Kivirakentaja vastaa ulkoalueiden ja rakennusten kiviasennustöistä. Kivirakentamisen ammattilainen hallitsee rakennustyömaan perustusvaiheen tehtävät sekä eri kivilajien työstön ja muokkauksen. Kivirakentaja työstää ja muokkaa kiveä sekä tekee kivestä esineitä, rakenteita ja tuotteita. Kivirakentajan työtehtäviä voivat olla esimerkiksi rakennus- ja ympäristökiven asentaminen tai teollinen valmistaminen, kiven muotoilu, piha- ja katualueiden rakentaminen, ulko- ja sisärakenteiden valmistus.
Kivirakentaja työskentelee monipuolisesti kivimateriaalien kanssa rakennusliikkeissä, elementtejä valmistavassa teollisuudessa sekä luonnonkiviteollisuudessa ja -louhoksilla. Tyypillisiä työpaikkoja ovat maan- ja viherrakennusyritykset, talonrakennusfirmat sekä kaupungit ja kunnat. Hän voi toimia myös alan myynti- ja markkinointitehtävissä sekä itsenäisenä yrittäjänä.
Kivirakennusalalla työskennellään erilaisten ihmisten kanssa vaihtelevissa sää- ja ympäristöolosuhteissa. Kivityöt edellyttävät loogista ajattelukykyä, tarkkuutta ja kädentaitoja. Muita tärkeitä asioita alalla toimiessa ovat:
hyvä fyysinen kunto
itsenäisyys ja oma-aloitteisuus
ongelmanratkaisukyky
vastuullisuus
täsmällisyys
yrittäjämäinen asenne
Rakennusalan perustutkinto
Rakennusalan perustutkinnosta valmistuneet rakennusalan ammattilaiset vastaavat erilaisten rakennusten, liikenneväylien sekä vesihuolto- ja energiahuoltoverkkojen rakentamisesta ja kunnossapidosta.
Rakennusalan perustutkinto (180 osp) sisältää neljä osaamisalaa ja neljä tutkintonimikettä:
Koulutus on päiväopiskelua, joka koostuu lähiopetuksesta, etäopiskelusta ja työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta. Lähiopetuspaikka on Kivimiehenkadun toimipiste Nokialla. Työpaikalla tapahtuva oppiminen sijoittuu yleensä keväästä loppusyksyyn. Osa tutkinnon osista tai koko koulutus voidaan toteuttaa myös oppisopimuksena.
Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämisen suunnitelma HOKS ja sen mukaisesti opiskelun laajuus ja kesto arvioidaan yksilöllisesti. Yleensä opiskelu kestää n. 2-3 vuotta. Päätoimiseen opiskeluun on mahdollista hakea opintososiaalisia etuuksia.
Hakeutuminen
Jatkuva haku, aloitus joustavasti
Osa tutkinnon osista tai koko koulutus voidaan toteuttaa myös oppisopimuksena. Oppisopimuskoulutus sopii työssäkäyville ja yrittäjille. Opiskelija hankkii omatoimisesti koulutukseen soveltuvan työpaikan tai sopii oman työnantajansa kanssa mahdollisuudesta aloittaa oppisopimuskoulutus sekä on yhteydessä Tredun oppisopimuspalveluihin. Katso lisää oppisopimuskoulutuksesta