Kivialan ammattilaisella on erikoisosaamista ympäristö- ja piharakentamisesta. Kivialan ammattilainen hallitsee eri kivilajien asennustehtävät sekä pystyy toimimaan itsenäisesti, laadukkaasti ja turvallisesti asennustyömailla. Kivialan työtehtäviä ovat ympäristökiven ja luonnonkiviverhouksen asennustehtävät, hauta- ja muistomerkkien, tulisijan, kalustekivien asennus tehtävät ja asennusmittaukseen liittyvät tehtävät.
Kivialan tyypillisiä työpaikkoja ovat viher- ja maanrakennusfirmat, rakennusliikkeet, betonituoteteollisuuden yritykset sekä luonnonkiviteollisuuden yritykset. Alan ammattilainen voi toimia myös yksityisyrittäjänä.
Kivimieheltä vaadittavia taitoja ovat asennustyöt, materiaalien tuntemus, mittaustyöt, pohjarakenteet, työpiirustusten lukutaito, asiakaspalvelu sekä kustannustietous. Lisäksi työssä tarvitaan hyvää fyysistä kuntoa, tarkkuutta ja huolellisuutta. Muita tärkeitä asioita alalla toimiessa ovat:
yhteistyötaidot
kädentaidot
ongelmanratkaisukyky
yrittäjämäinen ote
itsenäinen ja vastuullinen työskentelytapa
Kivialan ammattitutkinto
Kivialan ammattitutkinto antaa valmiudet syventää alan osaamista ja työskennellä suuntautumisen mukaan kiven asennustehtävissä tai muotoilutehtävissä. Kivialan ammattitutkinnossa (150 osp) on kolme osaamisalaa. Tredussa tarjolla on asennuksen osaamisala.
Opiskelijaksi ottamisen edellytykset: - Alan perustutkinto (kivirakentaja) tai useamman vuoden työskentely kivialalla - Alalle soveltuva terveys - Riittävä suomen kielen taito opiskeluun ja alalla työskentelyyn (hakijat, joilla äidinkieli on muu kuin suomi, kutsutaan mahdollisesti kielitestiin ennen valintahaastattelua)
Opiskelijalla tulee olla alan työpaikka tai koulutukseen soveltuvia työkohteita.
Työtön työnhakija
Mikäli olet työtön työnhakija, ota yhteyttä ja kysy mahdollisuudestasi
– opiskella työttömyysetuudella, jos olet 25-vuotta täyttänyt tai
– opiskella KELAn opintotuella, jos olet alle 25-vuotias.
Koulutuksen kesto on noin yksi vuosi. Koulutus on monimuotokoulutusta ja muodostuu pääosin työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta. Tämän lisäksi lähiopetusta oppilaitoksella ja itsenäisiä oppimistehtäviä.
Koulutus suunnitellaan opiskelijan aikaisempien opintojen, työn tai muun soveltuvan kokemuksen kautta hankitun osaamisen perusteella. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS).
Hankitun osaamisesi osoitat näytöissä, jotka järjestetään aidoissa työtehtävissä pääosin alan yrityksissä opintojen aikana.
Hinta
Omaehtoisen koulutuksen osallistumismaksu on 480 euroa, tutkinnon osa 190 euroa.
Maksua ei palauteta, mikäli opiskelija keskeyttää opinnot.
Osallistumismaksun lisäksi opiskelijalta peritään viranomaismaksut (korttimaksut).
Hakeutuminen
Jatkuva haku, aloitus joustavasti
Oppisopimuskoulutus sopii työssäkäyville ja yrittäjille. Opiskelija hankkii omatoimisesti koulutukseen soveltuvan työpaikan tai sopii oman työnantajansa kanssa mahdollisuudesta aloittaa oppisopimuskoulutus sekä on yhteydessä Tredun oppisopimuskeskukseen.