Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a
Opettaja ja opiskelija nostaa toisen opiskelijan nostolaitteella pyörätuoliin kodinomaisessa ympäristössä

Kehitysvammatyö

Kehitysvamma-alan ammattitutkinto

Kehitysvamma-alan ammattilainen tukee vammaista henkilöä ja hänen läheisiä arvokkaan arjen luomisessa. Kehitysvamma-alan työ on vastuullista yksilön ja ryhmien tukemista, ohjausta sekä hoitoa moniammatillisissa ja monikulttuurisissa verkostoissa.

Kehitysvamma-alan ammattilainen voi työskennellä julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin toimintaympäristöissä, joissa eri-ikäiset kehitysvammaiset henkilöt asuvat, opiskelevat, tekevät työtä tai ovat palvelujen käyttäjinä.

Työ kehitysvamma-alalla on hyvin monipuolista ja se perustuu vastuulliseen toimintaan ja eettisesti kestäviin arvoihin. Työssä korostuvat vuorovaikutus, erilaiset vuorovaikutusta tukevat välineet ja menetelmät sekä yhteistyötaidot. Kehitysvamma-alan työssä vaaditaan myös hyvää psyykkistä ja fyysistä terveyttä. Muita tärkeitä asioita alalla toimiessa ovat:

  • ihmissuhdetaidot
  • empatiakyky
  • erilaisuuden kunnioittaminen
  • kyky työskennellä itsenäisesti ja vastuullisesti

Kehitysvamma-alan ammattitutkinto

Kehitysvamma-alan ammattitutkinto (150 osp) tarjoaa laaja-alaisen mahdollisuuden syventää ja kehittää sosiaali- ja terveysalan osaamista kehitysvamma-alan tehtäviin. Tutkinnon suorittaneen valinnoista riippuen kehitysvamma-alan ammattitutkinnon suorittanut osaa ottaa toiminnassaan huomioon erilaiset perherakenteet, tukea perheitä vanhemmuudessa sekä toimia moniammatillisessa työympäristössä ja verkostoissa.