittua pääsiäistaukoa ja sen jälkeen häämöttävää paluuta lähipulpetteihin.
Kaksi putkiasentajaopiskelijaa seisoo käden puuskassa
 

Kuvateksti: Pälkäneläinen Mikko Motin, 17, (vas.) ja kangasalainen Aron Lukkarinen, 18, edustavat Tredua putkiasennuksen SM-finaalissa toukokuussa.

Uinuvan oppilaitoksen hiljaisuuden rikkoo poraus ja pauke. Putkiasennuksen koulutustiloissa ahertaa työn touhussa alan kaksi tulevaa suomenmestaria. Ainakin jos asiaa kysyy heidän ylisanoja viljeleviltä opettajiltaan. Nuorukaiset Aron Lukkarinen, 18, ja Mikko Motin, 17, itse tähyävät tulevia ammattitaidon SM-kilpailuja rennosti, jalat maassa ja ilman turhia ennakkopaineita.

"Nyt ei jännitä hirveästi. Eri asia oli, kun meidän piti odottaa semifinaalin tuloksia yli viikko", kaksoistutkintoa eli ammatillista perustutkintoa ja ylioppilastutkintoa rinnakkain suorittava Lukkarinen naurahtaa.

Kilpailu nostaa esiin lahjakkuuksia

Tredu on jälleen mukana valtakunnallisessa Taitaja-tapahtumassa, jossa nuoret tulevaisuuden huippuosaajat kilpailevat ammattitaitokilpailun SM-mitaleista. Kilpailu tarjoaa lahjakkaille nuorille mahdollisuuden loistaa ja esitellä ammattitaitojaan oman alan opiskelijoille, opettajille ja yrityksille. Finaaliin päässeet opiskelijat ovat olleet perinteisesti erittäin haluttuja niin kesätöiden, harjoittelupaikkojen kuin valmistumisen jälkeisten vakityöpaikkojen suhteen.

Taitaja-kilpailussa Lukkarisen ja Motinin valmentajana toimii ammatillinen ohjaaja Marko Mantila. Tredusta kisoihin lähtevät myös kilpailupäällikkö Katja Aaltonen sekä putkiasennuksen lehtori Tommi Mäntylä, joka valittiin maaliskuussa huippuvalmentajan pallille Suomen ammattitaitokilpailutoimintaa koordinoivan Skills Finland ry:n riveihin.

"Ammatillisessa koulutuksessa keskitytään usein erityistä tukea tarvitseviin opiskelijoihin. Kilpailutoiminta, kuten tämä jokavuotinen Taitaja-tapahtuma, on hyvä keino tukea myös meidän huippuja, jotka ansaitsevat kyllä kaiken suitsutuksen", Aaltonen kertoo.

"Suomen kisojen jälkeen opiskelijoilla on halutessaan mahdollisuus jatkaa kilpailutoimintaa myös kansainvälisellä tasolla EuroSkills- ja WorldSkills-kilpailuissa, joita järjestetään joka toinen vuosi. Kansainvälisiin kilpailuihin osallistuvan ei tarvitse olla enää meillä perustutkinnosta kirjoilla, vaan ulkomaille voi lähteä esimerkiksi ammattitutkinnon tai muun työelämäyhteistyön puitteissa", Mäntylä jatkaa.

Kaksi putkiasentajaopiskelijaa ja opettaja
Kuvateksti: Tredun putkiasennuksen lehtori Tommi Mäntylä (kesk.) toimii Taitaja2021-kilpailussa yhtenä tuomareista. Hyvän urheiluhengen varmistamiseksi Mäntylä ei arvioi kilpailussa omia opiskelijoitaan Motinia (vas.) ja Lukkarista (oik.).

Korona toi muutoksia Taitaja-kilpailuun

Kangasalta kotoisin oleva Lukkarinen ja naapurikunnasta Pälkäneeltä ponnistava Motin selvittivät loistavin tuloksin tiensä helmikuussa käydyistä putkiasennuksen semifinaaleista toukokuussa järjestettävään finaaliin. Poikkeuksellinen koronavuosi on näkynyt kuitenkin myös Taitaja-kilpailussa.

"Osallistuin kisaan jo viime vuonna ja pääsin finaaliin. Se kuitenkin peruttiin koronan takia, mikä oli harmi", kertoo kolmatta eli viimeistä opiskeluvuottaan viettävä Lukkarinen. Toista vuotta opiskelevalle Motinille tämän kevään Taitaja-koitos on ensimmäinen laatuaan.

Helmikuinen semifinaali järjestettiin aiemmista vuosista poiketen hajautettuna, eli jokainen opiskelija suoritti kilpailutehtävän omassa oppilaitoksessaan. Myöskään 18.–20.5.2021 järjestettävää finaalia ei kilpailla perinteiseen tapaan yhtenä suurtapahtumana, vaan eri puolilla Pohjois-Suomen ammatillisia oppilaitoksia Kalajoelta Tornioon. Lisäksi kaksi lajeista järjestetään Helsingissä ja Jyväskylässä. Yleisö voi tällä kertaa osallistua tapahtumaan virtuaalisesti.

