Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

Kestävä elämäntapa Tredusta – ajatuksia kestävän kehityksen viikon jälkeen

Julkaistu 22.4.2021 15.44
Tampereen seudun ammattiopisto Tredussa vietettiin 12.−16.4. kestävän kehityksen viikkoa. Viikon aikana järjestettiin lukuisia erilaisia tapahtumia, jotka keräsivät yhteensä noin 800 osallistujaa.
Kestävän kehityksen viikko 2021
 

Viikon kantavana teemana oli "opitaan yhdessä", joka on välttämätöntä toimintatapojen muuttamisessa kestävän elämäntavan edistämiseksi. Kenenkään ei pidä jäädä yksin miettimään, kuinka edistää kestävää kehitystä omassa työssään tai arjessaan.

Kestävä elämäntapa strategisena painopisteenä

Kestävä kehitys on kirjattu Tredun strategiaan, ja sitä voi edistää kaikilla eri tutkinnonaloilla lukemattomin eri keinoin. Tredun henkilökunnalla on suuri vastuu, silläopiskelijoiden arvomaailman muuttaminen ei onnistu, jos opettajat eivät näe tarvetta muutokselle.

Voimme omalla toiminnallamme vaikuttaa siihen, että oppilaitoksessa ja oppilaitoksesta leviää uudenlaista osaamista työpaikoille. Toisaalta voimme omalla toiminnallamme varmistaa, että opiskelijat ovat valmiita työelämään, jossa ympäristövastuullisuutta ja kestävää ajattelua arvostetaan.

Viikko herätti uusia ajatuksia kestävän kehityksen edistämiseksi

Kestävän elämäntavan vahvistamiseen tarvitaan keskustelua. Keskusteluun tarvitaan ihmisiä, oppilaitoksia, yrityksiä, hankkeita ja yhteisöjä. Kestävän kehityksen viikon tavoite olikin tuoda ihmisiä yhteen, herättää uusia ajatuksia, kannustaa hyviin toimintatapoihin ja luoda mahdollisuuksia.

Viikon tilaisuuksissa nousi esiin monenlaisia ajatuksia. Voisiko nuorten ympäristöhanke toimia Tredussa, täällähän nuoretkin ovat? Olisiko mahdollista monistaa autoalan jätteenlajittelukoulutus muille aloille? Millaisia työtehtäviä kiertotalouden parissa on tarjolla? Voisiko maaseudun yhteistyöhön ja verkostoitumiseen perustuvien monipalvelukeskusten mallia hyödyntää oppilaitoksessa, jolloin eri tutkinnonalojen ihmiset voisivat heittäytyä tutustumaan toisten alojen hyviin käytäntöihin?

Kestävän kehityksen viikon aikana opiskelijat ovat saaneet pohtia, millaisia mahdollisuuksia heillä on – ja henkilökunta on saanut pohtia, millaisia mahdollisuuksia he haluavat opiskelijoille tarjota. Tavoitteen tulisi olla kaikilla sama: kestävä elämäntapa.

Kiitos ja kumarrus – ensi vuonna kohdataan uudelleen

Aina kuuluu kiittää, ja me ehdottomasti haluamme myös kiittää. Osallistujien lisäksi kiitos kuuluu media-alan ja luontoalan opiskelijoille suuresta avusta, Go Lukiot & Tredu Go -hankkeelle Seppo-alustasta, luennoitsijoille mukanaolosta, kestävän kehityksen vastaaville suunnittelusta ja tilaisuuksien isännöinnistä ja emännöinnistä sekä kirjastolle ja viestinnälle näkyvyydestä. Ensi vuonna uudelleen!

Heidi Hallongren CIRCLE-hankkeesta aloitti Kestävän kehityksen viikon seuraavalla sitaatilla. Samaan sitaattiin voi viikon myös päättää.

"Olemme ensimmäinen sukupolvi, joka tuntee ilmastonmuutoksen vaikutuksen, ja viimeinen, joka voi tehdä sille jotain." (WWF)

Yhteistyöterveisin, on ilo oppia yhdessä.

Kestävän kehityksen tiimi
ja kestävän kehityksen koordinaattori

Pia Korhonen
+358 50 4419015
pia.korhonen@tampere.fi

Teksti: Hanna Määttänen/KEOSKI-hanke

Kirjoittaja Kokemuksia Tredusta -blogin kirjoittajat