Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a
Metsuri ja moottorisaha

Metsuri-metsäpalvelujen tuottaja, Metsänomistajan metsäkoulu

Metsäalan perustutkinto

Metsänomistajan metsäkoulussa saat käytännönläheisiä tietoja ja taitoja, joita voit hyödyntää oman metsäsi hoidossa. Opit hoitamaan metsiäsi ja tekemään mm. metsänhoito- ja puunkorjuutöitä raivaus- ja moottorisahalla.

Metsuri-metsäpalvelujen tuottajan toimintaympäristöjä ovat talousmetsien lisäksi taajamametsät, ulkoilu- ja virkistysalueet, kansallispuistot ja luonnonsuojelualueet. Hän suunnittelee ja toteuttaa erilaisia metsänhoito- ja metsänviljelytöitä, puutavaran hakkuuta sekä neuvonta, mittaus- ja suunnittelutöitä metsänhoitosuositusten mukaisesti. Metsuri-metsäpalvelujen tuottaja osaa myös uudistaa metsää eri menetelmillä, määrittää sekä toteuttaa taimikon ja kasvatusmetsän hoitotarpeen metsän käyttöarvot huomioiden. Lisäksi metsuri-metsäpalvelujen tuottaja voi olla perehtynyt puun jatkojalostukseen ja osaa hoitaa erikoispuiden kaato- ja hoitopalveluita. Työssään metsuri-metsäpalvelujen tuottaja hyödyntää sekä manuaalisia että koneellisia työskentelytaitoja.

Metsuri-metsäpalvelujen tuottajan työpaikkoja ovat muun muassa metsänhoitoyhdistykset, erilaiset metsäalan yritykset, ympäristönhoitopalvelut sekä koneellista puunkorjuuta tarjoavat yritykset ja yhteisöt. Metsuri-metsäpalvelujen tuottaja voi toimia myös yksityisenä yrittäjänä tai hoitaa omaa metsää.

Metsurin ammatissa yhdistyvät luonnontuntemus, kädentaidot ja tekniikka. Työssä tarvitaan tarkkuutta, huolellisuutta ja vastuullisuutta. Muita tärkeitä asioita alalla toimiessa ovat:

  • kiinnostus metsään, koneisiin ja tekniikkaan
  • kyky tarttua töihin ja tehdä nopeita päätöksiä
  • ympäristöosaaminen
  • oma-aloitteisuus
  • kyky työskennellä itsenäisesti luonnossa
  • fyysinen terveys

Metsäalan perustutkinto

Metsäalan perustutkinto tarjoaa laaja-alaiset ammatilliset perusvalmiudet metsäalan eri tehtäviin. Metsänhoitoon ja puunkorjuuseen erikoistuneet metsäalan perustutkinnon suorittaneet ammattilaiset osaavat uudistaa metsää eri menetelmillä, määrittää sekä toteuttaa taimikon ja kasvatusmetsän hoitotarpeen eri menetelmillä hoito-ohjeen mukaisesti, huomioiden metsä- luonnon muut käyttöarvot.

Metsäalan perustutkinnossa (180 osp) on neljä osaamisalaa. Tredussa on tarjolla seuraavat osaamisalat ja tutkintonimikkeet:

  • Metsätalouden osaamisala, metsuri-metsäpalvelutuottaja
  • Metsäkoneenkuljetuksen osaamisala, metsäkoneenkuljettaja
  • Metsäkoneasennuksen osaamisala, metsäkoneasentaja