Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

Kestävä elämäntapa Tredusta - Ajatuksia kestävästä arjesta

Julkaistu 10.3.2021 9.16
Me Tredussa luomme hyvinvoivaa ja turvallista yhteiskuntaa kouluttamalla ammattilaisia aktiiviseen maailmankansalaisuuteen sekä jatkuvaan työ- ja opiskelukyvyn ylläpitoon. Tavoitteemme on, että meiltä valmistuu vastuullisia ja ammattitaitoisia kansalaisia, jotka ovat tietoisia ekologisen, sosiaalisen ja taloudellisen kestävyyden vaikutuksesta tulevaisuuteen ja hyvään elämään.
 

Mitä kestävä elämäntapa on ja kuinka se näkyy arjessa?

Kestävä elämäntapa on valintoja, kestävien valintojen tekemistä arjessa. Se on myös osallisuutta, vastuullisuutta, tulevaisuusajattelua, luovuutta, ongelmanratkaisutaitoja ja mielikuvitusta. Jotta valintoja voidaan tehdä, tarvitaan myös tietoa. Tietoa ekologiasta, ilmastonmuutoksesta, teknologiasta, yhteiskunnasta, materiaaleista jne. Kaiken tämän taustalla ovat tunteet, arvot ja se, miten ihminen näkee itsensä suhteessa luontoon.

Meille monelle kestävän elämäntavan sisäistäminen on ollut prosessi. Niin myös koulutusjohtaja Virpi Siiraselle.

– Kestävä elämä strategisen painopisteen johtamisen myötä olen oppinut aiheesta paljon, Virpi Siiranen kertoo. – Tärkeintä ja keskeisintä kestävässä elämässä minulle on välittäminen. Välittäminen merkitsee minulle sekä opiskelijoista, henkilöstöstä ja toisistamme välittämistä sekä oppimista elämään sopusoinnussa luonnon ja toistemme kanssa. Olen ymmärtänyt mitä vastuullinen kuluttaminen tarkoittaa aina kestävästä arkiruoasta ja hävikin vähentämisestä tulevaisuuden energiaratkaisuihin. Kestävä elämä on siis hyvin arkinen asia ja perustuu pitkälti arjessa tekemiimme valintoihin.

Virpi Siiranen kuvaa myös sitä, miten yhteiskunnan tämänhetkinen tilanne on muuttanut hänen käsityksiään kestävästä elämästä.

– Korona-aikana Tredun toimipisteiden välinen autolla ajaminen on vähentynyt minimiin ja tämän ajan jälkeen uskon, että siirryn käyttämään pyörää ja julkista liikennettä oman auton sijaan. Olen myös huomannut, että myös itsestä on välitettävä, jotta on kykenevä välittämään muista. Pienet teot arjessa riittävät. Kyse on kuitenkin ihmiskunnan suurimmasta oppimishaasteesta, joka ei ole valmis hetkessä. Puhuminen ja blogien kirjoitus ei riitä vaan jokaisen meidän on itse tehtävä tekoja.

Miten pääsemme tekoihin?

Opetuksen tulisi yhdistää tietojen, taitojen ja tunteiden oppimista. Pelkät tiedot eivät riitä toiminnan muuttamiseen, vaan tarvitaan motivaatiota sekä mahdollisuutta harjoitella ja ottaa käyttöön uusia taitoja tai tapoja. Yksi uusista taidoista on esimerkiksi kiertotalouden sisäistäminen ja käyttöönotto. Virpi Siiranen on painanut mieleensä taloustieteilijä Kate Raworthin ajatuksen: "Ei ole jätettä, vaan pelkästään resurssia väärässä paikassa." Ymmärrämmekö jo tämän ja osaammeko kouluttaa tulevaisuuden tekijöitä kohti tätä ajatusta?

Kiertotaloutta Tredussa

Tuoreimpana esimerkkinä kiertotaloudesta Tredussa aloitettiin yhteistyöprojekti elintarvike-, prosessi-, muovi- ja kumialan välillä. Projektissa elintarvikealan opiskelijat pesivät ja keräsivät polypropeenista valmistetut elintarvikemuoviastiat kiertoon, prosessialan opiskelijat liuottivat astioista etiketit pois ja rouhivat ne muovirakeiksi, joista muovi- ja kumitekniikan osaamisalan opiskelijat edelleen valmistivat uuden tuotteen. Lopputuotteena syntyi ruiskuvalukoneella voiveitsi.

Opiskelujen aikana on siis tärkeää, että opiskelijat oppivat huomioimaan, tunnistamaan ja toimimaan kestävän elämäntavan mukaisesti. Monet yleisesti hyödylliset taidot, kuten kriittisyys ja vuorovaikutustaidot, edistävät kestävän elämäntavan mukaista elämäntapaa, joten annetaan niille tilaa.

Kestävä elämä on elinehto elämälle ja sen jatkumiselle ja meidän on mahdollista vaikuttaa siihen. Kaikkien on helppo sitoutua kestävän elämän ekologisiin, sosiaalisiin, kulttuurisiin ja taloudellisiin näkökulmiin. Muistathan sinäkin, että kestävää elämäntapaa voi käsitellä kaikessa opetuksessa. Hyppää tulevaisuuden kiertomatkalle!

Vinkki: Ulkoinen linkkiYK:n kestävän kehityksen tavoitteet.

Kirjoittaja

Pia Korhonen
Kestävän kehityksen koordinaattori

#kestäväelämäntapatredusta

Kirjoittaja Kokemuksia Tredusta -blogin kirjoittajat