Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

Vieraskynä: Yritys syntyi hyvällä luokkahengellä

Julkaistu 11.6.2021 8.30
Idea osuuskunnan perustamisesta sai alkunsa media-alan opintojen alkutaipaleella syksyllä 2018. Julkaisutuotannon osaamisalaa opiskelevalla luokallamme vallitsi hyvä yhteishenki ja osalta meistä löytyi ennestään pientä tuntumaa alalta sekä intoa tehdä töitä opiskeluiden ohella. Koulunpenkillä tehdyistä asiakastöistä alkoi kertymään kontakteja ja pian syntyi tarve omalle laskutuskanavalle.
 

Kuvateksti: Ryhmäkuva kesäkuulta 2019 Ratinan sademetsässä. Työsopimukset oltiin ehditty kirjoittaa juuri sopivasti ennen monsuunikauden alkua.

Yrittämisen eri muotoja pähkäillessämme päädyimme osuuskuntaan, sillä osakkaita ollessa yli seitsemän, ei meitä nimettäisi yrittäjiksi. Osuuskunta oli tarpeitamme vastaava riskitön vaihtoehto satunnaisista työkeikoista laskuttamiseen, mutta samalla voisimme suunnitella ja kehittää brändiä sekä harjoitella tiimityöskentelyä. Mediameteli perustettiin ensimmäisen lukuvuotemme loppupuolella keväällä 2019.

Töitä oppii tekemällä

Opiskelu alallamme oli hyvin käytännönläheistä. Tekeminen kehittyi erehdyksen ja onnistumisen kautta ja tuotantoprosessit käytiin läpi aina suunnitteluvaiheesta jälkikäsittelyyn, mikä lisäsi ymmärrystä työn kokonaisuuden hallinnasta.

Opintoja oli mahdollista suorittaa myös muilta osaamisaloilta. Media-alan ammattitutkintoon kuuluu julkaisutuotannon lisäksi audiovisuaalisen viestinnän sekä painoviestinnän osaamisalat. Monipuolinen koulutus edisti laaja-alaista osaamistamme ja valmiuksia tarjota palveluja aina kirjataitoista videoprojekteihin. Meistä kaikki pääsivät keskittymään itselle mieluisiin hommiin kuten animointiin, verkkosivuihin, valokuvaukseen tai kuvitukseen.

Opettajat olivat kannustavia osuuskuntatoiminnan suhteen ja ensimmäiset asiakassuhteet syntyivät koulun kautta. Opintoihin kuuluvat asiakastyöt ja projektit vaativat vastuunottoa ja kehittivät vuorovaikutustaitoja, mikä oli hyvää harjoitusta asiakaskontaktien luomiseen ja ylläpitämiseen työelämään siirryttäessä.

Kouluaikana tehtyjä töitä oli mahdollista hyödyntää esimerkiksi näyttötilaisuutta varten kerätyssä portfoliossa, jota voi vastaavasti hyödyntää työnhaussa. Näin meillekin on verkkosivuksi tehdyn portfolion kautta tullut työtarjouksia ja nykyisiä asiakkaita.

Tutkintoon kuului työssäoppimisjakso, joka meidän tapauksessa oli mahtava tilaisuus päästä näkemään esimerkiksi mainos- tai markkinointitoimistojen menoa. Jaksosta jäi työkokemuksen lisäksi tärkeitä kontakteja ja asiakassuhteita. Mediametelin Mikko näki LinkedInin kautta Onnibussin hakevan markkinointipäällikköä, ja otti heihin rohkeasti yhteyttä kysyen, josko alan harjoittelijan apu kelpaisi. Antoisan työssäoppimisjakson jälkeen Mikko teki Onnibussin kanssa sopparin ja Onnibussista tuli Mediametelin asiakas.

Kuvateksi: Ensimmäisenä koulupäivänä luokan WhatsApp-ryhmä sai nimen Paviaanit. Sama apinahenki säilytettiin luokasta syntyneen yrityksen brändissä.

Mitä sitten tehtäisiin?

Pelkästään opiskeluaikana verkostoituminen ja siten luodut kontaktit ovat kantaneet pitkälle. Osa meistä on kuluneen koronavuodenkin läpi selvinnyt freelancerina samojen asiakkaiden ja töiden parissa osuuskunnan kautta, osa muissa töissä. Pari tiimiprojektiakin olemme yhdessä saaneet aikaiseksi, esimerkiksi ensimmäinen verkkokaupan pystytys.

Mediametelin Tiiulle osuuskunnan kautta työskentely ja lisätienestit opintojen ohella ovat maistuneet Espanjan auringon alla.

"Parasta on se, että saan itse määritellä työn määrän ja etsiä kiinnostavia projekteja ulkomailta käsin, rakentaen verkostoja niin täällä Espanjassa kuin Suomessakin. Koko meidän poppoo on ollut suureksi avuksi ja kun johonkin hommaan kaipaa tsemppiä tai apua, voi aina kilauttaa kaverille ja saamme yhdessä homman eteenpäin". Tiiu Tiilikainen

Myös yrittäjyyden haasteet ovat kotoa työskennellessä korostuneet. Töiden aikatauluttaminen ja organisointi ovat tuntuneet välillä hankalalta. Mediametelin Mikko pakkasi työkamppeensa ja vuokrasi työpisteen Tampereen Ratinassa sijaitsevasta MOW Supernovasta.

“Ei jaksanut kärsiä neljän seinän sisällä. Heräsin aina viisi minuuttia ennen työpäivän alkua keittämään kahvit ja menin työkoneelle bokserit jalassa. Työn ja vapaa-ajan ero tuntui häilyvältä. Kone tuppasi jäämään päälle ja työjutut siihen auki. MOW:lla työt jäävät työpaikalle eikä tarvitse enää miettiä työjuttuja". Mikko Jokela

Mediameteli on pyörinyt työyhteisön muodossa kahden vuoden ajan vähäisin kuluin. Euroakaan ei ole vielä laitettu omaan markkinointiin ja omat sivut ovat jääneet vähäiselle ylläpidolle. Voisi sanoa, että olemme olleet tyytyväisiä “ilmaiseen koeaikaan" ja nyt fiilistelemme, lähdemmekö viemään yritystä yhdessä pidemmäs.

“On aika viedä tää meidän mopoauto motarille." - lisää Juhis.

Kirjoittajat
Salla Rapio ja Juha-Matti Jeronen, Mediameteli Osk

Kirjoittaja Kokemuksia Tredusta -blogin kirjoittajat