Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

Suomen kielen kurssi parin vuosikymmenen takaa starttasi upean polun

Julkaistu 25.11.2021 15.40
Tredun maahanmuuttajakoulutus juhlii 20-vuotisjuhlavuottaan vuonna 2021. Juhlavuoden aikana julkaisemme tarinoita maahanmuuttajakoulutuksesta Tredun verkkosivuilla, Facebookissa, Instagramissa, Twitterissä ja LinkedIn:ssä. Seuraa hashtagia #tredumaahanmuuttajakoulutus20v
 

Kun Shadan Ahmad muutti Suomeen 20 vuotta sitten, löysi hän tiensä Tredun suomen kielen kurssille ja oli yksi ensimmäisiä oppilaita kyseisellä kurssilla. Tutustuminen uuteen maahan, kulttuuriin ja kieleen sekä uusiin ihmisiin tuntui heti mielekkäältä ja nainen onkin puskenut uudessa kotimaassaan höyryveturin lailla eteenpäin.

Kurdin kieltä äidinkielenään puhuva Shadan aloitti suomen kielen opinnot seitsemän kuukautta maahan saapumisensa jälkeen. Aloittaessaan kieliopinnot Suomessa hän oli 25-vuotias.

Shadan kertoo, että kymmenen kuukautta kestänyt kurssi sujui kokonaisuudessaan oikein hyvin ja se oli loistava startti naisen tulevaisuuden polulle uudessa kotimaassaan.

Seuraavana olivat vuorossa VALMA-opinnot, jotka kestivät toiset kymmenen kuukautta. Myös tähän kurssiin Shadan oli erittäin tyytyväinen ja kurssi kerrytti vauhdilla naisen kielitaitoa entisestään.

Opiskelut Tredussa suoritettuaan Shadan nappasi ensimmäisen kesätyöpaikkansa Näsinneulasta. Työ lautasia tiskatessa ei ollut varsinainen unelma-ammatti, mutta hän kertoo kokemuksen olleen erittäin positiivinen, sillä työn parissa kielen ja kulttuurin omaksuminen eteni jälleen vauhdilla. Myös tulevaisuuden haaveet alkoivat olla selvillä.

Tampere taakse jää

Shadan saapui Irakista Suomeen Tampereelle vuonna 2001 perheenyhdistämisellä. Pari vuotta opintoja Tredussa suoritettuaan ja ensimmäiset työkokemuksensa uudessa kotimaassaan saatuaan, olikin naisen seuraavana seikkailuna muutto Helsinkiin vuonna 2003.

Helsingissä nainen aloitti opinnot elokuva- ja tv-alalla. Opinnot sujuivat hyvin ja ala tuntui omalta. Shadan teki edelleen töitä ravintola-alalla, mutta työkokemusta kertyi myös freelancerina Yle TV:ltä. Shadan myös perusti perheen, joten äitiysloman myötä opintoihin tuli vähäksi aikaa taukoa.

Äitiyslomansa jälkeen Shadan jatkoi elokuva- ja tv-alan opintoja, tällä kertaa ammattikorkeakoulussa. Opiskelujen lisäksi tuore äiti teki töitä tulkkina. Työt sekä pieni lapsi toivat lisähaastetta opintoihin, mutta 4,5 vuotta aloittamisensa jälkeen nainen valmistui ammattikorkeakoulutusta kandin paperein.

Oppilaasta opettajaksi

Viimeiset 20 vuotta Suomessa ovat kerryttäneet ahkeralle Shadanille ihailtavan määrän työkokemusta ja suoritettuja opintoja. Nyt hän on työskennellyt Helsingin kaupungilla jo useamman vuoden ja suorittanut myös työvalmentajan erikoisammattitutkinnon.

Shadan palasi töiden ohessa myös Tampereelle suorittamaan opettajan opintoja Tampereen yliopistoon. Opettajaksi hän valmistui vuonna 2019. Valmistumisensa jälkeen työt jatkuivat Helsingin kaupungilla Stadin osaamiskeskuksessa opettajana.

Tällä hetkellä Shadan työskentelee Helsingin työllisyyspalveluissa maahanmuuttajien osaamista kartoittavana opettajana digitaito ja mediapuolella. Naisen opinnot eivät silti ole päättyneet vielä tähänkään, sillä hän suorittaa parhaillaan media-alan ylempää korkeakoulututkintoa ja tavoitteena on valmistua syksyn 2021 aikana.

Vaikka vieraassa maassa asuminen on matkan varrella tuonut toisinaan myös haasteita, on Shadan viihtynyt aina koulussa ja ollut iloinen Suomen tarjoamista mahdollisuuksista, kuten opintojen ja työpaikkojen määrästä voikin päätellä.

Melkoisen matkan on siis Shadan Ahmad suorittanut siitä hetkestä, kun hän 25-vuotiaana astui Treduun ensimmäiselle suomen kielen kurssilleen eikä naista näytä pysäyttävän mikään.

Kirjoittaja:
Leila-Sofia Kadeer
Tredun viestinnän työharjoittelija

Kirjoittaja Kokemuksia Tredusta -blogin kirjoittajat