Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a
Opiskelija istuu metsäkoneen ohjaimossa

Metsäkoneenkuljettaja (pt)

Metsäalan perustutkinto

Metsäkoneenkuljettaja työskentelee joko puutavaran hakkuu- tai ajokoneella. Hän osaa käyttää, kuljettaa ja huoltaa metsäkoneita kuten metsätraktoreita, hakkuukoneita tai puutavara-autoja. Hakkuukoneenkuljettajan tehtäviin kuuluu koneellinen puunkorjuu hakkuutyömaalla. Puunkorjuun työvaiheisiin kuuluu puunkaato, puiden karsiminen ja katkominen. Ajokoneenkuljettaja puolestaan vastaa puiden kuljettamisesta metsästä tienvarteen odottamaan jatkokuljetusta.

Metsäkoneenkuljettaja voi työskennellä metsäkonealan yrityksissä, huolto- ja korjaamoyrityksissä, koneiden valmistus- ja myyntiorganisaatioissa tai perustaa oman yrityksen. Suomalainen metsäkonekuljettaja on haluttu myös ulkomailla.

Metsäkoneenkuljettaja viihtyy luonnossa ja ison työkoneen ohjaamossa. Työ on itsenäistä, mutta alalla tarvitaan myös asiakaspalvelu- ja tiimityöosaamista. Metsäkoneenkuljettajan vastuullinen työ edellyttää hyvää havainnointi- ja päätöksentekokykyä sekä luonnon tuntemusta. Muita tärkeitä asioita alalla toimiessa ovat:

  • kiinnostus metsään, koneisiin ja tekniikkaan
  • kyky tarttua töihin ja tehdä nopeita päätöksiä
  • tarkkuus
  • vastuullisuus
  • atk-taidot

Aatu amiksessa –sarjan videolla päästään kurkistamaan metsäkoneenkuljettajan työhön opiskelija Lauri Laineen johdolla:

Tutustu Tredun metsäkoneenkuljettajakoulutukseen:


Metsäalan perustutkinto

Metsäalan perustutkinto tarjoaa laaja-alaiset ammatilliset perusvalmiudet metsäalan eri tehtäviin. Metsänhoitoon ja puunkorjuuseen erikoistuneet metsäalan perustutkinnon suorittaneet ammattilaiset osaavat uudistaa metsää eri menetelmillä, määrittää sekä toteuttaa taimikon ja kasvatusmetsän hoitotarpeen eri menetelmillä hoito-ohjeen mukaisesti, huomioiden metsäluonnon muut käyttöarvot.

Metsäalan perustutkinnossa (180 osp) on neljä osaamisalaa. Tredussa on tarjolla seuraavat osaamisalat ja tutkintonimikkeet:

  • Metsätalouden osaamisala, metsuri-metsäpalvelutuottaja
  • Metsäkoneenkuljetuksen osaamisala, metsäkoneenkuljettaja
  • Metsäkoneasennuksen osaamisala, metsäkoneasentaja