6Aika: 365/12 – Aina avoin ammatillinen oppilaitos -hankkeessa luotiin timantteja
Kolmevuotinen 6Aika: 365/12 – Aina avoin ammatillinen oppilaitos –hanke on nyt päättymässä. Hankkeessa mukana olleet Tredun opettajat Janne Ruokonen, Marita Viljanen ja Henna Leivo esittelivät 26.11.2020 hankkeessa luotuja malleja eli timantteja. Kaikkiaan hankkeessa on ollut mukana 10 Tredun opettajaa.
BigDatan eli konedatan hyödyntäminen metsäalan opetuksessa – Janne Ruokonen
Hankkeen aikana Tredun metsäala valjasti metsäkoneiden tuottaman tiedon oppimisen ja opetuksen käyttöön. Konedatan tuottama tieto on yrityksen taloudellisen tuotonmittari ja näin ollen olennainen tekijä toiminnan kehittämisessä. Tredussa onkin saadun tiedon avulla opittu ymmärtämään eri työvaiheisiin kuluvaa aikaa aivan uudella tavalla ja samalla on kehitetty malli, jonka avulla pystytään kouluttamaan kuljettajia entistä tuottavimmiksi.
BigDatan hyödyntämisen avulla on opiskelijan ja opettajan mahdollista löytää konetyöstä piiloajansyöjiä, työkulttuuriin liittyviä asioita tai jopa tuottamattomia työvaiheita. Saadulla tiedolla pystytään nyt näyttämään opiskelijalle hänen kehittyminen ja lisäämään tulevaisuuden työelämävalmiuksia. Tämä kaikki onnistuu myös etänä tai vaikka toiselle puolen maapalloa.
BigData on myös paljastanut koneiden käytön jakautumisen, niin tuottavaan työaikaan, kuin myös koneiden tyhjäkäyntiaikaan. Koulukäytössä tyhjäkäyntiaikaa oli ennen konedatan hyödyntämistä jopa puolet ajasta, tämä saatiin analyysin jälkeen tiputettua opetuskäytössä erinomaiselle tasolle 10–20 prosentin välille.

Työvaiheen jakauma, kun Bigdataa on hyödynnetty opetuksessa.
Konedatan käyttö on myös muuttanut metsäalan toimintakulttuuria. Ensimmäisenä piti tehdä Ulkoinen linkkiIoT-sanasto , jotta opettajakunta saatiin puhumaan asioista samaa kieltä. Tehdyn työn seurauksena alalla on opittu ymmärtämään konetyön käytännön työprosesseja eli mihin aika kuluu ja miten pystytään entistä paremmin tehostamaan opetusta. Konedata-analyysin avulla työhön saa helposti lisättyä tehokkuutta!
Katso Tredun YouTube –kanavalta kuinka Ulkoinen linkkikonedataa hyödynnetään opetuksessa jaUlkoinen linkkimetsäalan koulutusta on kehitetty . Tutustu myös Ulkoinen linkkivideoon konetyön konkreettisesta käytöstä kuljettajaa opastavana järjestelmänä.
Osaamiskeskus Tredun Intro – Marita Viljanen
Osaamiskeskus Tredun Intron mallintaminen lähti liikkeelle ajatuksesta luoda asiakaslähtöinen palvelukonsepti, jolla voidaan taata koulutuksen ja työelämän uudistuminen ja uusien innovaatioiden nopea käyttöönotto. Introa on luotu moniammatillisessa yhteistyössä ja erityisesti työelämä on ollut isossa roolissa mallin kehittämisessä.
Syntynyt Osaamiskeskus Tredun intro on matalan kynnyksen käyttäjälähtöinen ja verkostomainen palvelukonsepti, joka koostuu neljästä oppimisympäristöstä:

Starttaamon avajaiset, Emmi Salminen, Sanna Kattelus ja Marita Viljanen ovat innostuneita uudesta oppimisympäristöstä.
Intro tarjoaa ohjaus-, tuki-, tieto- ja neuvontapalveluita niin opiskelijoille, opettajille kuin yhteistyötahoillekin. Intron verkostomainen palvelukonsepti mahdollistaa kustannustehokkaasti ajasta ja paikasta riippumattomia, joustavia ohjaus- ja tukipalveluita, sekä teknologisesti tuettuja digitaalisia ja virtuaalisia oppimisympäristöjä. Intron avulla voidaan turvata ohjaus ja tukipalvelut kaikissa oppimisen vaiheissa!
Tutustu Tredun intropalveluihin Ulkoinen linkkiTredun YouTube –kanavalla .
Tredun tenttiakvaario – Henna-Riikka Leivo
Treenaamon yhteyteen Santalahdentielle aukeaa joulukuun 2020 aikana tenttiakvaario, jossa opiskelija voi suorittaa tenttejä oman aikataulunsa mukaisesti koulun aukioloaikana. Alkuvaiheessa tenttiakvaariossa voi suorittaa erityisesti yto-opintojen ja osaamisen osoittamisen tenttejä.
Kun opiskelijan osaaminen vaadittavalla tasolla, sopii hän tentin suorittamisesta opettajan kanssa, ja varaa tenttiajan o365-Bookings ohjelmalla. Tentti toteutetaan Moodle-alustalla tenttiakvaariotyötilassa.
Tenttiakvaarion ehdottomana hyötynä on se, että opiskelijan eteneminen opinnoissa ei ole kiinni koko kampuksen uusintakoepäivissä, vaan hän pääsee joustavasti eteenpäin opinnoissaan. Tenttiakvaario mahdollistaa myös opettajan työajan hyödyntämisen muuhun kuin tenttien valvontaan.
Tenttiakvaariotoimintaa on tarkoitus laajentaa. Tavoitteena onkin avata vastaavia tenttiakvaarioita myös muille Tredun kampuksille.
Nopeammin, paremmin, ketterämmin
Jokaisella Tredun opiskelijalla on oma henkilökohtainen oppimispolkunsa ja tarjolla on runsaasti erilaisia vaihtoehtoja osaamisen hankkimiseen perinteisen luokkahuoneen lisäksi. Aina avoin ammatillinen oppilaitos –hanke on luonut uusia keinoja toteuttaa yksilöllisiä oppimispolkuja, mahdollistanut uusien oppimisympäristöjen luomisen sekä kehittänyt koulutusten toteutustapoja ammatillisessa koulutuksessa.
Hankkeen aikana tuotettua aineistoa otettu käyttöön ympäri Suomen eri oppilaitoksissa ja tuotokset myös innostavat oppilaitoksia jatkamaan toiminnan kehittämistä. Mallin luoman sisällön voi helposti kiteyttää kolmeen sanaan: nopeammin, paremmin ja ketterämmin.
Lue lisää 6Aika: 365/12 – Aina avoin ammatillinen oppilaitos -hankkeesta Ulkoinen linkkiOsaava Tredusta . Muista myös tutustua Aina avoimeen ammatilliseen oppilaitokseen Ulkoinen linkkiPolkuammattiin.fi -sivustolla .

Polku ammattiin - 365/12 – Aina avoin ammatillinen oppilaitos tarjoaa opiskelua ajasta ja paikasta riippumatta
Tiesithän, että 6Aika: 365/12 – Aina avoin ammatillinen oppilaitos –hanke ja Janne Ruokosen metsäalan kehittämistyö ovat esittelyssä tammikuussa pidettävässä Ulkoinen linkkiTampere Smart City week -tapahtumassa!
Lisätietoja:
Kirjoittaja Kokemuksia Tredusta -blogin kirjoittajat