Putkiasennuksen finaalitaisto käydään Oulussa paikallisen ammattiopiston tiloissa. Lukkariselle ja Motinille Oulu on kaupunkina uusi tuttavuus, sillä kumpikaan nuorista miehistä ei ole siellä vielä ehtinyt vierailla, ainoastaan ajaa ohi. Putkiasennuksen finaalissa on mukana yhteensä kahdeksan kilpailijaa eri puolilta Suomea. Tredulaiset kilpailevat yksilöinä eli siis myös toisiaan vastaan.

"Odotan eniten kisoissa sitä, että pääsen haastamaan itseni ja tekemään monipuolisia putkitöitä. Ja onhan se ihan jännä kokea iso tapahtuma täynnä tiukkaa kilpailua, kun semifinaaliin osallistuimme täällä oman koulun tiloissa", Motin kertoo.

Putkiasentajaopiskelija työssään

Kuvateksti: Aron Lukkarisen kevät on ollut kiireinen. Kaksoistutkintoa suorittava nuori mies on kuitenkin löytänyt aikaa sekä ylioppilaskirjoituksille että ammatilliselle kilpailutoiminnalle.

Putkiasentajia valmistuu Kangasalta ja Tampereelta

Putkiasentajan opinnot ovat toinen Tredussa tarjolla olevista talotekniikan perustutkinnon osaamisaloista. Toinen vaihtoehto on kouluttautua ilmanvaihtoasentajaksi. Putkiasennusta opetetaan Kangasalan lisäksi Tampereella Ajokinkujan toimipisteessä Nekalassa.

Putkiasentaja asentaa, korjaa, säätää ja huoltaa lämpö-, vesi- ja ilmastointijärjestelmiä sekä laitteita. Putkiasentajan työpaikkoja ovat LVI-alan urakointiyritykset ja kiinteistöhuoltoyritykset. Työ voi löytyä myös rakennustuoteteollisuudesta, kuntien vesi-, viemäri- ja energialaitoksista tai itsenäisenä ammatinharjoittajana. 

Lukkarinen ja Motin kertovat, että putkiasennus tuntuu juuri omalta jutulta ja alan työllisyysnäkymät ovat hyvät.

"Parasta putkiasentajan työssä on se, kun siinä näkee heti oman kädenjälkensä", Lukkarinen summaa.

Putkiasentajaopiskelija työssään

Kuvateksti: Mikko Motin esittelee putkiasennuksen alalla tarvittavia työvälineitä.

Yhdessä harjoittelua ja tulevaisuuden näkymiä

Tredun putkiasennuksen finalistikaksikko opiskelee eri vuosiluokilla, joten heillä ei ole yhteisiä oppitunteja. Nuorukaiset aikovat kuitenkin treenata kilpailuun valmistautumista jonkin verran myös yhdessä valmentajan johdolla. Tärkeintä kilpailuun osallistumisessa ei ole kuitenkaan voiton tavoittelu, vaan uuden oppiminen ja alan toimintaan ja toimijoihin tutustuminen.

Entäpä mitä nuoret miehet aikovat tehdä kisojen jälkeen? Keväällä valmistuvaa Aronia odottaa ensin armeija ja sitten tarkoituksena olisi jatkaa opiskelua korkeakoulun puolella. Ammatillisen koulutuksen suorittaneilla on yleinen jatko-opintokelpoisuus eli mahdollisuus hakea ammattikorkeakouluun tai yliopistoon. Vapaa-aikansa Aron aikoo viettää monipuolisesti erilaisen liikunnan ja käsitöiden parissa, aivan kuten tähänkin asti.

VPK-toimintaa ja salibandya harrastavalla Mikolla on vielä yksi vuosi opintoja jäljellä, jonka jälkeen hänkin suuntaa armeijaan. Työelämä houkuttelisi jo, mutta jatko-opiskelukaan ei ole poissa laskuista. Yksi mahdollisuus olisi opiskella Tredussa jo ensi vuonna väyläopintoja, joiden avulla saa lyhennettyä tulevia korkeakouluopintoja.

Toivotamme kaksikolle kisamenestystä. Monien mahdollisuuksien Tredu on todellakin mahdollisuuksia täynnä!

Teksti ja kuvat:
Elsa Vähänen

Kirjoitus on osa Tredun Taitajat -juttusarjaa, jossa esitellään Tredun Taitaja2021-kilpailun finalisteja ja heidän ammattialojaan. Tredusta kilpailuun osallistuu yhteensä 21 finalistia 14 eri lajissa, joita ovat ajoneuvotekniikka, autokorikorjaus, automaalaus, kuljetuslogistiikka, mediatekniikka, verkkosivujen tuottaminen, asiakaspalvelu ja myynti, hiusmuotoilu, vaatteen valmistus, visuaalinen myyntityö, yrittäjyys, turvallisuusala, putkiasennus ja tarjoilija.

Kirjoittaja Kokemuksia Tredusta -blogin kirjoittajat