Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a
Neljä opiskelijaa keittiössä leipomassa yhdessä

Leipuri-kondiittori

Elintarvikealan perustutkinto

Leipuri-kondiittori valmistaa ruoka- ja kahvileipiä, leipomoeineksiä ja konditoriatuotteita. Hän osaa käyttää työssään erilaisia työvälineitä ja laitteita sekä huomioida puhtaanapidon, hygienian sekä kestävän kehityksen. Leipuri-kondiittori muun muassa suunnittelee leipomo- ja konditoriatuotteita, käsittelee raaka-aineita, käyttää erilaisia valmistustekniikoita sekä valmistaa sesongin mukaisia leivonnaisia.

Leipuri-kondiittorit työskentelevät erityyppisissä leipomoalan tehtävissä. Työpaikka voi löytyä leipomosta, konditoriasta, myymälän paistopisteestä, pitopalveluyrityksestä tai suurtalous- ja ravintola-alan toimipisteestä. Työpaikkana voi olla myös erilaiset kahvilat sekä pienet makeisyritykset. Työpaikasta riippuen työ voi ajoittua aamuvarhaiseen.

Elintarvikealan ammattilaiselta edellytetään monipuolista ammattitaitoa ja sen jatkuvaa ylläpitämistä ja kehittämistä. Leipuri-kondiittorin työssä korostuu hyvät kädentaidot, luovuus, mielikuvitus ja rohkeus ideoida tuotteita. Hänellä tulee olla myös hyvä kunto, sillä työ on ajoittain fyysisesti raskasta ja työtahti ripeää. Työssä vaaditaan myös hyvää paineensietokykyä, vastuullisuutta sekä koneiden ja käsityövälineiden käyttöosaamista. Muita tärkeitä asioita alalla toimiessa ovat:
  • yhteistyötaidot
  • hygieniaosaaminen
  • laatutietoisuus
  • ravitsemusosaaminen
  • taloudellisuus
  • kahviloissa ja myymälöissä asiakaspalvelutaidot

Elintarvikealan perustutkinto

Elintarvikealan perustutkinto antaa valmiudet työskennellä elintarvikkeiden valmistajana, leipuri-kondiittorina, lihatuotteiden valmistajana tai meijeristinä yritystoiminnan periaatteiden ja kestävän toimintatavan mukaisesti myös vaihtelevissa olosuhteissa ja kansainvälisessä ympäristössä.

Elintarvikealan perustutkinto sisältää neljä osaamisalaa. Tredussa on tarjolla seuraavat osaamisalat ja tutkintonimikkeet:

  • elintarviketeknologian osaamisala, elintarvikkeiden valmistaja
  • leipomoalan osaamisala, leipuri-kondiittori
  • liha-alan osaamisala, lihatuotteiden valmistaja