Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a
Opiskelija ojentaa ruoka-annoksen kameraan päin ja hymyilee

Dieettikokki

Erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinto

Dieettikokki on erityisruokavaliopalvelujen ammattilainen. Hän valmistaa maistuvia ja terveellisiä aterioita erityisruokavalioasiakkaille. Dieettikokki tuntee ravitsemuksen perusteet sekä erityisruokavalioiden taustat. Dieettikokki vastaa suunnittelusta ja toteuttamisesta huomioiden muun muassa erityisruokavaliotarpeet, ravitsemukselliset näkökulmat, tuoteturvallisuuden ja kustannukset.

Dieettikokki toimii yleisimmin dieettikokkina tai erityisruokavaloista vastaavana kokkina henkilöstöravintoloissa, suurtalouskeittiöissä tai ruokapalveluyrityksissä.

Koulutuksen sisältö ja toteutus

Tutkinnossa on pakollisena tutkinnon osana erityisruokavalioiden toteuttaminen ammattikeittiössä. Sen lisäksi tulee valita kaksi valinnaista tutkinnonosaa.

Toinen valinnaisista tutkinnon osista tulee olla joko:

- päiväkoti- ja kouluikäisten erityisruokavalioiden toteuttaminen

- nuorten tai työikäisten erityisruokavalioiden toteuttaminen

- ikääntyvien erityisruokavalioiden toteuttaminen

- tai ravitsemushoidon toteuttaminen hoitoympäristössä

Toinen valinnainen tutkinnon osa voi olla joko:

- päiväkoti- ja kouluikäisten erityisruokavalioiden toteuttaminen

- nuorten tai työikäisten erityisruokavalioiden toteuttaminen

- ikääntyvien erityisruokavalioiden toteuttaminen

- ravitsemushoidon toteuttaminen hoitoympäristössä

- erityisruokavaliotuotteiden ja -palvelujen kehittäminen

- tai tutkinnon osa ammatti- tai erikoisammattitutkinnosta, jonka laajuus on vähintään 10 osaamispistettä ja enintään 20 osaamispistettä

Dieettikokki työskentelee ammattitaitoisesti, itsenäisesti ja vastuullisesti. Tiimityötaitoja ja avoimuutta kysytään myös dieettikokin tehtävässä, koska keittiössä työt tehdään aina yhteistyössä muiden kanssa. Muita tärkeitä asioita alalla toimiessa ovat:

  • asiakaspalveluhenkisyys
  • joustavuus
  • tarkkuus
  • huolellisuus
  • luovuus ja ideointikyky

Erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinto

Dieettikokin erikoisammattitutkinto (160 osp) on suunnattu suurtalous- ja ravintola-alalla työskenteleville, jotka tarvitsevat työssään osaamista erityisruokavalioista. Dieettikokin erikoisammattitutkinnon suorittaneella on laaja-alaiset tiedot ravitsemuksesta ja erityisruokavalioiden toteuttamisesta sekä edellytykset ylläpitää ja kehittää ammattitaitoa.

Sinua voisi myös kiinnostaa