Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a
Kaksi opiskelijaa seisoo sähkökaapin edessa Tredun työvaatteissa.

Automaatioasentaja

Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto

Automaatiolaitteita on kaikkialla. Kodeissa rakennusautomaatio ohjaa esimerkiksi lämmitystä ja ilmanvaihtoa. Laitteet voivat olla myös erilaisia hälytysjärjestelmiä. Teollisuuden koneista suuri osa toimii automaattisesti. Kaikkien näiden laitteiden toimintaan liittyy jollakin tavoin sähköinen automaatio. Automaatioasentaja asentaa uusia laitteistoja ja huoltaa käytössä olevia. Joskus laitteet rikkoutuvat ja niitä pitää korjata. Näitä töitä tehdessään automaatioasentajan pitää ymmärtää laitteiden mekaanista toimintaa ja sähköistä ohjausta. Usein laitteiden toimintaa ohjataan tietoteknisten laitteiden ja sovellusten avulla. Tämäkin on osa automaatioasentajan työtä.

Automaatioalan työpaikkoja löytyy kaikilta yhteiskunnan osa-alueilta.

Automaatioasentajalta vaaditaan monipuolista osaamista, tarkkuutta ja ripeyttä. Automaatioasentajalla on hyvä olla myös sorminäppäryyttä ja ketteryyttä. Lisäksi yhteistyökyky ja muiden huomioiminen on tärkeää, koska työtä tehdään aina yhdessä muiden alojen ammattilaisten kanssa. Muita tärkeitä asioita alalla toimiessa ovat:

  • asiakaspalveluhenkisyys
  • huolellisuus
  • hyvä värinäkö
  • tekninen ajattelu ja ongelmanratkaisukyky
  • matemaattinen ajattelu

Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto

Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto antaa hyvän perusosaamisen sähkö- ja automaatioalan asennus-, huolto- ja kunnossapitotehtäviin. Alan ammattilainen asentaa ja huoltaa kiinteistöjen ja laitosten sähkö- ja automaatiojärjestelmiä tai sähköjakeluverkkoja.

Sähkö- ja automaatioalan perustutkinto (180 osp) sisältää seuraavat tutkintonimikkeet:

  • sähköasentaja
  • automaatioasentaja.