Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a
Opiskelija pitelee näytteenottovälinettä kädessä

Laborantti

Laboratorioalan perustutkinto

Laborantti tutkii ja kehittää monia arkipäivän tuotteita. Hän tarkkailee tuotteiden, elintarvikkeiden ja ympäristön laatua, puhtautta ja turvallisuutta. Laborantti ottaa näytteitä esimerkiksi elintarvikkeista ja ympäristöstä. Hän valmistaa liuoksia, ottaa ja käsittelee näytteitä, tekee mittauksia ja laskee tuloksia. Laborantti voi myös tutkia ilman laatua, järviveden uimakelpoisuutta tai elintarvikkeiden sokeri- tai vitamiinipitoisuuksia. Laborantin työhön voi kuulua myös erilaisten teollisuuden raaka-aineiden ja tuotteiden kuten maalien ja muovien analysointi. Laboranttien työn ansiosta käytössä on puhdasta vettä, ympäristöystävällisiä pesuaineita sekä turvallisia elintarvikkeita.

Laborantin työpaikkana voi olla teollisuuden, tutkimuslaitosten ja korkeakoulujen valvonta-, tutkimus- ja kehityslaboratoriot. Laborantti voi työskennellä myös esimerkiksi kosmetiikkatuotteiden, lääkkeiden tai kumituotteiden kehittämistyössä sekä myös laboratorioalan laitteita ja tuotteita valmistavissa tai maahantuovissa yrityksissä markkinointi- ja myyntitehtävissä.

Laborantti tarvitsee työssään matemaattisia taitoja, kemian ja fysiikan osaamista, hyviä organisointitaitoja, huolellisuutta ja tarkkuutta. Muita tärkeitä asioita alalla toimiessa ovat:

  • kielitaito
  • oma-aloitteisuus
  • pitkäjänteisyys
  • turvallisuus
  • vastuullisuus
  • tiimityötaidot

Laboratorioalan perustutkinto

Laboratorioalan perustutkinto antaa valmiudet toimia laborantin tehtävissä eri teollisuudenalojen, tutkimuslaitosten ja julkisen sektorin laboratorioissa laadunvalvontaan, tuotteiden kehittämiseen, tutkimukseen ja teollisuuden prosesseihin liittyvissä tehtävissä. Tutkinnon suorittaneen työtehtävät liittyvät laadunvalvontaan, teollisuuden prosesseihin, tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Laboratorioalan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä.