Mielenterveys- ja päihdetyön ammattilaisen työ on asiakkaiden sekä heidän lähi- ja läheisverkostojensa kanssa tehtävää ehkäisevää, kuntouttavaa, hoidollista, toipumista edistävää, haittoja vähentävää sekä asumispalveluja tukevaa mielenterveys- ja päihdetyötä sosiaali- ja terveysalalla.
Mielenterveys- ja päihdealan työpaikkoja löytyy esimerkiksi kuntien, yksityisten yritysten tai järjestöjen tarjoamissa palveluissa, sairaaloissa, vankiloissa, päihde-, mielenterveys-, nuoriso- ja lastensuojelutyössä sekä vapaaehtoistoiminnassa.
Mielenterveys- ja päihdetyön ammattilaisella on kykyä kuunnella, jakaa tietoa ja nähdä kokonaisuuksia. Päihde- ja mielenterveystyössä korostuvat hyvät vuorovaikutustaidot, psyykkinen kestävyys ja tasapaino, elämänmyönteisyys ja kyky koskea toista ihmistä. Muita tärkeitä asioita alalla toimiessa ovat:
ihmissuhdetaidot
avoimuus
itsenäisyys
ongelmanratkaisutaito
kyky soveltaa tietoa käytännössä
päätöksentekokyky
Mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkinto
Mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkinnon (150 osp) tavoitteena on kehittää ammatillista osaamista mielenterveys- ja päihdetyössä. Tutkinto antaa valmiuksia ammatilliseen työskentelyyn mielenterveys- ja päihdetyössä asiakkaiden sekä heidän lähi- ja läheisverkostojensa kanssa.
Liitteitä voi olla esim. tutkintotodistus, opiskelutodistukset, myös keskeytyneistä opinnoista, alaan liittyvä työtodistus ja todistus kielitaidosta.
Lataa liitteet hakemukselle tai lähetä sähköpostin liitteenä osoitteeseen tredu.haku@tampere.fi
Opiskelijavalinta
1. Suoritettu perusopetuksen oppimäärä tai vastaavat tiedot ja taidot Ulkoinen linkki2.Alalle soveltuva terveys3. Työkokemusta mielenterveys- ja päihdetyöstä. Työkokemus voi olla myös työkokeilun, vapaaehtoistyön tai kokemusasiantuntijuuden kautta hankittua kokemusta. 4. Riittävä suomen kielen taito opiskeluun ja alalla työskentelyyn, B1.1
Toimipiste
Santalahdentien toimipiste
Toteutus
Seuraava koulutus alkaa syksyllä 2021.
Mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkinto muodostuu pakollisista (100 osaamispistettä) ja valinnaisista tutkinnon osista (50 osaamispistettä).
Pakolliset tutkinnon osat
• Ammatillisuuden toteuttaminen mielenterveys- ja päihdetyössä 50 osp • Lähi- ja läheisverkostoissa toimiminen 50 osp
Valinnaiset tutkinnon osat
• Digitaalisessa vuorovaikutuksessa toimiminen 25 osp • Laajentuvassa yhteisössä toimiminen 25 osp • Mielenterveys- ja päihdetyön menetelmien käyttäminen 25 osp • Toiseksi valinnaiseksi tutkinnon osaksi voidaan sisällyttää vähintään 25 osaamispisteen laajuisen tutkinnon osan ammatillisesta perustutkinnosta, toisesta ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta.
Koulutus sisältää
• lähiopetusta 2-3 päivää kuukaudessa • ryhmätyöskentelyä • itsenäistä opiskelua sekä työpaikalla tapahtuvaa oppimista
Hinta
Omaehtoisen koulutuksen opiskelijamaksu on 400 € koko tutkinto ja 200€ osatutkinto. Opiskelijamaksua ei palauteta, mikäli opiskelija keskeyttää opintonsa. Oppisopimuskoulutus on maksutonta.
Hakeutuminen
- 31.7.2021
Oppisopimuskoulutukseen voi hakeutua joustavasti ympäri vuoden. Oppisopimuskoulutus sopii sekä alan vaihtajille että alalla jo työskenteleville, joilta puuttuu ammatillinen tutkinto. Opiskelija hankkii omatoimisesti koulutukseen soveltuvan työpaikan tai sopii oman työnantajansa kanssa mahdollisuudesta aloittaa oppisopimuskoulutus. Oppisopimuskoulutukseen hakeudutaan oppisopimuspalveluiden kautta.
Oppisopimuskoulutukseen hakeudutaan oppisopimuspalveluiden kautta. Ota ensimmäiseksi yhteyttä Tredun oppisopimuspalveluiden asiakaspalveluun tai koulutustarkastaja Jaana Virtaseen, selvitämme yhdessä tilanteesi ja mahdollisuutesi oppisopimuskoulutukseen.