Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Hae
Valikko
a a

Mielenterveys- ja päihdetyö (at)

Mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkinto

Mielenterveys- ja päihdetyön ammattilaisen työ on asiakkaiden sekä heidän lähi- ja läheisverkostojensa kanssa tehtävää ehkäisevää, kuntouttavaa, hoidollista, toipumista edistävää, haittoja vähentävää sekä asumispalveluja tukevaa mielenterveys- ja päihdetyötä sosiaali- ja terveysalalla.

Mielenterveys- ja päihdealan työpaikkoja löytyy esimerkiksi kuntien, yksityisten yritysten tai järjestöjen tarjoamissa palveluissa, sairaaloissa, vankiloissa, päihde-, mielenterveys-, nuoriso- ja lastensuojelutyössä sekä vapaaehtoistoiminnassa.

Voit hakeutua mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkintoa opiskelemaan, jos sinulla on jo alan työkokemusta. Työkokemus voi olla myös työkokeilun, vapaaehtoistyön tai kokemusasiantuntijuuden kautta hankittua kokemusta.

Mielenterveys- ja päihdetyön ammattilaisella on kykyä kuunnella, jakaa tietoa ja nähdä kokonaisuuksia. Päihde- ja mielenterveystyössä korostuvat hyvät vuorovaikutustaidot, psyykkinen kestävyys ja tasapaino, elämänmyönteisyys ja kyky koskea toista ihmistä. Muita tärkeitä asioita alalla toimiessa ovat:

  • ihmissuhdetaidot
  • avoimuus
  • itsenäisyys
  • ongelmanratkaisutaito
  • kyky soveltaa tietoa käytännössä
  • päätöksentekokyky

Mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkinto

Mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkinnon (150 osp) tavoitteena on kehittää ammatillista osaamista mielenterveys- ja päihdetyössä. Tutkinto antaa valmiuksia ammatilliseen työskentelyyn mielenterveys- ja päihdetyössä asiakkaiden sekä heidän lähi- ja läheisverkostojensa kanssa.