Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

Kokki

Ravintola- ja cateringalan perustutkinto

Kokin työ on ruoanvalmistusta ja asiakaspalvelua. Hän tuntee raaka-aineet, suunnittelee ja valmistaa maittavia ruoka-annoksia ja ruokalajeja, asettaa ne tarjolle sekä huolehtii keittiön puhtaudesta ja kestävän kehityksen mukaisesta toiminnasta. Kokki käyttää toimintaympäristönsä mukaisia erilaisia työvälineitä ja laitteita. Hän myös osaa huomioida ravitsemissuositukset ja erityisruokavaliot. Lisäksi kokki vastaa asiakkaiden viihtymisestä, turvallisuudesta ja tyytyväisyydestä sekä järjestää edustus- ja juhlatilaisuuksia asiakkaiden toiveiden mukaan.

Kokin työpaikkoja ovat ammattikeittiöt, suurtalouskeittiöt, kahvilat ja lounasravintolat, ruoka- ja seurusteluravintolat, tilaus- ja juhlaravintolat, fine dining -ravintolat, hotellit ja catering-alan yritykset.

Kokin ammatissa vahvuuksia ovat tarkka makuaisti, kädentaidot, mielikuvitus ja luovuus. Alan työtehtävissä korostuvat myös paineen- ja kiireensietokyky sekä taito työskennellä erilaisten ihmisten kanssa. Muita tärkeitä asioita alalla toimiessa ovat:

  • palvelu- ja myyntihenkisyys
  • joustavuus
  • vastuuntunto
  • omatoimisuus
  • hygieniaosaaminen
  • tieto- ja viestintätekniset taidot
  • taloudellinen ajattelu
  • yrittäjämäinen asenne

Alanvaihtaja Ilkka Nousiainen opiskeli Tredussa ja kertoo nyt kokin työstä:

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto antaa monipuoliset taidot ruoanvalmistus-, tarjoilu-, myynti- ja asiakaspalvelutehtäviin.

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto (180 osp) sisältää kaksi osaamisalaa:

  • asiakaspalvelun osaamisalan (tarjoilija) ja
  • ruokapalvelun osaamisalan (kokki).