Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a
Opettaja ja opiskelija nostaa toisen opiskelijan nostolaitteella pyörätuoliin kodinomaisessa ympäristössä

Henkilökohtainen avustaja

Vammaisalan ammattitutkinto

Vammaisalan ammattitutkinnon henkilökohtaisen avun osaamisalan suorittanut osaa toimia henkilökohtaisena avustajana asiakkaille, jotka tarvitsevat avustajaa vammaisuutensa tai sairautensa takia. Hän avustaa asiakasta päivittäisissä toimissa, työssä ja opiskelussa, harrastuksissa, yhteiskunnallisessa osallistumisessa tai sosiaalisen vuorovaikutuksen ylläpitämisessä. Henkilökohtainen avustaja toimii asiakkaan ohjeiden mukaan ja kunnioittaa asiakkaan itsemääräämisoikeutta ja omia valintoja.

Koulutuksen suorittanut osaa tukea vammaisen henkilön vuorovaikutusta ja kommunikointia arjen tilanteissa, käyttää puhetta korvaavia kommunikaatiomenetelmiä ja selkokieltä sekä tukea yhteistyötä perheen ja läheisten kanssa.

Henkilökohtaisen avustajan työ on hyvin monipuolista ja se perustuu vastuulliseen toimintaan ja eettisesti kestäviin arvoihin. Työssä korostuvat vuorovaikutus ja yhteistyötaidot. Henkilökohtaisen avustajan työssä vaaditaan myös hyvää psyykkistä ja fyysistä terveyttä. Muita tärkeitä asioita alalla toimiessa ovat:

  • ihmissuhdetaidot
  • empatiakyky
  • erilaisuuden kunnioittaminen
  • kyky työskennellä itsenäisesti ja vastuullisesti

Vammaisalan ammattitutkinto

Vammaisalan ammattitutkinto (150 osp) tarjoaa laaja-alaisen mahdollisuuden syventää ja kehittää sosiaali- ja terveysalan osaamista. Tutkinnon suorittaneen valinnoista riippuen vammaisalan ammattitutkinnon suorittanut osaa tukea vammaisen henkilön vuorovaikutusta ja kommunikointia arjen tilanteissa, käyttää puhetta korvaavia kommunikaatiomenetelmiä ja selkokieltä sekä tukea yhteistyötä perheen ja läheisten kanssa.